Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поведінка людин в соціальному довкілі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
497.66 Кб
Скачать

Додаток г. Тренінгові вправи: як навчитися контролювати свою агресивну поведнку

Вправи для тренінгу

Вправа. 1. "Я – емоція".

Мета: вивчення особистісних чинниив агресивної поведіки людини.

Учасники вправи беруть аркуш паперу, поділяють ix лінією навпіл. В oднiй половині пишуть 10 емоцій, емоційних станів чи проявів, які найбільше "їм відповідають. На другій половині аркуша пишуть тi характеристики емоційності, які б хотіли мати в ідеалі.

Група обговорюєе вправу, визначаючи одну найпозитивнішу і найнегативнішу емоції, які притаманні людині. Кожен член групи визначає ту емоцію чи емоційний стан, які спонукають людину до arpecii'.

Вправа 2. "Я стійкий i врівноважений".

Мета: вироблення способів угамування негативних емоцій i агресивної noведінки.

Ведучий запрошуе вcix членів групи прийняти ириємну позу, заплющити очі. Під час цього він промовляє: "Уявіть coбi, що всередині Вашої голови виникає світле проміння.. Воно повільно, поступово ocвітлює ваше обличчя, шию, плечі, руки теплим, рівним та розслаблюючим світлом. Відповідно до того, як промінь поширюється, ви повністю розслабляється.. Проміння ніби формує з вас нову людину, спокійну, задоволену своїм життям, врівноважену, неагресивну".

Члени групи діляться cвoim досвідом стримування від агресивної поведінки.

Вправа 3. "Оцінка".

Мета: відпрацювання засобів зняття напруження.

Пропонують оцінити ефективність засобів, які сприяють зняттю напруження партнера за п'ятибальною шкалою від-2 до +2 ( -2, -1, 0, 1, 2 ).

  1. Перебивання партнера.

  2. Приниження партнера.

  3. Негативне оцінювання партнера, його висловлювань і вчинків.

  4. Акцентування на відмінності між собою і ним.

  5. Надання можливості партнерові висловлювати свою думку.

  6. Вербалізування свого стану чи стану партнера.

  7. Акцентування на спільності з партнером (інтересів, думок, оцінок тощо).

  8. Виявлення інтересу до проблеми партнера.

  9. Акцентування на значущості партнера, його думках у Ваших очах.

  10. Звернення до фактів.

Члени групи відпрацьовують засоби зняття напруження у відповідях на емоційні фрази-стимули. ("Ви завжди намагаєтесь знайти в мене якісь вади"; "Вчора мене несправедливо образили, і я зараз дуже розлючений".) Вибирають найкращу техніку у відповіді.

Вправа 4. "Троїстий союз".

Мета: формування нових моделей поведінки.

Групу розділяють на трійки: перший виконує функцію партнера -"агресора", а другий повинен в невеликій бесіді цю агресію усунути, третій грає роль коректора, він оцінює ефективність роботи другого. Потім учасники вправи міняються місцями (ролями).

Група обговорює в кінці вправи, що вдалося, а що ні.

Вправа 5. "Клубок, ниток".

Мета: виробити вміння налагоджувати близькі стосунки з іншими людьми, толерантно ставитись один до одного.

Учасники групи, сидячи у колі, передають один одному клубок ниток, розмотуючи його, залишаючи у себе частину ниток. Супроводжують це передавання власними висловлюваннями (щодо сусідів поряд), що починаються словами "Я вдячний тобі за те...". Коли клубок повернеться до того, хто розпочинав, членам групи треба натягти нитку, заплющити очі, увійти в стан, який сприяє сприйманню себе як незамінної ланки у світі людей (автор О. Міщенко).

Вправа б. "Обзивалки".

Мета: усунення вербальної агресії, допомога висловлювати гнів у прийнятній формі.

Учасники тренінгу обговорюють питання "Причини та наслідки вербальної агресії". Вони визначають, які є ознаки агресивних повідомлень. Також виділяють ознаки неагресивних, конструктивних повідомлень.

У групі аналізують таке повідомлення, як "обзивалка". Кожному учасникові пропонують придумати для товаришів по тренінгу необразливі обзивалки. Після того, як кожен придумає свої обзивалки, у групі обговорюють питання "Що таке образа, коли вона виникає і як цьому за­побігти" (автор Н. Кряжева).

Вправа 7. "Казка про агресію".

Мета: визначення особливості агресивної поведінки в повчальній казковій формі.

Учасники вправи сидять у колі. Перед ними ставлять завдання розповісти казку про агресію. Ведучий розпочинає словами "Жила-була собі Агресія...", а учасники занять повинні по колу, по одному слову від кожного учасника доповнювати казку аж до завершення.

Коли казка створена, учасники аналізують, які особливості виникнення, розвитку, функціонування (подолання) агресії були зауважені оповідачами.

Вправа 8. "Як я знаю, що це неагресивна поведінка".

Мета: визначення учасниками тренінгу механізмів неагресивної поведінки.

Групу учасників тренінгу поділяють на кілька підгруп по три-чотири особи вкожній підгрупі. У малих групах учасники вправи пригадують свою поведінку, вчинки, які запам'яталися їм як вдалі, ефективні, неагресивні дії. У мікрогрупах на підставі досвіду, розказаних ситуацій дають резюме-рекомендацію, як можна побороти агресивність, знаючи механізми неагресивної поведінки.

Вправа 9. "Фантазії".

Мета: визначення учасниками карти небезпек агресивної поведінки.

Ведучий пропонує учасникам заняття пофантазувати на тему: "До чого може призвести агресія в поведінці людини". По колу кожен учасник вправи дофантазовує ситуацію попереднього учасника. Наприклад, "Якщо людина схильна до агресивної поведінки, то це може призвести до негативізму в її поглядах", – каже один учасник. А інший продовжує: "А це може призвести до невйротизму" і т.д.

Вправа 10. "Самоагресія".

Мета: вивчення, наслідків самоагресії.

Учасники групи аналізують дискусійне питання "Що призводить людину до самоагресії, самознищення, як цьому запобігти". (21)