Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка диплом.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
449.02 Кб
Скачать

3 Рекомендації щодо написання теоретичного розділу дипломної роботи

Перший розділ – теоретичний (огляд літератури) за обсягом 20-30 с. Виклад матеріалу у цьому розділі доцільно будувати за принципом поступового звуження діапазону досліджуваних питань так, щоб логічно виділити і постійно тримати в центрі уваги головну, центральну проблему, що є предметом основного аналізу цієї дипломної роботи.

При написанні цього розділу використовується спеціальна наукова еко­номічна література вітчизняних та зарубіжних авторів (монографії, статті в журналах і ЗМІ), нормативно-законодавча документація (Конституція Украї­ни, закони України, укази Президента України, постанови уряду тощо). Обов»язковим є посиланням на літературні джерела інформації та використання наукових публікацій за останні роки.

Розділ повинен мати 3-4 підрозділи (див. вище приклад змісту за темою «Прогнозування та попередження банкрутства підприємства»). Рекомендована структура теоретичного розділу може бути такою:

1.1. В цьому підрозділі слід визначити роль, теоретичну і практичну значимість досліджуваних явищ і процесів в економічному розвитку країни, регіону, галузі, підприємства. Вивчити сутність основних теоретичних питань та понять за темою з критичним аналізом існуючих поглядів учених стосовно трактування основних економічних категорій та принципів аналізу об’єкта, полеміку економістів з основних питань теми дипломної роботи, а також аргументацію власної точки зору з питань, що розглядаються. Також в цьому підрозділі слід вивчити і проаналізувати законодавче та нормативне забезпечення досліджуваних явищ і процесів, вивчити зарубіжний досвід та проаналізувати доцільність його використання у вітчизняних умовах.

1.2. У цьому підрозділі слід розглянути завдання, зміст аналізу за темою роботи, представити підхід окремих авторів до методики проведення аналізу за темою, дати короткий огляд методів аналізу у вітчизняній та світовій літературі. Вказати переваги та недоліки використання розроблених методів та прийомів аналізу та свою точку зору у спірних питаннях, обґрунтувати свій вибір тих методів та принципів аналізу, що будуть застосовуватись у дипломній роботі.

1.3. Цей підрозділ може бути присвячений дослідженню методів і механізмів управління тими аспектами, що досліджуються в роботі. Тут слід визначити основні підходи і типи політики управління, їх переваги і недоліки, аргументувати оптимальні підходи з врахуванням специфіки об’єкта і предмета дослідження.

В залежності від специфіки об’єкта і предмета дослідження структура першого розділу дипломної роботи може відрізнятись від рекомендованої.

Підсумком першого розділу повинен бути стислий висновок (обсягом до 1 с.), що випливає з досліджуваних питань, практичне вирішення яких стане предметом аналізу у наступних розділах дипломної роботи. Висновок до розділу не виділяється як структурна частина і не зазначається у змісті, а розміщується як продовження тексту з абзацу і розпочинається словом «Отже, …».

  1. Рекомендації щодо написання аналітичного розділу дипломної роботи

Цей розділ (обсяг – 25-35 с.) носить прикладний, аналітичний характер. Його результати є основою для подальшої роботи з виявлення резервів діяльності підприємства (організації), обґрунтування тих чи інших управлінських рішень, розробки конкретних заходів та пропо­зицій.

Виконується на підставі інформації про конкретний об’єкт дослід­жен­ня: підприємство, установу, організацію, його підрозділ, галузь, регіон тощо. Інформаційною базою цього підрозділу може бути Статут підприємства, фінансова та інші форми звітності, Положення, рішення та ін. внутрішньофірмові документи, аналітичні довідки, публікації, статистичні дані, законодавчо-нормативна документація, офіційна інформацію з мережі ІНТЕРНЕТ тощо.

Розділ повинен мати 3-4 підрозділи (див. вище приклад змісту за темою «Прогнозування та попередження банкрутства підприємства»). Рекомендована структура аналітичного розділу може бути такою:

2.1. Загальна характеристика об’єкта дослідження

В першому підрозділі слід вказати назву, коротку історію та дату заснування, реєстрації досліджуваного підприємства, організаційно-правову форму господарювання, розмір статутного капіталу, мету та предмет діяльності, характеристику продукції: призначення, ринки збуту, конкурентоспроможність, конкурентів та постачальників. Відповідно до галузевої, регіональної приналежності, організаційно-правової форми господарювання бажано виявити і вказати особливості, які слід враховувати в процесі управління підприємством.

2.2. Оцінка результатів господарської діяльності

Проводиться оцінка динаміки зміни системи основних показників фінансово-господарської діяльності об’єкта дослідження за останні три або більше років. Методика розрахунку окремих показників, джерело інформації, їх нормативні значення, напрямок позитивних змін представлені в додатку Д.

Обов’язковим під час роботи над другим підрозділом є використання фінансової звітності конкретного суб’єкта господарювання. Це, як правило, такі бухгалтерські форми: Форма №1 “Баланс”, Форма №2 “Звіт про фінансові результати”, Форма №3 “Звіт про рух грошових коштів”, Форма №4 “Звіт про власний капітал”, Форма №5 “Примітки до річної фінансової звітності”.

Загалом в цьому підрозділі необхідно представити динаміку зміни та аналіз основних показників майнового стану, ділової активності, фінансової стійкості, рентабельності та ін., які відображають загальну оцінку господарської діяльності об’єкта дослідження та не є показниками розкриття обраної теми дипломної роботи.

Аналіз показників можливо доповнити дослідженням впливу окремих факторів на значення та динаміку основного фінансово-економічного показ­ника.

2.3. Спеціальний економічний аналіз показників у відповідності до теми дипломної роботи

Цей підрозділ є основним в аналітичній частині дипломної роботи і розробляється за даними за останні 3 і більше років. Тут здійснюється поглиблений аналіз тих аспектів, що визначені темою і є предметом дослідження дипломної роботи за методикою, що була обгрунтована дипломником в першому розділі роботи.

При проведенні спеціального аналізу обов’язково слід використовувати сучасні методи та прийоми економічного аналізу.

2.4. Аналіз існуючої системи управління

Основним завданням цього підрозділу є виявлення недоліків в органі­зації управління діяльністю об’єкта дослідження. Тут висвітлюються такі питання:

  • організаційна структура управління суб’єкта господарювання;

  • інформаційне забезпечення управління;

  • методи обробки інформації;

  • організація контролю за виконанням рішень;

  • аналіз посадових інструкцій;

  • стан внутрішнього середовища підприємства;

  • інші.

Виконуючи даний підрозділ дипломної роботи, слухач повинен обов’язково представити організаційну схему управління суб’єкта господарювання.

Завершується аналітична частина пояснювальної записки написанням висновків (обсягом до 1 с.). В цій частині слухач повинен стисло описати стан об’єкта дослідження, результати його діяльності, результати аналізу специфічних показників, що складають предмет досліджень, і найголовніше, чітко визначити чинники (причини), які спричиняють негативні моменти в роботі об’єкта досліджень.

Висновки, зроблені в аналітичній частині дипломної роботи, є основою для подальшої роботи слухача з розробки та обґрунтування тих чи інших рекомендацій з удосконалення організації виробництва, менеджменту, маркетингу, технологій тощо з метою покращання роботи даної організації.