Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грек Л.К . ГЕОГРАФІЯ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
151.01 Кб
Скачать

18.2. Охарактеризуйте господарство країн «азіатських тигрів»

„ Азіатські тигри ” – країни нової індустріалізації

Азіатські тигри – це Сінгапур, Гонконг (Сянган), Тайвань і Республіка Корея. Всі вони колишні колонії Великобританії або Японії, бідні на мінеральні ресурси, а зараз стали частиною індустріально-розвинутого світу, входять у групу країн з високим доходом і є великими торговими державами.

Країни мають високі темпи економічного зростання завдяки:

  • іноземним капіталом та технологіям;

  • дешевій і кваліфікованій робочій силі;

  • цілеспрямованій державній політиці та сприятливому інвестиційному „клімату”;

  • вигідному економіко-географічному положенню;

  • гарантованому ринку збуту;

  • спеціалізації на продукцію повсякденного попиту.

Сінгапур. Площа – 639 км2, населення 3,5 млн. чоловік. Державний устрій – президентська республіка. Це одночасно острів, місто і одна з найменших за територією держав світу.

Найбільшим природним багатством Сінгапуру вважають наявність зручної глибоководної гавані у південно-східній частині острова. Сінгапурський порт за вантажообігом претендує на друге місце в світі після Роттердама. В доках порту здійснюється будівництво суден та морських платформ (2 місце в світі). Сінгапур – один з центрів нафтопереробки, третій в світі за обсягом виробництва (після Хюстона і Роттердама). Місто стало одним з найбільших банківських центрів, має розвинуту туристичну індустрію, морський флот, за розмірами торгового обігу поступається лише 16 країнам світу.

Новітні галузі промисловості включають виробництво електроніки промислового призначення, засобів зв’язку, ЕОМ і персональних комп’ютерів, побутової електроніки й електротехніки, оптичних приладів, наукових інструментів.

Сільське господарство. Обробляється 20% території, в основному приміські ділянки. Вирощують кокосову пальму, овочі, фрукти, прянощі. Займаються птахівництвом, рибальством та морським промислом. Сінгапур має розвинуті автотранспортні шляхи, є великий міжнародний аеропорт.

Експорт: капітал, телерадіоапаратура, оргтехніка, нафтопродукти, орхідеї, екзотичні рибки. Імпорт: продукти харчування, промислова сировина.

Тайвань. Площа – 36 тис. км2, населення – 22 млн. чоловік. Країна лежить на однойменному острові, який перетинається Північним тропіком. Більш 2/3 його території вкриті лісом. Населення Тайваню є китайцями, у містах мешкає 3/4 населення країни, середня густота – 700 чол/км2.

Тайвань – індустріально-аграрна країна. З 70 років було обрано шлях розвитку Сінгапуру: розвивались новітні, наукоємні галузі. За виробництвом телевізорів, радіоприймачів, відеоапаратури, комп’ютерів він вийшов на одне з провідних місць у світі. Місцеві науково-дослідницькі парки отримали назву „силіконових оранжерей”. Створені галузі чорної металургії, нафтопереробки, виготовлення пластмас, складання автомобілів, суднобудування, побудована АЕС.

Основною сільськогосподарською культурою є рис. За обсягом вирощування камфорного лавру для медичних потреб Тайвань посідає 1 місце в світі.

Розвинутий автомобільний, залізничний, морський види транспорту.

Експорт: капітал, текстиль, інформаційні технології, електронні вироби, продовольство. Імпорт: зброя, метали, сировина, нафта, пиломатеріали.

Республіка Корея. Площа – 98,5 тис.км2. Населення – 47 млн чоловік. Країна займає південну частину однойменного острова. Середня густота населення 475 чол/км2, 81% населення проживає у містах.

Республіка Корея в своєму розвитку по суті повторює шлях Японії. У 50-х роках ХХ ст. покладено початок розвитку важкої промисловості (виплавка сталі, загальне машинобудування, суднобудування, автомобілебудування, виробництво добрив, синтетичного каучуку, паперу), а в 70-х – новітніх галузей, зокрема і наукоємних.

Обробляється більш як 20% території. Найнижча в світі забезпеченість сільськогосподарською землею (тільки 0,06 га на одного жителя) поєднується з найвищими в світі врожаями рису. Потреба країни у продовольстві повністю забезпечується власним виробництвом. Крім рису основними культурами є соя, бавовник, тютюн, женьшень.

Транспортна мережа добре розвинена. Для судноплавства використовують річки. Сеул –аеропорт світового значення.

Експорт: судна (танкери, контейнеровози, хімічні танкери). Імпорт: хімікати, нафта та нафтопродукти, продукція машинобудування.

18.3. Нанесіть на карту кордони п’яти держав, в яких провідне місце займають (за виробництвом електроенергії) теплові електростанції (за вибором)

Білет 19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]