Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗН_лаб.роб.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Лабораторна робота 2

Тема роботи: Гіперпосилання і Web-компоненти.

Мета роботи: навчитись реалізувати швидкий перехід з однієї веб-сторінки на іншу, додавати веб-компоненти, створювати абсолютні і відносні гіперпосиланння, додавати ефекти до гіперпосилань, створювати інтерактивні кнопки та рядки тексту, що біжать.

План роботи:

  1. Створення гіперпосилань.

  2. Абсолютні і відносні гіперпосилання.

  3. Створення текстового гіперпосилання.

  4. Надання кольору шрифту гіперпосилання.

  5. Додавання ефектів для шрифту гіперпосилання.

  6. Створення гіперпосилання у вигляді малюнка.

  7. Додавання Web-компонентів.

  8. Додавання інтерактивних кнопок.

  9. Зміна властивостей інтерактивних кнопок.

  10. Додавання рядка, що біжить.

Обладнання та методичне забезпечення:

Комп’ютери IBM PC, програмне забезпечення, роздатковий матеріал.

Теоретичні відомості:

Можливість швидкого переходу з однієї Web-сторінки на будь-яку іншу реалізується за допомогою гіперпосилань. Гіперпосилання є фрагментами тексту або графічними зображеннями, натисканням мишею по яких дається команда Web-оглядачу перейти до адреси, на яку вказує гіперпосилання.

Пожвавленню вигляду створюваних Web-сторінок сприяє додавання різних Web-компонентів, що представляють текстові фрагменти або графічні зображення, до яких застосовані різні динамічні ефекти. Це може бути текст, що рухається (рядок, що біжить) або кнопки, що змінюють свій колір при наведенні або натисненні. Також можна підключати лічильник відвідин, фільми і анімацію у форматі Flash, різні Java-додатки, елементи АсtiveX і ін.

Створення гіперпосилань

Гіперпосилання здійснює зв’язок між Web-сторінками і файлами, які можуть відкриватись або запускатись при натисканні по ньому. В залежності від об’єкту призначення перехід по гіперпосиланнях і їх відображення виконується по-різному. При наведенні курсору на гіперпосилання воно приймає вид долоні руки. Нова сторінка може розташовуватись на тому ж Web-вузлі або у іншому місці (локального комп’ютера або в Internet). Гіперпосилання застосовуються також для відправки повідомлень по електронній пошті і переходу до закладки на Web-сторінці.

Абсолютні і відносні гіперпосилання

Абсолютні гіперпосилання містять вказівку на повну адресу URL, включаючи назву протоколу, ім’я Web-сервера, шлях і ім’я файлу. Наприклад: http://www.microsoft.соm/оffice/frontpage.htm.

Відносні гіперпосилання використовують відносні адреси URL, що містять тільки частину шляху і ім’я файлу. «Урізана» адреса URL, в якій відсутні один або декілька компонентів, використовує недостаючі відомості, які містяться в URL-адресі поточної Web-сторінки.

Наприклад, гіперпосилання, розташоване на домашній сторінці Web-вузла 7 чудес світу і забезпечує перехід на сторінку Піраміда майя в Чічен-Іца (Мексика), має «усічену адресу»: /piramida.htm.

У разі переміщення файлів на інший сервер всі гіперпосилання продовжують працювати, оскільки відносне розташування сторінок при цьому зберігається.

Створення текстового гіперпосилання

Створення текстового гіперпосилання полягає у виділенні слова або фрази, яким призначається адреса URL призначення. Розглядатимемо роботу із створення гіперпосилань в представленні Конструктор.

Для створення текстового гіперпосилання необхідно:

1. Виділити текст, який потрібно використати як гіперпосилання.

2. Вибрати ВставкаŽГіперпосилання або натиснути кнопку Вставка гіперпосилання на панелі інструментів Стандартна.

3. В діалоговому вікні Додавання гіперпосилання, що відкрилося, буде заповнено поле Текст виділеним фрагментом на вихідній Web-сторінці.

4. Натиснути кнопку Підказка і у вікні Підказка для гіперпосилання ввести текст, що пояснює призначення гіперпосилання, натиснути ОК.

5. В розділі Зв’язати з діалогового вікна Додавання гіперпосилання вибрати тип призначення гіперпосилання (файл, Web-сторінка, місце в документі, новий документ, електронна пошта) і вибрати відповідну вкладку. Залежно від зробленого вибору змінюється вид правої частини вікна.

При створенні гіперпосилання на існуючу сторінку або файл:

1. Виберіть в розділі Папка необхідну вкладку із запропонованих варіантів – Поточна папка, Переглянуті сторінки, Останні файли.

2. В списку, що відкривається в центрі вікна, виділіть точне розташування вихідної сторінки або файлу. В полі Адреса з’явиться URL-адреса для створюваного гіперпосилання.

3. При необхідності можна скористатися кнопками Закладка, Вибір рамки, Параметри, Стиль в правій частині вікна Додавання гіперпосилання.

Якщо потрібно створити посилання на Web-сторінку, що розташована в Internet, можна скористатися кнопкою Internet у вікні Додавання гіперпосилання. Вказана кнопка запускає Web-оглядач, за допомогою якого можна відшукати в Internet і відкрити потрібну сторінку. Після переходу до програми Front Page (можна використати комбінацію клавіш Аlt+Таb) адреса шуканої сторінки буде автоматично зафіксована в полі Адреса діалогового вікна Додавання гіперпосилання.

Якщо створюване гіперпосилання повинно забезпечувати перехід до конкретного місця на сторінці, де є закладка, слід скористатися кнопкою Закладка. При натисненні цієї кнопки відкриється вікно Вибір місця в документі), в якому необхідно вказати потрібну закладку.

Якщо сторінка, на яку вказує гіперпосилання, повинна відкриватися в новому вікні або в заданій рамці поточної Web-сторінки, слід скористатися кнопкою Вибір рамки і у вікні Кінцева рамка, що відкрилося, зробити необхідний вибір.

Кнопка Стиль відкриває вже описане раніше вікно Зміна стилю, в якому можна задати або змінити стиль і формат гіперпосилання.

Аналогічним чином задаються параметри гіперпосилання для зв’язку з місцем у відкритому документі, яке відзначене вставленою закладкою. В цьому випадку потрібно в діалоговому вікні Додавання гіперпосилання вибрати вкладку Пов’язати з місцем в документі. При цьому в центрі вікна з’являється список існуючих закладок, одну з яких слід виділити курсором.

Якщо потрібно створити гіперпосилання на сторінку, яка ще не створена, в діалоговому вікні Додавання гіперпосилання потрібно вибрати вкладку Пов’язати з новим документом. Далі потрібно виконати наступні дії:

1. В порожньому полі Ім’я нового документа ввести ім’я нової (ще не створеної) сторінки.

2. При необхідності змінити розташування нової сторінки, натиснувши кнопку Змінити і в діалоговому вікні Створення документа вказати правильне місце розташування.

3. Відзначити прапорцем одну з кнопок Коли вносити правку в новий документ: пізніше або зараз. Якщо буде вибрана кнопка Пізніше, то після закриття вікна Додавання гіперпосилання в робочому вікні Front Page буде як і раніше відкрита початкова Web-сторінка із створеним гіперпосиланням на нову сторінку. Якщо вказати кнопку Зараз, в робочому вікні з’явиться нова порожня Web-сторінка, на яку вже вказує створене гіперпосилання.

Для створення гіперпосилання на адресу електронної пошти використовується вкладка Пов’язати з електронною поштою в діалоговому вікні Додавання гіперпосилання. Слід заповнити поля Адреса електронної пошти і Тема, а при необхідності змінити параметри і стиль гіперпосилання за допомогою відповідних кнопок.