Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO SHPORI.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
690.69 Кб
Скачать

15.Функції права.

Функції права - це основні напрями його впливу на суспільні відносини. Функції права діляться на загально спеціальні і спеціально-юридичні. До загально спеціальних функцій впливу права на суспільні відносини належать: 1. гуманістична - право охороняє і захищає права людства, народу, людини; 2. організаторсько-управлінська - право суб'єктів права на розв'язання певних соціальних проблем; 3. інформаційна (комунікативна)- право інформує людей про волю законодавця; 4. оціночно-орієнтаційна-поведінка людей оцінюється з позицій законів держави, вказує на безконфліктні, соціально допустимі шляхи і засоби задоволення потреб людини в межах правомірної поведінки; 5. ідеологічно-виховна - право формує у людини певний світогляд, виховує в неї зразки правомірної поведінки; 6. гносеологічна (пізнавальна) - право само виступає джерелом знань та інші функції. До спеціально юридичних функцій права відносять; 1. регулятивну (статичну й динамічну); 2. охоронну. Регулятивна функція спрямована на врегулювання суспільних відносин шляхом закріплення бажаної поведінки в тих чи інших галузях чи інститутах права. Регулятивно-статична функція закріплює суспільний порядок в соціально неоднорідному суспільстві. Регулятивно-динамічна - забезпечує динамічний розвиток громадянського суспільства. Охоронна функція спрямована на охорону відповідної системи суспільних відносин, на забезпечення їх недоторканності з боку правопорушників, на недопущення правопорушень, зменшення або усунення їх з повсякденного життя.

16.Поняття галузі права та правового інституту.

Галузь права – це сукупність правових норм та інститутів права, що регулюють певну сферу суспільних відносин.

Поділ усієї сукупності норм права на галузі здійснюється в залежності від правового регулювання. В сучасній правовій науці існує така класифікація галузей права:

1. Профілюючі (конституційне, цивільне, адміністративне, цивільно–процесуальне, кримінально-процесуальне, трудове право).

2. Спеціальні (фінансове, сімейне, виправно-трудове, право соціального забезпечення).

3. Комплексні (право прокурорського нагляду, сільськогосподарське, екологічне, банківське, залізничне, гірниче право).

Підгалузь права – це складова частина галузі права, яка об’єднує норми права, що регулюють суспільні відносини певного виду. Як приклад підгалузі цивільного права є авторське і спадкове право, фінансового права – банківське право.

Інститут права – це таке угрупування норм права певної галузі чи підгалузі, що регулює конкретний вид чи сторону однорідних суспільних відносин. Наприклад, у цивільному праві є інститут права власності, норми якого регулюють відносини власності.

17.Юридичні факти: поняття, значення і класифікація.

Юридичні факти — це конкретні життєві обставини, з якими норми права зв'язують виникнення, зміна або припинення правовідносин. Юридичні факти відображені в гіпотезах правових норм. Юридичний факт поштовх до виникнення правових відносин.

По вольовій ознаці юридичні факти ділять на:

1) події (не залежні від волі людини). До них відносяться дії сил природи, народження і природна смерть людини, закінчення термінів;

2) дії (залежні від волі людини). Дії, у свою чергу, підрозділяються на правомірні і неправомірні.

Правомірні дії ділять на дві групи: юридичні акти і юридичні вчинки. Юридичні акти — це правомірні дії, що мають на меті досягнення певного правового результату (договір» заповіт, присудження). Юридичні вчинки це дії, що привели до юридичних наслідків» незалежно від волі людини, що зробила їх (знахідка кладу, створення літературного твору, наукове відкриття).

Неправомірні дії (правопорушення) по ступеню шкідливості для суспільства розділяються на провину і злочини. Вчинки діляться на цивільно-правові, адміністративні і дисциплінарні.

Залежно від характеру юридичних наслідків розрізняють:

1) правотвірні факти (наприклад, укладення договору оренди, прийом на роботу, обрання на державну посаду);

2) правозмінюючі факти (наприклад, зміна прізвища у зв'язку зі вступом до Шлюбу, привласнення чергового спеціального звання, зміни умов договору оренди);

3) правозупиняючі (наприклад, звільнення з роботи, розірвання Шлюбу, виконання зобов'язання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]