Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поведінка людин в соціальному довкілі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
497.66 Кб
Скачать

1.3. Науково-методичні засади та навчальні методи.

При викладанні цього курсу автори широко використовують синергетичний підхід сучасної постнекласичної науки щодо осмислення проблеми поведінки людини у соціальному довкіллі: на основі синтезу науки, релігії та духовної філософії за принципом синкретичного взаємодповнення, що дає можливість більш глибоко і багатогранно розглянути це питання згідно з принципами соціальної роботи та нормами викладання. Цей курс ґрунтується на інтерактивному підході, при якому студент є активним учасником навчального процесу.

Морально-духовний розвиток особистості студента, формування ноосферної свідомості, гуманного ставлення до соціального довкілля будуть підкріплюватися у процесі аудиторних дискусій, роботи в групах в аудиторії і поза її межами, а також під час виконання творчих робіт, індивідуальних та групових завдань, тренінгових вправ.

Структура та зміст курсу

Кількість лекцій: 8 год.

Кількість семінарів: 16 год.

Самостійна робота студентів: 36 год.

Навчально-тематичний план курсу «Поведінка людини в соціальному дровкіллі»

Тематика лекційних занять

No.

Назви тем

К-сть год.

1

2

3

4

Teма 1: НАУКОВІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ТА САМОРОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ.

Дається аналіз концепцій вітчизняних і закордонних вчених (В. Слободчикова, Є. Ісаєва, О. Киричука, З. Карпенко, М. Савчина та ін.), у яких розкриваються закономірності розвитку людської істоти, ступені її духовного зростання та їх суттєві властивості; внутрішні механізми духовної еволюції людини, характеристики духовної людини з погляду наукових, богословських, духовно-філософських підходів.

Teма 2: ТЕОРІЇ ЛЮДСЬКОЇ ПОВЕДІНКИ

Дається короткий виклад основних теорій людської поведінки ( А. Маслоу, Д. Макклеланда, П. Сорокіна тощо). Розглядаються теорії зовнішньої та внутрішньої мотивованої поведінки (біхевіоризму, сподівання-інструментальності, Р. Вудвортса і Р. Уайта). Розкривається вплив зовнішньої і внутрішньої мотивації на поведінку і психічні процеси людини.

Тема 3. НООСФЕРНА ТА ПРОСОЦІАЛЬНА ПОВЕДІНКА

Розкривається роль людської істоти у енергоінформаційній системній взаємодії «Людина – Суспільство – Земля – Всесвіт»; розглядаються поняття «біосфера», «ноосфера», «ноосферна цивілізація», «ноосферний розвиток», «ноосферна та просоціальна поведінка» та їх особливості, спрямованість, аналізується модель просоціальної поведінки С. Шварца; дається короткий виклад Ноо – Конституції людства.

Teма 4. АГРЕСИВНА ПОВЕДІНКА ЛЮДИНИ ТА ШЛЯХИ ЇЇ РЕГУЛЯЦІЇ (САМОРЕГУЛЯЦІЇ).

Дається короткий виклад основних теорій агресії, аналіз причин агресивної поведінки, її види, механізми формування, способи боротьби з агресією; розкривається поняття саморегуляції, дається аналіз саногенного та патогенного мислення та їх впливу на поведінку людини; розглядаються шляхи подолання агресивної поведінки.

2

2

2

2

Разом

.

8