Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗН_лаб.роб.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Перевірка орфографії

Перевіркам орфографії може проводитись в усіх текстових рамках презентації, а може перевірити окреме слово.

Щоб проходила перевірка орфографії, потрібно виконати аналогічні дії, що виконувались у текстовому редакторі Word.

Автофігури

Графічні об’єкти Power Point не відрізняються від малюнків і автофігур Word. У Power Point є набір готових фігур, які можна використовувати в презентаціях. Ці фігури можна комбінувати з іншими фігурами для створення більш складних форм. На панелі інструментів Малювання в меню Автофігури є декілька категорій фігур, у тому числі прості і з’єднувальні лінії, основні фігури, елементи блок-схеми, зірки і стрічки, а також виноски. Пункт Інші Автофігури відкриває розділ Автофігур у колекції кліпів.

Автофігури, як і написи та фігурні стрілки, прив’язуються до текстових повідомлень. У разі введення тексту в Автофігурі цей текст стає вкладеним у фігуру та переміщується разом з нею.

Щоб вставити Автофігуру з написом до слайду, необхідно виконати такі дії:

  • на панелі інструментів Малювання вибрати кнопку Автофігури;

  • вибрати потрібну категорію, наприклад Виноски;

  • вибрати Автофігуру;

  • за необхідністю увести текст до Автофігури.

Після створення фігури можна змінювати: колір заливки, лінії контуру фігури та тексту, товщину та тип лінії контуру, об’ємність фігури, шрифт.

Для цього можна скористатися кнопками на панелі інструментів Малювання аналогічно як це робилось у текстовому редакторі Word.

Переміщення і вирівнювання об’єктів

У Power Point будь-який текст, як і малюнок, таблиця, діаграма, представляє собою окремий об’єкт або Автофігуру. Всі ці об’єкти можна пересувати, повертати, розфарбовувати, змінювати їх масштаб. Ці дії виконуються вже відомим способами редагування Автофігур у Word.

Лінійка та направляючі

Горизонтальна і вертикальні лінійки служать для більш точного переміщення і вирівнювання об’єктів, а також для зміни відступів і позицій табуляції в тексті.

Якщо лінійки не показані на екрані, треба виконати в меню Вигляд команду Лінійка (рис. 12). Лінійки розташовані вздовж верхнього і лівого країв області слайда. Переміщення курсору або інструмента малювання відображається на лінійках, забезпечуючи точні позиції на слайді.

Рис.12. Лінійки та направляючі

Зовнішній вигляд лінійки залежить від виділеного на слайді об’єкта. Якщо виділено малюнок або автофігуру, початкова відмітка лінійки знаходиться в центрі. Якщо виділений текст, нульова відмітка знаходиться зліва. Якщо виділений текст у текстовому полі, то на лінійці відображені маркери відступів і позиції табуляції для цього тексту.

Крім лінійки для вирівнювання об’єктів, використовуються Направляючі (рис.11). Щоб встановити направляючі, необхідно:

  • виконати команду ВидНаправляючі. На слайді з’явиться розмітка у вигляді пунктирних ліній;

  • перемістити направляючу в позицію, по якій необхідно вирівняти об’єкти (встановити курсор на лінію, притиснути ліву кнопку миші і перемістити її у потрібний бік);

  • при потребі створити додаткові направляючі і розподілити їх по слайду.

Написи

Написи використовуються для розташування тексту в будь-якому місці слайда, зокрема за межами текстових рамок. Наприклад, можна додати підпис до малюнка чи діаграми, створивши напис і розташувати його поруч з малюнком. Також написами можна користуватися для додавання тексту до Автофігур, коли його не потрібно зв’язувати з Автофігурою. Напис має межі, заливку, тінь та тривимірні (об’ємні) ефекти.

Текст у написі до слайда можна вставити так:

  • вибрати в меню ВставкаНапис (або на панелі Малювання) вибрати кнопку Напис;

  • вибрати місце розташування тексту на слайді та увести текст. По закінченні введення, щоб повернутися до редагування тексту на слайді, натисніть клавіші Shift+F10, виберіть у контекстному меню команду Завершити правку тексту та натисніть клавішу Esc або установіть курсор у будь-яке місце слайда та натисніть ліву кнопку миші.

  • формування напису (зміна кольору заливки, типу, кольору та товщини лінії межі напису, розташування тексту в написі, внутрішні поля тощо) виконується аналогічно тексту в Автофігурі.

  • тривимірні (об’ємні) ефекти напису (межі та тексту) встановлюються за допомогою кнопок панелі інструментів Малювання.

Повертати напис на слайді можна за допомогою маркера зеленого кольору, який з’являється при виділенні напису за допомогою маркерів білого кольору можна змінити розмір напису.