Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка диплом.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
449.02 Кб
Скачать
  1. Рекомендації щодо написання проектного розділу дипломної роботи

Даний розділ (обсяг 20-30 с.) має прикладний характер . У ньому наводяться власні пропозиції диплом­ника з вдосконалення діяльності підприємства з належними обгрунтуваннями та рекомендаціями. На основі результатів аналізу, здійснених у другому розділі, необхідно внести пропозиції щодо усунення недоліків та покращення фінансово-господарської діяль­нос­ті суб’єкта господарювання. Пропозиції повинні бути аргументовані і конкретні, випливати з виявлених в аналітичному розділі недоліків і резервів, підтверджуватись розрахунками.

Цей розділ повинен мати 2-3 підрозділи (див. вище приклад змісту за темою «Прогнозування та попередження банкрутства підприємства»). Рекомендована структура аналітичного розділу може бути такою:

3.1. В першому підрозділі проектної частини рекомендується:

- розробити рекомендації, пропозиції, заходи, плани тощо з покращення тих напрямків діяльності (виробництво, економіка, менеджмент, маркетинг тощо), які слухач досліджував у дипломній роботі;

- запропонувати декілька альтернативних варіантів рекомендацій (пропозицій) за темою дипломної роботи та обґрунтувати і вибрати найкращий варіант.

- розрахувати витрати, потрібні для реалізації запропонованих пропозицій та економічний ефект від їх впровадження. Основними показниками тут повинні бути: збільшення прибутку підприємства, підвищення рентабельності, ліквідності, платоспроможності, соціальний ефект тощо. Доцільно розрахувати точку беззбитковості, терміни повернення кредиту та інші показники, які свідчать про ефективність запропонованих пропозицій.

- розробити економіко-математичну модель, алгоритми формалізації системи підтримки прийняття рішень за темою роботи тощо.

Примітка. Досить часто в проектній частині слухачі пропонують пропозиції, які відповідають на питання: „Що потрібно зробити, щоб досягти......”., тобто обмежуються такою схемою: „Якщо певний показник діяльності погіршився, то його потрібно покращити”. Наприклад, якщо зменшився обсяг виробництва, то рекомендується збільшити обсяг виробництва продукції”. Такий підхід є надто спрощеним. Потрібно розробляти пропозиції, які відповідають на питання „Як це зробити”, тобто рекомендації повинні бути спрямовані на усунення чинників, які спричиняють погіршення основних та специфічних показників діяльності підприємства (організації). В даному випадку пропозиції повинні бути спрямовані, наприклад, на підвищення попиту на дану продукцію (тобто зміни в системі маркетингу підприємства), на зміну цінової політики, на покращення якості продукції тощо, реалізація яких і приведе у кінцевому результаті до збільшення виробництва продукції на підприємстві.

В якості пропозицій можуть бути запропоновані:

- заміна застарілого обладнання на нове; механізація та автоматизація виробничих процесів; впровадження нових прогресивних технологічних процесів; впровадження типових технологій; удосконалення технологічного оснащення; впровадження потокового або автоматизованого виробництва; удосконалення виробничої структури підприємства; створення нових або технічне переозброєння існуючих виробничих підрозділів; впровадження предметної спеціалізації на дільницях та цехах взамін технологічної; удосконалення ремонтного, інструментального, енергетичного господарства; удосконалення продукції, що виготовляється, підвищення її виробничо-технічних та експлуатаційних характеристик; впровадження передових методів розробки нових видів продукції тощо;

- удосконалення нормування і оплати праці; покращення комерційної, інвестиційної діяльності, маркетингу, реклами, збуту, постачання, якості продукції; залучення інвестицій для реалізації інвестиційного проекту; отримання кредиту в комерційному банку для здійснення підготовки та освоєння нових видів продукції, підвищення конкурентоспроможності продукції і подолання опору конкурентів; удосконалення виробничої програми підприємства; впровадження сучасних методів планування і прогнозування діяльності підприємства та багато інших.

3.2. Пропозиції щодо удосконалення системи управління робляться на основі аналізу, який був проведений слухачем при виконанні аналітичної частини дипломної роботи та виявлених при цьому недоліків та резервів.

В залежності від результатів аналізу це можуть бути, наприклад, розробка нових організаційних структур управління, нових посадових інструкцій та положень про структурні підрозділи підприємства; пропозиції щодо удосконалення вікового, професійного, кваліфікаційного складу управлінських кадрів, формування сприятливого психологічного клімату в колективі; розробка нових схем інформаційних потоків, нових каналів передачі інформації та методів її обробки; розробка нових форм первинних документів, процедури прийняття управлінських рішень, організації їх виконання та контролю за їх виконанням.

Можуть бути запропоновані нові системи матеріального та морального заохочення; новий розподіл повноважень та відповідальності між ланками та рівнями управлінських структур: нові підходи до делегування повноважень, розподілу прав, відповідальності та обов’язків між виконавцями. Актуальними можуть бути питання розробки планів розвитку персоналу організації, формування резерву кадрів, впровадження заходів щодо стабілізації трудового колективу, підвищення рівня трудової, виробничої, технологічної дисципліни на підприємстві та в підрозділах.

При розробці пропозицій щодо удосконалення системи управління на підприємстві слухач повинен розрахувати витрати, пов’язані з розробкою та впровадженням цих пропозицій.

Завершується проектна частина пояснювальної записки, як і попередні, написанням висновків (обсягом до 1 с.).