Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO SHPORI.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
690.69 Кб
Скачать

13. Взаємозв'язок соціальних норм.

Попри всі свої відмінності соціальні норми щільно взаємопов'язані. Їх взаємозв'язок виявляється в такому:

  1. регулятивність — усі соціальні норми регулюють суспільні відносини шляхом встановлення певних правил поведінки людини в суспільстві;

єдина мета — всі соціальні норми спрямовані на впо рядкування життя, на стабільність і спокій у суспільстві. Результатом реалізації (втілення в життя) соціальних норм є громадський порядок. Норми релігії, моралі, права мають також величезний виховний потенціал, вони впливають на

формування людської особистості;

3) єдність оцінки бажаної і небажаної для суспільства поведінки — нерідко і право, і релігія, і мораль забороня­ють чи дозволяють ту саму лінію поведінки. Наприклад, крадіжка розцінюється правом як злочин, релігія — як гріх, мораль — як поганий вчинок. Заподіяння шкоди на­паднику під час самооборони виправдовується і правом, і

мораллю.

Взаємозв'язки соціальних норм носять парний або ба­гатобічний характер. Наприклад, і мораль, і релігія ви­магають поважного ставлення дітей до батьків. У той же час право не містить аналогічного наказу. Повага, любов, п рихильність — це глибоко внутрішні почуття людини, що не піддаються правовому регулюванню. Не містять будь-яких вимог щодо цього й інші соціальні норми. Таким чи­ном, взаємозв'язок моралі та релігії в цьому випадку має

Варний характер.

Розглянемо з позицій соціального регулювання таке Пише, як власність. На її захисті стоять і право, і мораль, І релігія, і корпоративні норми. У цьому випадку можна КШати про багатобічний взаємозв'язок соціальних норм.

Взаємозв'язок соціальних норм виявляється й у тому, що пеправові норми можуть набути правового оформлення. І Іаириклад, образливе чіпляння до перехожих, нецензурна лайка в громадському місці (порушення норм моралі) роз­цінюються як адміністративне правопорушення (дрібне чулі ганство) і як таке карається .Деякі релігійні свята (на­приклад, Різдво Христове, Великдень) в Україні закріпле­ні трудовим законодавством.

14. Єдність та відмінність права та моралі.

Під час формування основ правової д-ви в регулюванні суспільних відносин зростає значення моральних вимог, у яких знаходять відображення загальнолюдські цінності. Саме тому посилення моральної обґрунтованості правових розпоряджень – необхідна умова подальшої активізації їх ролі та ефективності в регулюванні сусп-их відносин, зміцнення дисципліни.

Правова вимога зміцнення законності та правопорядку водночас є й важливою вимогою моралі, яка хар-зує моральну стр-ру особи, її чесність, совість, обов’язок. Тому законність може виступати і як один із моральних критеріїв поцінування поведінки особи та інших суб’єктів – адже в умовах беззаконня годі й казати про мораль.

Найбільшої ефективності право досягається в разі збільшення його вимог і вимог, що формулюються в моральних нормах. Під час формування правової д-ви співіснування цих двох видів соціальних норм загалом збігається або наближається до цієї умови.

Говорячи про зближення вимог права і моралі, не слід забувати, що між ними можуть існувати протиріччя і негативні явища.

Коли протиріччя своєчасно не виявляються і, отже, не усуваються, вони можуть призвести до порушень з-ну(за суспільного пріоритету вимог моралі над нормами права) або до моральних втрат(у протилежній ситуації). Однією з причин таких порушень є відносна стабільність моралі. Право більш динамічне, воно швидше реагує на потреби конкретних життєвих ситуацій у процесі суспільного розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]