Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грек Л.К . ГЕОГРАФІЯ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
151.01 Кб
Скачать

4.1. Охарактеризуйте міжнародні організації.

В світі налічується понад 4 тис. міжнародних організацій. Їх утворюють дві або кілька держав для реалізації спільних інтересів. Більшість країн світу входять до ООН. Організація Об’єднаних Націй (ООН, 1945, Нью-Йорк) створена заради збереження миру, міжнародної безпеки та розвитку співробітництва між державами. Статут ООН – єдиний документ, положення якого обов’язкові для всіх держав. Головні органи ООН – Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна і Соціальна рада, Рада опіки, Секретаріат, Міжнародний суд.

На засіданнях Генеральної Асамблеї, де щороку розглядаються кардинальні питання світової політики, кожна країна має один голос. Рада Безпеки несе відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки. ЇЇ рішенням повинні підкорятися всі члени ООН. Рада Безпеки складається з 15 країн-членів, третина з яких є постійними (США, Великобританія, Франція, Китай, Росія). Інші десять країн-членів обираються на певний термін у певній послідовності.

У різних країнах працюють 16 спеціалізованих установ ООН. Серед найвідоміших – МАГАТЕ, ФАО, ЮНЕСКО та ін.

Організація ООН з питань освіти, науки, культури (ЮНЕСКО), членом якої є Україна, має штаб-квартиру у Парижі. Керівні органи Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) знаходяться у Відні. Продовольча й сільськогосподарська організація (ФАО) розташована в Римі. Україна є членом кількох спеціалізованих міжнародних організацій ООН.

В Європі найбільш потужним регіональним інтеграційним угрупованням є Європейський Союз (1993, Брюссель). Один з керівних органів ЄС – Європейський Парламент. Він складається з представників від урядів усіх країн-членів ЄС. Мета союзу: створення умов для гармонійного розвитку економіки держав-членів.

Найвідомішим і найпотужнішим у світі військово-політичним союзом є Організація Північноатлантичного договору (НАТО, 1949 р., Брюссель). Мета союзу: гарантування безпеки країн-членів. Україна була першою пострадянською країною, яка в 1992 р. приєдналася до програми співробітництва з НАТО „Партнерство заради миру”.

СНД (Співдружність незалежних держав, 1991, Мінськ) створено після розпаду СРСР з метою формування умов стабільного розвитку країн-членів. Україна входить до СНД на правах асоційованого члена.

Інші міжнародні організації:

АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії, 1967, Джакарта). Мета – сприяти економічному, соціальному і культурному розвитку країн-членів.

ОПЕК (Організація країн-експортерів нафти, 1960, Відень). Мета – контроль за цінами на нафту і нафтовими ресурсами в інтересах економічного розвитку країн-членів.

НАФТА (Північноамериканська асоціація вільної торгівлі, 1992, Вашингтон). Мета – створення ринкового простору, лібералізація інвестицій, забезпечення „прозорості” кордонів.

4.2. Дайте характеристику господарства Великої Британії.

Офіційна назва – Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії. Столиця – Лондон. Площа – 244,1 тис.км2. Населення – 59,1 млн чоловік. Державний устрій: конституційна монархія (королівство), унітарна держава. Склад території: 69 адміністративних одиниць у складі 4-х історичних областей: Англія; Уельс; Шотландія; Ольстер; 5 острівних територій. Має у своєму складі володіння: 11 територій в Атлантичному й Індійському океанах, Вест-Індії.

Економіко-географічне положення:

  • острівна держава;

  • сусідство з високо розвинутими державами-партнерами по НАТО чи нейтральними (Швеція, Ірландія);

  • розташована на перетині транзитних морських шляхів (порт Лондон).

Природно-ресурсний потенціал. Великобританія має багаті запаси нафти і газу на шельфі Північного моря. Кам’яне вугілля, залізна руда, олов’яні та свинцево-цинкові руди відігравали важливу роль у минулому. Річки повноводні, найбільші - Темза, Трент, Северн, Мерсей – з’єднані каналами. Різноманітні типи грунтів окультурені і дають високі врожаї. Клімат помірний, океанічний, вологий.

Населення. Великобританія – багатонаціональна країна: англійці – 80%, шотландці – 15%, національні та етнічні меншини становлять близько 5% населення. Релігія – християнство. Розселення: середня густота населення – 242 чол/км2. Майже 80% населення проживає в містах. Смуга, що простяглася від Манчестера до Лондона належить до найбільш залюднених не тільки в Європі, а й в усьому світі.

Господарство. Належить до високорозвинених постіндустріальних держав світу. Країна має типову для подібних держав структуру зайнятості населення. У сільському господарстві зайнято 1% працюючого населення, яке створює 2% ВНП. У нематеріальній сфері зайнято 71% населення і виробляється 67% ВНП.

Провідною галуззю промисловості вважається машинобудування, авіа- і ракетобудування, авто- і суднобудівна промисловість, тракторо- і верстатобудування. Розвинута хімічна промисловість, нафтопереробка, чорна і кольорова (виробництво алюмінію) промисловість. Понад 4/5 промислового виробництва територіально припадає на Англію, зокрема виділяється смуга від Ліверпуля до Лондона. Цей промисловий комплекс (Англійський) продовжується аж до Центральної Італії.

Сільське господарство ведеться на інтенсивній основі. Основною галуззю є молочне і м’ясо-молочне тваринництво. Поголів’я великої рогатої худоби становить близько 12 млн. Розвинуте свинарство, вівчарство, птахівництво, рибальство. У рослинництві переважає виробництво зерна (пшениця, ячмінь, овес). Вирощують цукрові буряки. Сільське господарство на 75% забезпечує населення країни продуктами харчування.

Транспорт. Розвинуті всі його види. Морський флот залишається одним із найбільших у світі. Багато кораблів плавають під „дешевими прапорами”. Авіаційний транспорт за внутрішніми перевезеннями посідає перше місце в Західній Європі, а за міжнародними - поступається лише США. Усім сучасним вимогам відповідають залізничний і автомобільний транспорт.

Зовнішньоекономічна діяльність. Великобританія єдина з головних економічно розвинутих країн експортує більше послуг, ніж товарів і є найбільшим постачальником послуг на світовий ринок (банківські і страхові операції, туризм, ділові, телекомунікаційні, культурні, наукові, а також послуги морського і повітряного флоту).

Експортує нафту, верстати, автомобілі, ракети, електроніку, пластмаси. В імпорті крім промислової сировини, каучуку, продовольчих товарів істотну роль відіграють товари легкої, харчової промисловості, папір. Найтісніші зв’язки Великобританія має з США, країнами ЄС та країнами Британської Співдружності Націй.

4.3. Позначте кордони держав з різними типами відтворення населення (по три за вибором).

Білет 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]