Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Побудова діаграм-лекція.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
372.22 Кб
Скачать

Побудова діаграм

MS Excel має потужній засіб побудови діаграм різних типів - кругових, стовпчикових, к формі графіка.

Діаграма - це графічний спосіб представлення даних. Діаграму можна розмістити на окремому робочому листі або на тому ж робочому листі, на якому знаходяться числові дані. Кожна діаграма пов’язана з таблицею значень або інформаційною таблицею. Інформаційна таблиця - це сукупність комірок робочої книги, які використовуються для побудови діаграми. Значення одного рядка або стовпчика інформаційної таблиці на діаграмі відображаються як ряд даних. Значення кожної комірки стовпчика або рядка на діаграмі відображається у вигляді маркеру. Маркером може бути точка, сегмент круга, стовпчик тощо, залежно від типу діаграми. Сукупність маркерів одного кольору відображає певний ряд даних.

Більшість діаграм впорядковують дані відносно вертикальної (осі у) та горизонтальної (осі х) осей. Ці осі аналогічні рядкам та стовпчикам в Excel. Так само, як на робочому листі дані розташовуються по рядкам та стовпчикам, на діаграмі вони орієнтуються по горизонтальній та вертикальній осям.

Вісь у називається віссю значень (або віссю рядів даних). Ця вісь відображає значення залежних змінних.

Вісь х - це вісь категорій. Вона відображає значення незалежних змінних.

По замовчуванню значення рядків інформаційної таблиці утворюють ряд даних, а значення стовпчиків - категорію. Поряд з діаграмою може бути розміщена легенда. Легенда - це таблиця, яка визначає кольори різних рядів даних, що відображаються на діаграмі.

Розглянемо спосіб побудови діаграми з використанням майстра діаграм. Перед запуском майстра діаграм потрібно виділити на робочому листі комірки, дані яких необхідно представити на діаграмі, тобто інформаційну таблицю. Виділений діапазон повинен містити комірки з назвами рядків і стовпців, які пізніше будуть використані в якості міток осей і в легенді діаграми. При створенні діаграми можна використати дані, що розміщуються в несуміжних комірках. Для виділення таких комірок потрібно виділяти їх по черзі, утримуючи натисненою клавішу Ctrl. Інформаційна таблиця не повинна містити порожніх комірок.

Після виділення інформаційної таблиці натикають кнопку “Мастер диаграм” на панелі інструментів. Запускати майстер діаграм можна і не виділивши інформаційну таблицю. Це можна буде зробити на другому кроці роботи майстра діаграм. На першому кроці роботи майстра діаграм вибирають тип діаграми. В даному вікні є дві вкладки: Стандартные і Нестандартные. В полі “Тип діаграми” вибирається тип діаграми, в полі “Вид” - її формат, тобто спосіб представлення. Діаграми одного типу можна відформатувати по-різному. Можна натиснути кнопку “Готово” і створення діаграми завершиться, діаграма матиме встановлені по замовчуванню параметри автоформатування. При використанні наступних кроків параметри, встановлені при автоформатуванні, зміняться.

Для переходу до наступного кроку натискаємо “Далее”. На екрані з’явиться вікно другого кроку роботи майстра діаграм із зображенням діаграми вибраного типу і формату. В розділі “Диапазон” відображаються адреси комірок, які утворюють інформаційну таблицю. Якщо інформаційну таблицю не було виділено, то, використавши кольорову кнопку в кінці поля “Диапазон” можна виділити її на даному кроці.

Кнопки “строках” і “столбцах” області “Ряды” дозволяють змінити орієнтацію даних. При використанні перемикача “в строках” рядами даних являються значення рядків інформаційної таблиці. При використанні перемикача “в столбцах” рядами даних є стовпці інформаційної таблиці. У випадку, якщо інформаційна таблиця була вірно виділена перед початком роботи майстра, орієнтація даних по замовчуванню встановиться вірно.

Вкладка “Ряд” цього вікна призначена для додавання та видалення рядів даних, а також для задання підписів до рядів та підписів до осі Х. На цій вкладці потрібно переконатись, що перелік рядів даних, включених до діаграми, не містить зайвих, наприклад, до рядів даних не можна віднести нумерацію рядків таблиці. Використовуючи кнопки “Добавить” та “Удалить” можна додати чи видалити ряди даних. Поле “Подпись оси Х” дозволяє задати написи, які будуть розміщені на осі Х.

На третьому кроці роботи майстра діаграм задаються параметри форматування діаграми. Вікно “Параметры диаграммы” містить кілька вкладок, в кожній з яких визначається вигляд того чи іншого елемента діаграми. Вкладка “Заголовки” дозволяє задати назву діаграми та її осей. На вкладці “Оси” вказується режим відображення міток на осях діаграми. В якості міток осі Х можна використовувати назви категорій або значення часу. В останньому випадку ціна поділки осі Х буде дорівнювати певному проміжку часу. Такий тип міток застосовується автоматично, якщо дані, на основі яких побудована діаграма, мають формат дати.

Вкладка “Линии сетки” служить для нанесення на діаграму маштабної сітки. Сітка може мати великий або малий крок.

На вкладці “Легенда” користувач може вказати, чи потрібна на діаграмі легенда. Легенда містить опис рядів даних, які представлені на діаграмі різними кольорами. Використання легенди дозволяє значно покращити інформативність діаграми.

Якщо потрібно, щоб поряд з маркером даних на діаграмі відобразилось відповідне числове значення, для цього використовують вкладку “Подписи данных”. Коли вибрано перемикач “категория”, то поряд з кожним маркером виводиться назва відповідної йому категорії. Якщо вибрати перемикач “доля”, кожний маркер буде містити поряд із собою мітку, яка вказує процентне співвідношення даного значення і суми всіх значень.

Іноді поряд з діаграмою потрібно розмістити таблицю, яка містить значення, на основі яких побудовано діаграму, тобто інформаційну таблицю. В цьому випадку використовують вкладку “Таблица данных”. При активізації перемикача “ключ легенды” поряд з назвати рядів даних в таблиці з’явиться значок, який показує, як саме даний ряд позначено на діаграмі.

На останньому кроці роботи майстра діаграм задається місцеположення діаграми: на окремому робочому листі або на листі з інформаційною таблицею. Завершення роботи майстра діаграм відбувається натисненням на кнопку “Готово”. Створена діаграма з’явиться на робочому листі. Діаграму, як довільний об’єкт, можна розмістити в довільному місці робочого листа, використовуючи кутові маркери, можна змінювати розмір діаграми.