Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грек Л.К . ГЕОГРАФІЯ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
151.01 Кб
Скачать

19.1. Охарактеризуйте сільське господарство світу.

Сільське господарство – галузь, що має важливе значення як постачальник продовольства і сировини рослинного і тваринного походження. У ньому зайнято майже 50% активного населення світу, при цьому в економічно розвинених країнах його частка складає 2-4% (Німеччина, США, Великобританія), а в країнах, що розвиваються – більше 60% (Камбоджа, В’єтнам та ін.).

У сільському господарстві виділяють дві основні галузі: рослинництво і тваринництво. Співвідношення цих галузей залежить від: рівня індустріалізації країни (в економічно розвинених країнах перевага надається тваринництву, а в країнах, що розвиваються, особливо в екваторіальній, субекваторіальній зонах та зоні мусонного клімату – рослинництву), природних умов, етнічних чи релігійних особливостей країни.

Зернові культури займають майже половину посівних площ. Головні зернові культури пшениця, кукурудза, рис забезпечують 4/5 світового виробництва зерна. Основними районами посівів пшениці є:

  • північний пояс Китай, Індія, США, Росія, Канада, Україна;

  • південний пояс Австралія, Аргентина, Південна Африка.

Основні райони вирощування кукурудзи – Північна та Південна Америка. Найбільші виробники – США, Китай, Бразилія, Мексика, Аргентина, Франція. Головною культурою екваторіальних, тропічних і субтропічних поясів є рис – Китай, Індія, Індонезія та інші країни Південно-Східної Азії.

Щодо технічних культур, то кожний кліматичний пояс має свій набір цих культур. Так у помірному поясі – це цукровий буряк, соняшник, соя, льон-довгунець; у субтропічних - поширене вирощування бавовнику, тютюну; у тропічних районах основні технічні культури: цукрова тростина, чай, кава, какао.

Тваринництво також має свої особливості. У північних районах поширене оленярство (Фінляндія, Росія, Канада), а в районах пустель – розведення верблюдів (Сомалі, Судан, Саудівська Аравія).

У більшості країн світу поширено розведення великої рогатої худоби (ВРХ) та свиней. Для гірських районів характерні зони поширення малої рогатої худоби – овець і кіз. Найбільше поголів’я ВРХ в Індії, Бразилії, США, Китаї, Аргентині.

Свинарство розвинене в Європі, Азії, Північній Америці, у районах з інтенсивним землеробством. Значне поголів’я свиней (50%) у Китаї, країнах Європи, до 10% у США. Вівчарство поширене майже повсюдно. Найбільші виробники вовни і баранини – Австралія, Нова Зеландія, Південна Африка, Аргентина, Індія.

Основні виробники продукції птахівництва – США, країни Європи, Японія.

19.2. Дайте характеристику економіко – географічного положення, природно-ресурсного потенціалу ,населення сша.

Площа – 9,4 млн. км2. Населення – 285 млн. чоловік. Столиця – Вашингтон. Державний устрій – федеративна республіка. Глава держави і уряду – президент. Склад території: 50 штатів, федеративний округ Колумбія, острови у Вест-Індії та Тихому океані.

Економіко-географічне положення:

  • територія омивається водами Тихого, Атлантичного та Північного Льодовитого океанів;

  • 48 штатів і федеративний округ Колумбія займають середню частину материка, 49-й штат Аляска розташований на північному заході материка; 50-й штат – Гавайські острови – у Тихому океані;

  • США не відчули руйнівних наслідків Першої та Другої світових війн.

Природно-ресурсний потенціал. США займають перше місце у світі за вартістю сировини, що добувається, й одночасно за її імпортом (1/3 того, що споживають). Серед корисних копалин виділяють родовища нафти, природного газу, вугілля, сірки, фосфоритів, руд різноманітних металів.

Річки багаті на гідроенергію. Грунти чорноземи, червоноземи, каштанові. Ліси займають 25% території. Клімат переважно помірний і субтропічний, сприятливий для проживання людей і ведення сільського господарства. В країні є різноманітні рекреаційні ресурси (історико-культурного, екологічного, пляжного, гірськолижного напрямку).

Населення. За кількістю населення США посідають третє місце в світі і є багатонаціональною країною. Євроамериканців – 83,2%, афроамериканців – 12,4%, решта – вихідці з азійських і тихоокеанських країн. Частка корінних жителів (індіанців, ескімосів, алеутів, гавайців близько 2%). Середня густота населення близько 30чол/км2. Рівень урбанізації 74%. Найбільші мегаполіси: Приатлантичний (45 млн.чол), Приозерний (35 млн.чол), Каліфорнійський (25 млн.чол). Найпоширеніші релігії – християнство, іудаїзм, іслам.

19.3. Нанесіть на карту кордони п’яти держав, які найбільше споживають основні види енергії із розрахунку на одну особу (за вибором)

Білет 20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]