Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грек Л.К . ГЕОГРАФІЯ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
151.01 Кб
Скачать

2.2. Охарактеризуйте господарство країн Західної Європи

Західноєвропейська економіка має виразний постіндустріальний характер. У господарстві регіону важливу роль відіграють ТНК, що об’єднують капітали різних країн.

В міжнародному поділі праці країни Західної і Центральної Європи виділяються розвитком промисловості. На машинобудування припадає 1/3 вартості промислового виробництва регіону. Переважають традиційні галузі, виробництво продукції середньої складності. Лідери – Німеччина, Франція, Великобританія, Італія.

Друге місце займає хімічна промисловість, яка виробляє 1/3 всіх хімікатів світу. Підприємства галузі тяжіють до морських портів, орієнтуються на імпортну сировину (Німеччина, Франція). Швейцарія є центром виробництва лікарських засобів.

Паливно-енергетичний комплекс виробляє 1/5 електроенергії світу. Регіон є лідером за розвитком атомної енергетики. Нафта та газ (майже 50%) імпортуються з країн Близького Сходу, Африки, Росії. Спостерігається тенденція до зменшення видобутку вугілля.

Чорна металургія розвинута у країнах, що мають відповідне сировинне забезпечення – Німеччина, Великобританія, Франція, Бельгія, Польща. З 50-х років ХХ ст. великі металургійні комбінати почали будувати в морських портах з орієнтацією на імпорт дешевшої сировини та металобрухт, а також наближеність до споживачів (Фос-Франція, Таранто – Італія).

Виробництво алюмінію розвинуте як у країнах, що мають запаси бокситів (Франція, Італія, Греція, Угорщина), так і в країнах, що виробляють велику кількість електроенергії: Норвегія, Швейцарія, Німеччина, Австрія. Найбільшими постачальниками міді є Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Бельгія, Польща.

Легка промисловість Західної Європи добре розвинута. У Великобританії, Італії, Франції збереглись старі текстильні райони. Спостерігається переміщення легкої промисловості у Південну Європу, де є резерви дешевої робочої сили. Італія за виробництвом взуття поступається лише США. Значні обсяги продукції імпортуються в регіон з країн Азії.

Для харчової промисловості характерним є високий рівень розвитку. Спостерігається спеціалізація країн на виробництві певної продукції: Франція – вино, олія, сир, масло; Німеччина – м’ясо-молочна продукція; Італія – вино, цитрусові, тютюн.

Сільське господарство регіону характеризується високим рівнем розвитку і високою продуктивністю. Виробляється 15% світового обсягу зернових, 20% м’яса, 30% молока. Під впливом інтеграції посилилася спеціалізація сільського господарства країн регіону. У Західній Європі склалися три основні типи сільського господарства:

- північноєвропейський тип з переважанням інтенсивного молочного тваринництва, а в рослинництві, що його обслуговує, кормових культур та сірих хлібів (Скандинавія, Великобританія);

- середньоєвропейський тип характеризується розведенням великої рогатої худоби, розвитком свинарства, птахівництва, рослинництва;

- південноєвропейський тип характеризується переважанням рослинництва. Хоч головне місце в посівах займають зернові культури, міжнародна спеціалізація Південної Європи визначається насамперед виробництвом фруктів, цитрусових, винограду, оливок, мигдалю, тютюну та інших культур.

Транспорт. Західна Європа відрізняється найвищою у світі густотою шляхів сполучення. У внутрішніх перевезеннях найбільше значення має автомобільний транспорт, роль залізничного транспорту поступово зменшується, хоча його роль у перевезенні пасажирів залишається значною. Роль морського транспорту велика й досі, особливо в острівних та напівострівних державах. Добре розвинений річковий транспорт. Регіон має густу мережу повітряних ліній і трубопроводів.

Зовнішньоекономічна діяльність. Експорт – машини, промислове обладнання, хімікати. Імпорт – сировина, енергоносії, напівфабрикати.

2.3. Нанесіть кордони та столиці держав, що входять до складу СНД.

Білет 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]