Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грек Л.К . ГЕОГРАФІЯ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
151.01 Кб
Скачать

12.1. Характеристика мінеральних ресурсів світу

Мінеральні ресурси – сукупність розвіданих запасів корисних копалин, які використовуються або можуть використовуватися в господарській діяльності. В світі налічується понад 200 видів корисних копалин. Мінеральні ресурси поділяють на групи:

  • паливні: вугілля, нафта, газ, уран, торф;

  • рудні: руди чорних або руди кольорових металів;

  • нерудні: фосфорити, апатити, сірка, калійні солі.

Паливні ресурси мають переважно осадове походження; утворюються, як правило, в межах тектонічних западин і передгірних прогинах. Основні родовища вугілля зосереджені в Росії, Китаї, США. У країнах Близького і Середнього Сходу (Кувейт, Саудівська Аравія та ін.)зосереджено понад 50% світових розвіданих запасів нафти.

Значні запаси природного газу є в Росії, США, Канаді, Венесуелі, Туркменістані, на шельфі Північного моря. Найбільше родовищ урану в Україні, Бразилії, Канаді, Австралії, деяких країнах Африки.

Рудні корисні копалини мають переважно магматичне і метаморфічне походження, приурочені до фундаментів платформ і складчастих поясів земної кори. Багато залізної руди в Бразилії, Росії, Канаді, Україні, Австралії, Індії, Китаї, Швеції, Ліберії . Найбільші у світі родовища марганцевої руди знаходяться в Україні.

Найбагатші на алюмінієву сировину (боксити, алуніти, нефеліни) Австралія, країни Гвінейської затоки, країни Карибського басейну (Ямайка), Франція, Суринам.

Ресурси мідних руд зосереджені переважно в Африці, у Казахстані, США, Польщі, Канаді, Чилі.

Нерудні корисні копалини мають різноманітне походження і широке розповсюдження. Велике значення має сировина для виробництва мінеральних добрив. Значні запаси калійних солей мають США, Канада, Німеччина, Білорусь, Росія.

Основні родовища фосфоритів зосереджені на півночі Африки, на Аравійському півострові, у США.

Нерівномірність розподілу по світу природних ресурсів спричинює переміщення окремих з них на великі відстані до центрів використання. Досить часто виникають навіть конфлікти, у тому числі й воєнні, за право володіння природними ресурсами.

Більшість країн світу сьогодні мають ресурсозатратну економіку. Це означає, що для збільшення виробництва товарів, енергії використовується дедалі більше корисних копалин. Загальний обсяг видобутку корисних копалин перевищує 110 млрд. т на рік. За оцінками вчених, тільки 10% сировини, що видобувають, перетворюється на готову продукцію. Інші 90% - відходи, що забруднюють навколишнє середовище.

12.2. Охарактеризуйте економіко – географічне положення, природно-ресурсний потенціал, населення Китаю (Китайська Народна республіка)

Площа – 9,6 млн. км2 (третє місце в світі). Населення 1,2 млрд. чоловік. Державний устрій: соціалістична народна республіка, унітарна держава. Столиця – Пекін. Склад території: 22 провінції, 5 автономних районів, 3 міста центрального підпорядкування: Пекін, Шанхай, Тяньцзінь.

Економіко-географічне положення:

  • розташований у Східній Азії межує з 13 країнами ;

  • приморське положення Східного Китаю і континентальне Західного Китаю;

  • Східний Китай наближений до економічних партнерів , на кордонах створені ВЕЗ. Західний Китай віддалений від осередків економічного розвитку світу;

  • має у своєму складі специфічні адміністративні одиниці – Тайвань, Сянган (Гонконг), Аоминь (Макау).

  • Природно-ресурсний потенціал. Країна має дуже багатий і різноманітний природно-ресурсний потенціал, входить у число головних країн світу за запасами кам’яного вугілля, залізної і марганцевої руд, руд кольорових металів. Територія перспективна на нафту та газ, є значні запаси ядерної сировини. Річки багаті на гідроресурси, виявлені значні запаси підземних вод. Частка залісненої території незначна – 8%, забезпеченість земельними ресурсами недостатня (1/3 території країни), клімат помірний, субтропічний, тропічний, на сході мусонний, на заході – різко континентальний.

Населення. За чисельністю населення Китай займає перше місце в світі. Сучасна демографічна політика спрямована на зменшення природного приросту населення. Трудові ресурси величезні і нерівномірно розміщені (2/3 населення мешкає у Східному Китаї, у приморських районах), що створює багато проблем: продовольчу, житлову та ін. Понад 3/4 населення Китаю проживають у селах і займаються обробітком землі. Китайці (хань) становлять 92% населення. Крім них у країні проживає понад 80 народів: монголи, корейці, казахи та ін. Переважаючі релігії – буддизм, даосизм, іслам.

12.3. Нанесіть на карту п’ять (за вибором) групи островів, які на вашу думку, мають найсприятливіші умови для розвитку туризму та відпочинку

Білет 13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]