Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zoshyt biology-2009-zaochn.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
683.01 Кб
Скачать

8.6. Елементи V-а групи

Загальна характеристика елементів V-А групи. Роль азоту в життєдіяльності рослинних і тваринних організмів. Будова атома та молекули. Валентності та ступені окислення. Одержання азоту. Фізичні та хімічні властивості. Аміак. Оксиди азоту. Одержання, властивості й застосування. Нітратна кислота, способи її одержання. Властивості й використання. Азотні добрива.

Фосфор у природі. Роль фосфору в житті рослинних і тваринних організмів. Будова атома і будова молекули. Алотропія. Одержання, властивості та використання фосфору. Водневі сполуки фосфору. Оксиди. Кислоти. Фосфати. Фосфорні добрива.

8.7. Елементи V-В групи (самостійно).

Загальна характеристика. Будова атомів. Можливі ступені окислення та їх відносна стійкість. Оксиди й гідроксиди. Комплексні сполуки.

8. 8. Елементи ІV-А групи (самостійно).

Загальна характеристика елементів. Будова атомів. Вуглець і його властивості. Алотропні модифікації. Фізичні та хімічні властивості. Сполуки вуглецю: вуглеводні, карбіди. Оксид вуглецю (II) і його токсикологічна дія. Оксид вуглецю (IV). Карбонатна (вугільна) кислота. Карбонати. Гідрокарбонати. Ціаніди. Застосування сполук вуглецю. Роль вуглецю в живій природі. Адсорбційні властивості активованого вугілля.

Кремній. Поширення в природі. Фізичні та хімічні властивості. Сполуки кремнію: силіциди, водневі сполуки, діоксид кремнію, силікатна кислота та силікати. Адсорбційні властивості силікагелю. Використання сполук кремнію.

Підгрупа германію. Знаходження в природі. Загальна характеристика. Фізичні та хімічні властивості. Оксиди та гідроксиди германію, олова, свинцю (кислотно-основні та окисно-відновні властивості). Токсикологія свинцю та його сполук.

8.9. Елементи ІV-В групи (самостійно).

Загальна характеристика. Будова атомів. Можливі ступені окислення і їх властивості.

8.10. Елементи III-А групи (самостійно).

Загальна характеристика. Бор. Фізичні та хімічні властивості. Сполуки бору: оксид бору, боратні кислоти та їх солі. Бура. Алюміній. Знаходження в природі. Одержання, властивості, використання. Сполуки алюмінію. Катіонні та аніонні комплекси у водних розчинах. Токсикологічна дія талію і його сполук.

8.11. Елементи III-В групи (самостійно).

Рідкоземельні елементи. Загальна характеристика. Будова атомів. Оксиди й гідроксиди. Особливості хімії лантанідів і актинідів. Лантанідне стиснення.

8.12. Елементи iі-а групи

Загальна характеристика елементів. Берилій. Хімічні властивості. Сполуки берилію. Токсикологія берилію. Магній. Природні сполуки. Добування. Властивості магнію та його сполук. Біогенна роль магнію. Кальцій, стронцій, барій: природні сполуки, одержання. Фізичні та хімічні властивості. Найважливіші сполуки лужноземельних металів, їх властивості. Твердість води та способи її усунення.

8.13. Елементи ІІ-В групи (самостійно).

Підгрупа цинку. Загальна характеристика. Будова атомів. Властивості оксидів та гідроксидів цинку, кадмію і ртуті. Біологічно активні сполуки та токсикологічна дія сполук.

8.14. Елементи І-А групи (самостійно).

Загальна характеристика. Будова атомів. Фізичні та хімічні властивості. Сполуки лужних металів: гідриди, оксиди, пероксиди, солі. Добування і використання лужних металів.

8.15. Елементи І-В групи (самостійно).

Загальна характеристика. Знаходження в природі та добування. Будова атомів. Фізичні та хімічні властивості. Найважливіші сполуки: оксиди та гідроксиди, солі. Комплексні сполуки міді, срібла і золота та їх практичне значення.

8.16. Елементи VIII групи (самостійно).

Загальна характеристика. Будова атомів. Родина заліза. Знаходження в природі. Добування. Фізичні та хімічні властивості. Ступені окислення та їх відносна стійкість. Основні сполуки: оксиди, гідроксиди та солі. Комплексні сполуки заліза, кобальту, нікелю. Загальна характеристика платиноїдів і їх сполук. Інертні гази. Їх властивості, використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]