Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грек Л.К . ГЕОГРАФІЯ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
151.01 Кб
Скачать

17.1. Охарактеризуйте науково-технічну революцію та її основні риси.

Науково-технічна революція (НТР) – корінний якісний переворот у продуктивних силах людства, спричинений перетворенням науки на безпосередню продуктивну силу суспільства.

Головні риси НТР:

- універсальність і всеосяжність (охоплює усі сфери та країни);

- прискорення науково-технічних перетворень (зменшення часу між науковим відкриттям і його впровадженням у виробництво);

- підвищення вимог до рівня кваліфікації трудових ресурсів (збільшення частки розумової праці, підвищений попит на фахівців науково-технічних спеціальностей);

- зародження НТР під час Другої світової війни як військово-технічної революції (орієнтування НТР на впровадження новітніх досягнень у військово-промисловому комплексі в сучасний період).

Складові частини НТР

1. Наука. Зросли витрати на наукові дослідження та конструкторські розробки. Зросла кількості наукових робітників. Особливо великі досягнення у сфері наукових досліджень мають США, Японія, ФРН, Франція, Великобританія, малі промислово розвинуті країни Європи. Для передових країн наявність наукового потенціалу і високоосвічених кадрів є значно ціннішим економічним ресурсом, ніж будь-який вид мінеральної сировини, а капіталовкладення в науку – це капіталовкладення в майбутнє.

2. Виробництво. Характеризується появою нових напрямків розвитку:

- електронізація (ЕОМ);

- комплексна автоматизація (роботи);

- перебудова енергетичного господарства (енергозбереження, нові джерела енергії);

- виробництво нових матеріалів;

- прискорений розвиток біотехнологій (генна інженерія, мікробіологічний синтез);

- космізація (розвиток аерокосмічної промисловості, космічних технологій).

3. Техніка і технологія. Під впливом НТР відбувається швидке:

- удосконалення існуючих технік і технологій;

- розробка і перехід до новітніх технологій;

- упровадження ресурсозберігаючих і природоохоронних технологій.

4. Управління. Під впливом НТР створено нові системи управління, що поєднані з мережами електронно-обчислювальних і електронно-цифрових машин та кібернетичними пристроями (штучний інтелект). З’являється потреба в спеціалістах з управління – менеджерах.

17.2. Дайте характеристику господарства Австралійського Союзу

Площа – 7,7 млн. км2. Населення – 18,8 млн. чоловік. Федеративна держава у складі Британської співдружності нації. Глава держави – королева Великобританії, представлена Генерал-губернатором.

Економіко-географічне положення:

- займає територію одного материка, повністю розташованого у Південній півкулі;

- віддалена від інших регіонів: на 3,5 тис км від країн Південно-Східної Азії, на 11-15 тис км від Америки, на 21 тис км від Європи;

- омивається водами Тихого та Індійського океанів.

Природно-ресурсний потенціал. Країна займає одне з перших місць у світі за покладами мінеральних ресурсів, насамперед руд металів і вугілля. Є запаси нафти, природного газу. Площа родючих земель незначна (до 10%), більшу частину материка займають пустелі і напівпустелі. За площею природних пасовищ не має конкурентів у світі. Небагаті лісові, водні ресурси. Рекреаційні ресурси екологічного, пляжно-курортного напрямку.

Населення. Найменш заселений континент. Середня густота населення 2,5 чол/км2. Понад 4/5 населення зосереджено на південно-східному узбережжі і близько 92% живе у містах. Європеоїди становлять 95% жителів країни, австралійців-аборигенів нараховується близько 1,5%. Переважаюча релігія – християнство.

Господарство. Австралійський Союз високорозвинена індустріально-аграрна країна. Провідне місце в матеріальному виробництві належить обробній промисловості: чорній та кольоровій металургії (Ньюкасл, Порт-Пірі), машинобудуванню (автомобілебудування, виробництво сільськогосподарських машин, електроприладів, виробів радіотехніки – Сідней, Мельбурн, Аделаїда, Брістен). Високорозвинута хімічна, харчова (масло і сироробне, м’ясоконсервне, борошномельне виробництво та ін), легка промисловість. Енергетика країни представлена переважно ТЕС, але в регіоні Снігових гір є потужний гідроенергетичний каскад.

Сільське господарство. Галузь не лише повністю забезпечує основні потреби країни, а й спрямовує на зовнішній ринок близько 75% обсягу своєї продукції. Провідною галуззю є пасовищне вівчарство м’ясного напрямку (170 млн. голів овець, по 9 овець на 1 австралійця). Країна є головним експортером вовни і одним з провідних експортерів м’яса. Орні землі займають тільки 6% території Австралії, половина площі відводиться під пшеницю. Її збирають майже по тонні на душу населення, і тому Австралію вважають світовим виробником пшениці. Вирощують також плоди, ягоди, є виноградники. Розвинуте морське рибальство.

Транспорт. У переведенні пасажирів головну роль відіграє автомобільний транспорт, а в перевезенні вантажів – морський і залізничний.

Експорт. У міжнародному поділі праці Австралія має аграрно-сировинну спеціалізацію. За кордон вивозиться значна частина продукції сільського господарства і 3/4 продукції видобувної промисловості. З продуктів тваринництва експортують вовну, м’ясо, масло, сир, шкіру, з продукції рослинництва – зерно і фрукти.

Експорт мінеральної сировини дуже різноманітний, за його розмірами країна займає одне з перших місць у світі. Це залізні руди, боксити, кам’яне вугілля, свинець, цинк, мідь, марганець, нікель, олово, уран, алмази. Імпорт: промислове обладнання, наукоємні вироби, споживчі товари.

17.3. Нанесіть на карту кордони та столиці п’яти держав, які займають провідні місця за потужністю атомних електростанцій

Білет 18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]