Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грек Л.К . ГЕОГРАФІЯ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
151.01 Кб
Скачать

22.2. Охарактеризуйте господарство Канади

В Канаді в короткі строки створено високорозвинуту ринкову економіку. Цьому сприяли такі об’єктивні фактори:

  • багата сировинна база;

  • постійний притік робочої сили (іміграційні процеси);

  • притік іноземного капіталу;

  • сприятлива законодавча основа.

Особливістю Канади є велика роль аграрно-сировинних галузей у господарстві. В структурі економіки переважають обробна промисловість і галузі первинної обробки сировини.

Гірничодобувна промисловість є експортною галуззю, близько 80% видобувної сировини йде на експорт. Канада спеціалізується на видобутку залізних, мідних, нікелевих, свинцевих, цинкових, титанових, уранових руд, срібла, азбесту, сірки, калійних солей.

Енергетика є пріоритетною галуззю: займає 5-те місце в світі за виробництвом електроенергії. Основну частину енергії виробляють ГЕС, що розташовані в провінціях Онтаріо, Квебек, Британська Колумбія. Розвинені чорна та кольорова металургія. Канада є найбільшим у світі виробником цинку, нікелю, алюмінію, азбесту, срібла.

Машинобудування спеціалізується на виробництві транспортних засобів, сільськогосподарської техніки, гірничого та енергетичного устаткування. Значна кількість підприємств спеціалізується на складанні машин, використовуючи для цього імпортовані в країну компоненти.

Добре розвинена нафтопереробна промисловість (включає близько трьох десятків потужних нафтоперегінних заводів). Хімічна промисловість займає 2-ге місце в світі за виробництвом калійних добрив, спеціалізується на виробництві синтетичних і полімерних матеріалів, органічних хімікатів, вибухових речовин. Головні центри: Сарнія, Монреаль, Торонто.

Надзвичайно високими темпами розвивається деревообробна і целюлозо-паперова галузі: 1-ше місце в світі за виробництвом газетного паперу. Добре розвинені легка, харчова галузі. Провінції Онтаріо і Квебек дають 3/4 продукції обробної промисловості.

Сільське господарство є високорозвиненою галуззю економіки. Основним виробником сільськогосподарської продукції є високотоварні фермерські господарства, що характеризуються сучасним рівнем механізації і ефективною спеціалізацією. Частка тваринництва становить 60%, Галузь має молочне та м’ясо-вовняне спрямування. Займаються хутровим промислом і рибальством (Канада – світовий постачальник мороженої риби). Головна галузь рослинництва – вирощування зернових: пшениці (2-ге місце в світі за експортом), кукурудзи, картоплі, технічних культур, овочів, фруктів.

Транспорт. Всі види транспорту добре розвинені. Особливу роль відіграють трансконтинентальні магістралі: залізниці і шосе, що перетинають континент. Активно експлуатується водний шлях річки Св. Лаврентія і Великих озер. Головна роль у перевезенні людей належить автомобільному транспорту, на далекі відстані-авіації (головні аеропорти Торонто, Монреаль, Ванкувер). Канада є великою морською державою. Головні порти Ванкувер, Сет-Іль, Монреаль. Завдяки трубопровідному транспорту здійснюється близько 30% загального товарообігу. За протяжністю нафтопроводів країна посідає 3-тє місце в світі.

Експорт: нафта, природний газ, руди металів, деревина, целюлоза, папір, риба, зерно, машини. Імпорт: електроніка, наукові інструменти, хімікати, овочі, фрукти, машини.

Основні торговельні партнери: США, Великобританія, Японія, Нідерланди.

22.3. Нанесіть на карту кордони п’яти держав, які мають високорозвинений рівень розвитку машинобудування: А) у світі; Б) в Європі.

Білет 23

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]