Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка диплом.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
449.02 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Вінницький національний технічний університет

Інститут інтеграції навчання з виробництвом

Центр післядипломної освіти

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

СЛУХАЧАМИ, ЩО ОПАНОВУЮТЬ

ДРУГУ ВИЩУ ОСВІТУ,

ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ

„МЕНЕДЖМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЙ”

Вінниця ВНТУ 2011

З М І С Т

Передмова

3

1 Вибір теми дипломної роботи

4

2 Структура та обсяг пояснювальної записки дипломної роботи

5

3 Рекомендації щодо написання теоретичного розділу дипломної роботи

10

4 Рекомендації щодо написання аналітичного розділу дипломної роботи

11

5 Рекомендації щодо написання проектного розділу дипломної роботи

13

6 Використання пакетів прикладних програм

15

7 Написання загальних висновків дипломної роботи

17

8 Оформлення пояснювальної записки дипломної роботи

17

9 Допуск до захисту та захист дипломної роботи

25

10 Критерії оцінювання дипломних робіт

27

Список використаних джерел

29

Додатки

31

П Е Р Е Д М О В А

Дипломна робота – це завершальний етап підготовки фахівців за спеціальністю “Менеджмент організацій”. На підставі результатів захисту дипломної роботи державна екзаменаційна комісія присвоює слухачу кваліфікацію “Менеджер-економіст” за спеціальністю “Менеджмент організацій” та видає диплом спеціаліста державного зразка.

Метою дипломної роботи є закріплення слухачами теоретичних знань та практичних навичок, набуття досвіду самостійного обгрунтування управлінських рішень, уміння використовувати сучасні методи аналізу і менеджменту.

Дипломна робота, як правило, виконується слухачем на матеріалах конкретного підприємства, організації, установи тощо, а також може виконуватись по галузі, регіону, сфері діяльності та являє собою детальний аналіз діяльності цих об’єктів та розробку конкретних рекомендацій щодо удосконалення діяльності організації та в її підрозділах; вибір ефективнішої системи управління, розробку та впровадження рекомендацій з удосконалення управлінської, кадрової, планової, фінансової, маркетингової, виробничої, збутової, зовнішньоекономічної діяльності тощо в організації, на підприємстві, в установі.

Дипломна робота повинна:

- віддзеркалювати сучасний стан та тенденції економічного розвитку України, враховувати досвід світової економіки;

- показати рівень спеціальної підготовки відповідно освітньо-кваліфікаційним вимогам спеціальності „Менеджмент організацій”;

- розкрити здібності та вміння слухача застосовувати отримані знання з економічних та управлінських дисциплін для вирішення практичних задач з удосконалення управління тією чи іншою організацією;

- бути виконана на практичних матеріалах конкретних підприємств, організацій, установ, на статистичних матеріалах розвитку галузей, регіонів, сфер діяльності тощо;

- базуватись на застосуванні сучасних прогресивних методів економічних досліджень;

- бути спрямована на вирішення актуальних економічних, організаційних, управлінських, виробничих задач конкретної організації, установи, підприємства, їх підрозділів;

- вміщувати конкретні пропозиції щодо удосконалення системи управління організацією, підприємством, організацією, установою тощо, сприяти підвищенню ефективності її роботи, виявленню резервів тощо;

- пояснювальна записка дипломної роботи та ілюстративні матеріали до неї повинні бути оформлені згідно вимог чинних стандартів.

Дипломна робота виконується слухачем самостійно. Наукове керівництво дипломною роботою здійснює керівник – викладач, який призначається кафедрою підготовки менеджерів.

1 Вибір теми дипломної роботи

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною, відповідати цілям і задачам підготовки фахівців зі спеціальності “Менеджмент організацій”, віддзеркалювати актуальні питання економічного розвитку країни, відображати сучасні тенденції в розвитку менеджменту, маркетингу, економіки, організації та планування виробництва, фінансів, зовнішньоекономічної діяльності тощо.

Теми дипломної роботи можуть виконуватись в залежності від об‘єкта дослідження:

- на рівні організації, установи, підприємства, суб’єкта підприємництва тощо.

- галузеві, на рівні регіонів чи певних територій.

Виходячи із специфіки дипломних робіт, що виконуються слухачами спеціальності „Менеджмент організацій” назва теми має містити такі слова як „управління”, „менеджмент”, „підвищення ефективності управління”, „вдосконалення організації управління” тощо. Тобто назва теми повинна бути активною, по можливості вказувати на мету дослідження і його завершеність (наприклад, треба уникати назв „Дослідження питання…”, „Аналіз використання...”, які визначають спосіб дослідження, але не визначають мети дослідження.

Тему дипломної роботи слухач вибирає самостійно на підставі запропонованої тематики випускаючою кафедрою; замовлень, отриманих від організацій, установ, підприємств щодо проведення економічних досліджень, здійснення проектних, аналітичних, розрахункових та інших видів робіт, актуальних для цих замовників; власних наукових уподобань слухача; наукових пріоритетів, які є в економічній науці тощо.

Слухач має право запропонувати і свою тему дипломної роботи з належним обґрунтуванням доцільності її розробки та можливості виконання.

Слухач може обрати тему згідно напрямків наукової або викладацької роботи викладачів, які можуть бути керівниками дипломних робіт. Слухач може обрати керівника відповідно до наукових інтересів та перспектив співпраці. Після узгодження теми із керівником слухач повинен звернутися з письмовою заявою на ім’я завідувача кафедри підготовки менеджерів з проханням закріпити за ним обрану тему для виконання, на якій мають бути підписи слухача та керівника дипломної роботи.

Якщо протягом визначеного ЦПО терміну слухач не подає належним чином оформленої заяви із зазначеними в ній темою та керівником дипломної роботи, тема та керівник призначаються кафедрою ПМЕН.

Після затвердження теми слухач протягом 1-2 тижнів має узгодити структуру та план написання дипломної роботи, після чого керівник дипломної роботи підписує індивідуальне завдання на виконання дипломної роботи (Додаток А), на основі якого слухач розробляє технічне завдання на дипломну роботу (додаток Б), в якому визначаються основні види робіт, які повинен виконати слухач, терміни їх виконання, склад пояснювальної записки, види ілюстративного матеріалу, які повинні бути представлені при захисті дипломної роботи тощо.

2 Структура та обсяг пояснювальної записки

ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Загальний обсяг пояснювальної записки дипломної роботи повинен складати (70…90) сторінок машинописного тексту на аркушах формату А4 (210 х 297). Список літератури і додатки до вказаного обсягу не входять.

Орієнтовний порядок розміщення обов’язкових складових частин пояснювальної записки дипломної роботи та їх обсяг наведено нижче:

Назва розділу (частини)

Кількість сторінок

1

Титульний лист

1

2

Бланк індивідуального завдання на виконання дипломної роботи

1 лист (заповнюється з обох сторін, не нумерується і не підраховується в пояснювальній записці)

3

Анотація державною та іноземною мовами (українською, англійською)

1

4

Зміст

1-2

5

Перелік скорочень (за потреби)

1

6

Вступ

2-3

7

Основна частина

7.1 Теоретична частина

20-30

7.2 Аналітична частина

25-35

7.3 Проектна частина (пропозиції)

20-30

8

Висновки

3-5

9

Список використаних джерел

не регламентовані, але не менше 35 джерел

10

Додатки

Додаток А Технічне завдання на дипломну роботу

Додаток Б Фінансова звітність підприємства (установи, організації) за 3 останні роки

Додаток … (останній). Ілюстративний матеріал до дипломної роботи

Титульний лист (додаток В) є першою сторінкою дипломної роботи, на якій не проставляється номер сторінки. На титульному листі обов’язково повинні бути підписи наукового керівника та слухача, який виконав роботу.

Умовне позначення “08-47.ДР. . . ПЗ” на титульному листі (а також аналогічно на технічному завданні) необхідно уточнити на кафедрі ПМЕН або в ЦПО (центрі післядипломної освіти) і означає:

– 08-47 – шифр кафедри ПМЕН;

– ДР – дипломна робота;

– (пропущені 3 знаки) – номер наказу по ВНТУ, яким затверджена тема дипломної роботи (однакові для всіх слухачів);

– (пропущені 3 знаки) - порядковий номер теми дипломної роботи в наказі, яким затверджена тема дипломної роботи;

– (останні пропущені 3 знаки) - набір цифр для кодування складальних та інших одиниць (проставляється в архіві);

– ПЗ – пояснювальна записка.

Індивідуальне завдання (додаток А) заповнюють з обох сторін аркуша і розміщують після титульного листа. Цей лист не нумерується і не рахується. На бланку завдання обов’язково повинні бути підписи керівника, слухача та рецензента.

Анотація призначена для ознайомлення із змістом дипломної роботи. Вона має бути стислою, інформативною і містити відомості, які характеризують виконану роботу. Анотацію слід розміщувати безпосередньо за індивідуальним завданням, починаючи з нової сторінки. Анотація є другою сторінкою роботи.

В анотації дається коротка характеристика основного змісту дипломної роботи та одержаних результатів дослідження. При цьому використовуються переважно прості синтаксичні конструкції, характерні стилю ділових документів та стандартизована термінологія.

Анотація завершується наведенням ключових слів – сталих терміноло­гічних словосполучень, які визначають смислове навантаження дипломної роботи. Клю­чові слова подаються у називному відмінку, друкуються в рядок, через кому, їх загальна кількість повинна бути не більше десяти слів.

Приклад анотації до дипломної роботи за темою «Прогнозування та попередження банкрутства підприємства» приведено нижче:

АНОТАЦІЯ

В дипломній роботі розглянуто теоретико-методологічні і практичні аспекти процедури банкрутства підприємства. Зроблено порівняльний аналіз методик і моделей діагностики банкрутства підприємства. Проаналізовані основні показники фінансово-господарської діяльності підприємства та проведений комплексний аналіз показників, що визначають рівень загрози банкрутства підприємства ВАТ “Укртелеком”. Розроблені заходи щодо ефективного стратегічного розвитку підприємства на основі використання механізмів фінансової стабілізації.

Ключові слова: неплатоспроможність, банкрутство, фінансова стійкість, ліквідність, прогнозування банкрутства, діагностика банкрутства, санація.

Зміст є третьою сторінкою і його розміщують з нової сторінки. Слово “ЗМІСТ” записують у вигляді заголовка симетрично до тексту. Між назвою і текстом змісту, як і інших структурних частин роботи, пропускають 1 рядок. Напроти останнього речення назви структурної частини пояснювальної записки в правій частині змісту проставляється номер сторінки, з якої вона починається. Над колонкою номерів сторінок скорочене слово “с.” не пишеться. Зміст розміщується одразу за анотацією.

До змісту включають: перелік умовних позначень (за потреби); вступ; назви всіх розділів, підрозділів роботи; висновки; перелік літератури; назви додатків. Нижче наведено приклад змісту дипломної роботи за цією ж темою.

ЗМІСТ

ВСТУП

4

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ І МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА

7

1.1 Сутність, причини та наслідки банкрутства підприємства

7

1.2 Прогнозування банкрутства та його методичне забезпечення

21

1.3 Механізми та методи антикризового управління підприємством

28

РОЗДІЛ 2 ПРОГНОЗНИЙ АНАЛІЗ ІМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ВАТ “УКРТЕЛЕКОМ”

35

2.1 Загальна характеристика ВАТ “Укртелеком”

35

2.2 Аналіз основних показників фінансової діяльності підприємства

43

2.3 Діагностика ймовірності банкрутства ВАТ “Укртелеком”

54

2.4 Характеристика організаційної структури управління ВАТ “Укртелеком”

65

РОЗДІЛ 3. РОЗРОБКА ПРОГРАМИ ЗАПОБІЖНИХ ЗАХОДІВ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА

70

3.1 Пропозиції щодо покращення фінансового стану ВАТ “Укртелеком”

70

3.2 Шляхи вдосконалення системи управління підприємства

86

ВИСНОВКИ

90

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

95

Додаток А Технічне завдання до дипломної роботи

99

Додаток Б Фінансова звітність ВАТ «УКРТЕЛЕКОМ» за 2006-2008 рр.

102

Пояснювальна записка дипломної роботи починається зі вступу (2-3 с.). У вступі:

- визначається актуальність і практична значимість дослідження за обраною темою;

- аналізується ступінь розробленості даної проблематики в науковій літературі із зазначенням основних авторів, що досліджували дану тему;

- формулюються мета і завдання дослідження;

- обґрунтовується вибір обєкта і предмета дослідження;

- обґрунтовуються методи дослідження;

- апробація результатів дослідження: доповіді на конференціях, семінарах, публікації (при наявності).

При формулюванні мети слід уникати виразів, що починаються зі слів „Дослідження...”, „Вивчення...”, оскільки вони вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету. Наприклад за приведеною темою можна сформулювати мету: «… розробити пропозиції щодо покращення фінансового стану та превентивні заходи запобігання банкрутству підприємства».

Потім необхідно сформулювати завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети (6-8). Наприклад,

  • дослідити економічну сутність, причини та наслідки банкрутства підприємства, законодавче забезпечення процедури банкрутства,

  • проаналізувати застосовувані в сучасній теорії і практиці методи і моделі оцінки рівня загрози банкрутства,

  • вивчити методи і механізми антикризового управління підприємством,

  • проаналізувати результати діяльності ВАТ “Укртелеком ” за 2006-2008 рр. та зробити оцінку основних економічних і фінансових показників;

  • визначити рівень загрози банкрутства ВАТ “Укртелеком ”,

  • дослідити організаційну структуру управління підприємством і виявити позитивні і негативні аспекти в системі управління,

  • розробити пропозиції щодо покращення фінансового стану підприємства з метою превентивного запобігання банкрутству,

  • визначити напрями підвищення ефективності управління підприємством.

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення. Предмет міститься у межах об’єкта дослідження. Вони співвідносяться між собою як загальне і часткове. Наприклад, об’єктом дослідження за темою «Прогнозування та попередження банкрутства підприємства» є процедура банкрутства підприємства, предметом – методи і механізми запобігання банкрутству.

У вступі слід зазначити методи дослідження, які застосовувались при виконанні дипломної роботи (зокрема, діалектичний, логічний методи, порівняння, групування, аналізу, синтезу, індукції, дедукції, факторного аналізу, економіко-математичного моделювання та інші специфічні прийоми і методи). Тут необхідно не просто навести перелік використаних методів дослідження, а й чітко вказати, для вирішення яких завдань використовувався той чи інший метод.

У вступі також необхідно вказати теоретичну й методологічну базу дослідження (закони України, постанови Верховної ради України та Кабінету Міністрів України, інші нормативні документи, теоретичні висновки та узагальнення вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, що містяться у монографічній, спеціальній та періодичній літературі, матеріали науково-практичних конференцій). Інформаційною базою є дані статистичної звітності та фінансова звітність підприємства.