Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zoshyt biology-2009-zaochn.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
683.01 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2 Тема: Класи неорганічних сполук

При виконанні цієї лабораторної роботи потрібно чітко знати визначення кожного класу хімічних сполук (оксидів, основ, кислот, солей).

Експериментальна частина

Назва досліду

Рівняння реакцій та спостереження

1.

Одержання оксидів

У пробірку з газо-відвідною трубкою по-міщаємо 2 г малахіту Cu2(ОН)2CO3 і нагрі-ваємо. Яка речовина чорного кольору утво-рюється в пробірці? Чому на стінках пробірки з'являються краплини води? Як довести, що при цьому виділяється ще й вуглекислий газ?

2.

Одержання кислот

У пробірку з газовідвідною трубкою покласти 1 г сухого натрій хлориду та добавити невелику кількість концентро-ваної сульфатної кис-лоти. Одержаний гідро-ген хлорид розчинити в пробірці з дистильова-ною водою, індика-тором перевірити наяв-ність кислоти.

3.

Добування гідроксидів

В окремі пробірки налити по 1-2 мл розчинів солей NіS04 та Аl2(S04)3. У кожну пробірку додайте неве-лику кількість лугу. Довести, що перший гідроксид є основою, а другий володіє амфор-терними властивостями.

4.

Добування середніх солей

До вапняної води додайте розчину натрій карбонату. Написати рівняння реакції.

Кальцій карбонат розчинити в соляній кислоті. Описати про-ходження хімічної реакції. Що спостері-гається при взаємодії барій хлориду з натрій сульфатом?

5.

Добування кислих солей

У пробірку з розчином кальцій гідроксиду пропустити вуглекислий газ, поки добутий осад не роз-чинився. Як з утво-реного гідрокарбонату одержати карбонат? Написати рівняння реакції.

6.

Одержання основних солей

До розчину купрум (ІІ) сульфату добавити по краплинах розчин лугу до утворення основної солі. Розді-лити одержаний осад у дві пробірки і до однієї долити надлишок лугу, а до другої - будь-якої розбавленої кислоти.

Висновок:

Лабораторна робота № 3 Тема: Розчини. Приготування розчинів заданої концентрації

Назва досліду

Рівняння реакцій та спостереження

1.

Виготовлення розчину з заданою масовою часткою

Виготовити 50 г розчину ______________ масовою часткою розчиненої речовини 4,0%. Розраховану наважку речовини, зважте на технохімічних терезах і перенесіть кількісно в колбу ємністю 300 мл. Туди ж налийте виміряну циліндром необхідну кількість води і перемішуйте до повного розчинення речовини.

Розрахунок наважки (з точністю до двох значущих цифр).

Дано:

ω (_____________) = 4,0 %

m(р-ну) = 50 г

--------------------------

m (________________) - ?

V(Н2О) - ?

2.

Виготовлення розчину з заданою молярною концен-трацією

Виготовити 25 мл розчину _______________ з молярною концентрацією 0,05 моль/л.

Взяту наважку кількісно перенесіть у мірну колбу, змиваючи склянку невеликим об’ємом гарячої дистильованої води. Розчин перемішуйте до повного розчинення і доведіть водою до мітки. Колбу закрийте корком і перемішайте. Розчин перенесіть у склянку з етикеткою.

Розрахунок наважки (з точністю до трьох значущих цифр).

Дано:

С(______________) = 0,05 моль/л

V(р-ну) = 25 мл

m(_________________) - ?

Висновок:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]