Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка диплом.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
449.02 Кб
Скачать

10 Критерії оцінювання дипломних робіт

Для оцінювання якості дипломних робіт кафедра підготовки менеджментів рекомендує враховувати такі важливі характеристики, на основі яких виставляється оцінка:

  • актуальність та практична спрямованість теми роботи;

  • ступінь глибини аналізу теоретичної бази проблеми;

  • використання методів аналізу та розрахунків, їх глибина та відповідність сучасному рівню розвитку теорії економічного аналізу, використання технічних засобів при здійсненні аналізу;

  • адекватність та ґрунтовність зроблених висновків щодо стану проблеми, яка розглядається на визначеному об‘єкті дослідження;

  • рівень зроблених рекомендацій та їх обґрунтованість, вірність та повнота розрахунку економічної ефективності від впровадження викладених в роботі пропозицій;

  • новизна та оригінальність прийнятих рішень;

  • якість пояснювальної записки, стиль висловлювання та грамотність;

  • дотримання вимог до оформлення пояснювальної записки та графічного матеріалу.

Оцінка „відмінно” виставляється слухачу, коли проведено глибокий аналіз літературних джерел, надано їх критичну оцінку, викладені основні поняття та аспекти проблеми, яка становить предмет дослідження. Проведено якісний загальний економічний аналіз господарської діяльності об‘єкту дослідження та зроблено адекватні висновки в повному обсязі. Проаналізовано стан проблеми, що розглядається, на даному об‘єкті за допомогою різних методик, проведено аналіз динаміки та факторний аналіз показників. Надані та обґрунтовані пропозиції як для покращення загального стану об‘єкту дослідження, так і для вдосконалення управління (стану) тим аспектом його діяльності, який становить предмет дослідження в дипломній роботі. Всі надані пропозиції підкріплено розрахунками витрат та ефекту від їх впровадження, наявний варіантний аналіз зроблених рекомендацій, підраховано загальну ефективність наданих рекомендацій. Робота та графічний матеріал до неї виконано та оформлено із жорстким дотриманням вимог, викладених у „Методичних вказівках до виконання дипломної роботи слухачами, що опановують другу вищу освіту за спеціальність 7.050201” та вимог міждержавного стандарту ДСТУ 3008-95”. Бажаними також є опублікована стаття, виступ на конференції або виконання роботи на замовлення підприємства та впровадження ним запропонованих слухачем заходів. В роботі застосовуються нестандартні, творчі рішення, повною мірою використовуються сучасні технічні та комп‘ютерні засоби. На захисті слухач дає повні, чіткі відповіді на запитання як по дипломній роботі, так і на додаткові питання.

Оцінка „добре” виставляється, коли наявний достатній аналіз літературних джерел, надано їх критичну оцінку, викладені основні поняття та аспекти проблеми, яка становить предмет дослідження. Проведено якісний загальний економічний аналіз господарської діяльності об‘єкту дослідження та зроблено адекватні висновки в повному обсязі, але наявні незначні помилки. Проаналізовано стан проблеми, що розглядається, на даному об‘єкті за допомогою однієї або двох методик, проведено аналіз динаміки та факторний аналіз декількох показників. Надані та обґрунтовані пропозиції як для покращення загального стану об‘єкту дослідження, так і для вдосконалення управління (стану) тим аспектом його діяльності, який становить предмет дослідження в дипломній роботі. Більша частина наданих пропозицій підкріплено розрахунками витрат та ефекту від їх впровадження, наявний варіантний аналіз зроблених рекомендацій, підраховано загальну ефективність наданих рекомендацій. Робота та графічний матеріал до неї виконано та оформлено із незначними вимог, викладених у „Методичних вказівках до виконання дипломної роботи слухачами, що опановують другу вищу освіту за спеціальність 7.050201” та вимог міждержавного стандарту ДСТУ 3008-95”. В роботі застосовуються стандартні рішення, використовуються сучасні технічні та комп‘ютерні засоби. На захисті слухач дає не досить повні та чіткі відповіді на запитання як по дипломній роботі, так і на додаткові питання.

Оцінка „задовільно” виставляється, коли наявний певний аналіз літературних джерел, але не надано їх критичну оцінку, викладені основні поняття та аспекти проблеми, яка становить предмет дослідження. Проведено загальний економічний аналіз господарської діяльності об‘єкту дослідження та зроблено висновки, але наявні незначні помилки, неточності у підрахунках або висновках. Проаналізовано стан проблеми, що розглядається, на даному об‘єкті за допомогою однієї методики, проведено аналіз динаміки та факторний аналіз декількох показників. Надані та обґрунтовані пропозиції як для покращення загального стану об‘єкту дослідження, так і для вдосконалення управління (стану) тим аспектом його діяльності, який становить предмет дослідження в дипломній роботі. Деякі з наданих пропозицій підкріплено розрахунками витрат та ефекту від їх впровадження, варіантний аналіз зроблених рекомендацій відсутній. Робота та графічний матеріал до неї виконано та оформлено із незначними порушеннями вимог, викладених у „Методичних вказівках до виконання дипломної роботи слухачами, що опановують другу вищу освіту за спеціальність 7.050201” та вимог міждержавного стандарту ДСТУ 3008-95”. В роботі застосовуються стандартні рішення, певною мірою використовуються сучасні технічні та комп‘ютерні засоби. На захисті слухач допускає значні неточності та помилки при відповіді на запитання як по дипломній роботі, так і на додаткові питання.

Оцінка „незадовільно” виставляється, коли аналіз теоретичної бази досліджуваного питання зроблено поверхнево та неякісно, відсутнє викладення основних понять та аспектів проблеми, що досліджується. Загальний аналіз об‘єкту та аналіз предмету дослідження зроблено неякісно та/або наявні значні помилки у розрахунках, висновки є неадекватними та необґрунтованими. Надані пропозиції носять виключно теоретичний характер, розрахунки ефективності наданих рекомендацій відсутні. Робота та графічний матеріал до неї виконано із значними порушеннями вимог, викладених у „Методичних вказівках до виконання дипломної роботи слухачами, що опановують другу вищу освіту за спеціальність 7.050201” та вимог міждержавного стандарту ДСТУ 3008-95”. В роботі застосовуються стандартні рішення, не використовуються сучасні технічні та комп‘ютерні засоби. На захисті слухач не дає відповідей на запитання як по дипломній роботі, та додаткові питання.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах. Затверджено наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 р., № 161. Затверджено в Міністерстві юстиції України від 23 листопада 1993 р., № 173.

  2. Положення про дипломне проектування у Вінницькому національному технічному університеті./ Уклад. В.О.Леонтьєв, В.О.Кухарчук, Р.Р.Обертюх. – Вінниця: ВНТУ, 2006. – 18 с.

  3. Методичні вказівки до оформлення дипломних проектів (робіт) для слухачів всіх спеціальностей /Уклад. В.В.Кухарчук, О.Г. Іг-натенко, Р.Р.Обертюх, – Вінниця: ВДТУ, 2002. – 55 с.

  4. ДСТУ 3008-95. “Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення”.

  5. ГОСТ 2. 105-95 “Общие требования к текстовым документам”.

  6. ГОСТ 7.1:2006 “Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання”.

  7. ДСТУ 3582-97, 3582-97 “Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові в бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила”.

  8. Грабовецький Б.Є. Економічне прогнозування і планування: Навчальнимй посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 188 с.

  9. Грабовецький Б.Є. Економічне прогнозування і планування: Навчальнимй посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 188 с.

  10. Грабовецький Б.Є. Економічний аналіз: Навчальний посібник. – К: Центр учбової літератури, 2009. – 256 с.

  11. Грабовецький Б.Є., Пілявоз Т.М. Економіка підприємств: Навчальний посібник. – Вінниця: ВНТУ, 2009. – 256 с.

  12. Козловський В.О. Економіка, організація виробництва та менеджмент в дипломних роботах. Навч. посібник. – Вінниця: ВНТУ, 2004. – 94 с.

  13. Козловський В.О. Техніко-економічні обґрунтування та економічні розрахунки в дипломних проектах та роботах: Навчальний посібник. – Вінниця: ВДТУ, 2003. – 75 с.

  14. Фурик В.Г. Фінанси підприємств: Навчальний посібник. – Вінниця: ВНТУ, 2006. – 132 с.

  15. Фінансовий аналіз: техніка розрахунків та моделювання економічних ситуацій: Навчальний посібник. – Львів: Видавництво „Бескид Біт”, 2003. – 152 с.

  16. Цал-Цалко Ю.С. Фінансова звітність підприємства та її аналіз: Навчальний посібник. – 2-е вид., перероб., доп. – Житомир: ЖІТІ, 2001. – 300 с.

Додаток А

ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖУЮ

Керівник (заступник) Завідувач кафедри ПМЕН

Назва організації, підприємства д.е.н., проф. Мороз О.О.

___________________ _______________

Підпис, ініціали та прізвище Підпис, науковий ступінь, вчене

звання, ініціали та прізвище

“___”______20__ р. “___”___________2010 р.

(заповнюється для робіт,

що виконуються на замовлення

підприємств та організацій)

ЗАВДАННЯ

на дипломну роботу зі спеціальності 7.050201 –

“Менеджмент організацій”

слухачу групи________________(шифр групи)

_________________________________(прізвище, ініціали)

Тема роботи: ________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Вихідні дані:

законодавчі та нормативні документи України, наукова та навчальна література

за темою дипломної роботи, статистичні дані, фінансова звітність підприємства

за 2007-2009 рр.

Короткий зміст частин роботи:

1. Графічна: схема організаційної структури управління підприємством, таблиця

основних економічних показників діяльності підприємства, таблиці, за темою

дипломної роботи, схема удосконаленої організаційної структури управління

підприємством

2. Текстова (пояснювальна записка)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

(зворотна сторона)

Офіційний рецензент (опонент) _______ ________________________________

підпис, посада, організація (місце роботи)

_____________________________________________

ініціали та прізвище

“ 11 ”листопада 2010 р.

Завдання видав керівник роботи _______ _______________________________

підпис посада, організація (місце роботи)

_____________________________________________

ініціали та прізвище

“08” листопада 2010 р.

Завдання отримав слухач _______ ____________________________________

підпис ініціали та прізвище

“08” листопада 2010 р.

Додаток Б

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Вінницький національний технічний університет

Інститут інтеграції навчання з виробництвом

Центр післядипломної освіти

ПОГОДЖЕНО

ЗАТВЕРДЖУЮ

Керівник або заступник_____________

Завідувач кафедри підготовки менеджерів

(назва підприємства або установи) ____________(ініціали та прізвище)

_______ д.е.н., проф. О.О.Мороз

(підпис)

(підпис)

« 06 » грудня 2010 р.

«___» _________20__р.

(заповнюється для робіт, що виконуються на замовлення сторонніх організацій)