Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грек Л.К . ГЕОГРАФІЯ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
151.01 Кб
Скачать

8.1. Охарактеризуйте структуру населення світу.

Вікова структура населення – співвідношення кількості різних вікових груп населення. Для будь-якої держави особливо цінні люди в працездатному віці. Важливо також мати для майбутнього певну кількість людей молодого віку.

Найбільшою є частка дітей у населення Африки, Азії, Латинської Америки. Вона досягає тут 40% і навіть більше. А от людей похилого віку мало (4%). Інша ситуація в розвинутих країнах. Тут частка дітей до 14 років становить 20%, а літніх людей 15%.

Статева структура населення – співвідношення кількості чоловіків і жінок. Майже в половині країн світу жінки кількісно переважають над чоловіками (Європа, Японія, США, Канада, Австралія), що пояснюється такими чинниками:

  • більшою тривалістю життя жінок;

  • наслідками воєнних конфліктів.

Кількісне переважання чоловіків над жінками спостерігається в країнах, де становище жінок історично було несприятливе (Індія, Китай), а також у країнах, де великий приплив чоловічої робочої сили.

Етнос – історично сформована стійка спільність людей – плем’я, народність, нація. Основними умовами виникнення етносу є спільність території і мови.

У світі налічується близько 3 тис. мов. Але найпоширенішими мовами є півтора десятка, на яких розмовляє більша частина людства (китайська, англійська, хінді та ін.). За спорідненістю ознак і походженням мови об’єднують у мовні групи, а ті, у свою чергу, у мовні сім’ї. Найбільші мовні сім’ї – індоєвропейська, китайсько-тибетська та семітсько-хамітська.

Нація – населення певної території, яке має спільні звичаї, походження, історію, мову. Держави за національним складом поділяються на:

  • однонаціональні: Японія, Італія, Угорщина та ін;

  • багатонаціональні: Росія, Індія, Індонезія, Китай, Іран, Пакистан та ін.

Етнічні проблеми у світі впливають на політичний і соціальний стан багатьох країн. Загострення національних відносин призводить до збройних конфліктів (Боснія і Герцеговина, Союз Сербії і Чорногорії, Північна Ірландія, Палестина, Таджикистан, Нагірний Карабах, Ічкерія та ін.).

Релігія – одна з форм суспільної свідомості, що базується на вірі в існування Бога, надприродного.

Найдавніша зі світових релігій – буддизм. Він виник у ІV ст. до н.е. в Північній Індії. Християнство зародилося у Палестині. Іслам виник в арабських племенах Аравії у VІІ ст.

Християнство – найпоширеніша світова релігія. Християни вірують в Єдиного Бога, творця неба і землі, який існує в трьох особах: Бог Отець, Бог Син, Бог Дух Святий. Християнство поширене на всіх материках, його сповідує 25% людства.

Ісламісти визнають єдиного бога Аллаха і його пророка Мухаммеда, послідовників близько 20% населення Землі, переважно в країнах Азії, Африки, Індонезії.

Буддизм – одночасно релігія і філософія. Буддизм пояснює життя як суцільне страждання, позбавитись якого можна лише одним шляхом – угамувавши всі бажання. Сповідує 11% людства, поширений у Східній та Південній Азії.

8.2. Дайте характеристику господарства Росії.

Господарство. Росія є індустріально-аграрною державою. На її території виділяють 12 великих економічних районів. Розвинута гірничодобувна промисловість (нафта, природний газ, вугілля, залізна руда, руди кольорових металів).

Енергетика орієнтується на використанні власних запасів сировини, гідроресурсів. Високо розвинута чорна металургія (Магнітогорськ, Челябінськ, Нижній Тагіл, Липецьк та ін.). Найбільші підприємства кольорової металургії зосереджені в Норильську, Іркутську, Красноярську. Розвинене різногалузеве машинобудування (Урал, Поволжя, Москва, Санкт-Петербург, Західний Сибір). Лісова промисловість концентрується переважно в північних і східних районах. Добре розвинені індустрія будматеріалів, легка, харчова промисловість.

Сільське господарство. З 1992 р. у Росії розпочались реформи у сільському господарстві. Сьогодні у державній власності знаходиться близько 10% сільгоспугідь, решта землі перейшла до недержавних сільгоспвиробників. Провідною галуззю є тваринництво: скотарство, свинарство, вівчарство, оленярство, птахівництво, звірництво. Основною галуззю рослинництва є зернове господарство: пшениця, жито, кукурудза, рис, цукровий буряк, соняшник, соя, льон, картоплярство (2-ге місце в світі).

Транспорт. Всі види транспорту (автомобільний, залізничний, трубопровідний, водний, повітряний) добре розвинені. Росія має потужний морський торгівельний флот. Найбільші порти – Санкт-Петербург, Калінінград, Ваніно, Новоросійськ, Мурманськ.

Зовнішньоекономічні зв’язки. Росія експортує: енергоносії, метали, деревину, обладнання, зброю. Імпортує устаткування та комплектуючі для розвитку важкої промисловості, продукти, текстильні та хімічні вироби. Основними зовнішньоторговельними партнерами є Німеччина, США, Великобританія, Китай, Японія.

8.3. Нанесіть на карту п’ять найбільших залізорудних басейнів світу

Білет 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]