Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗН_лаб.роб.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Лабораторна робота 2

Тема роботи: Базова технологія створення презентації.

Мета роботи: вміти створювати різноманітний фон для слайдів презентації, додавати і форматувати текст, Рамки, Автофігури, Написи, Текст WordArt, переміщувати і вирівнювати об’єкти, використовувати лінійки і направляючі.

План роботи:

  1. Створення фону.

  2. Додавання та форматування тексту до слайда (Рамки, Автофігури, Написи, Текст WordArt).

  3. Рамки.

  4. Форматування тексту.

  5. Форматування текстової рамки.

  6. Інтервали між рядками та абзацами.

  7. Копіювання параметрів форматування.

  8. Команда відмінити.

  9. Перевірка орфографії.

  10. Автофігури.

  11. Переміщення і вирівнювання об’єктів.

  12. Лінійка та направляючі.

  13. Написи.

  14. Текст WordArt

Обладнання та методичне забезпечення:

Комп’ютери IBM PC, програмне забезпечення, роздатковий матеріал.

Теоретичні відомості:

Роботу над слайдом розділимо на 3 етапи: створення фону, створення тексту, вставка графічних об’єктів.

Створення фону

Вибір фону для слайдів презентації виконується у діалоговому вікні Фон, яке викликається командою ФорматФон.

Для зміни кольору фону слайда необхідно натиснути кнопку, що розкриває список і вибрати один із кольорів заданої кольорової схеми. Вибір інших кольорів виконується командою Інші кольори у цьому ж списку.

Команда Способи заливки… цього списку відкриває однойменне вікно, в якому на вкладках Градієнтна, Текстура, Візерунок, Малюнок можна вибрати різні варіанти фону (рис. 9).

Рис. 9. Створення фону фону для слайдів презентації

Текстуру і малюнок фону можна вибрати із файлу. Щоб вибрати малюнок із файлу, потрібно виконати такі дії:

  • у діалоговому вікні Способи заливки відкрити вкладку Малюнок;

  • натиснути кнопку Малюнок…, відкриється вікно Вибір малюнка для пошуку файлу з малюнком (як правило, спочатку пропонуються фали із папки Мої малюнки);

  • якщо потрібний файл зберігається в іншому місці, потрібно відкрити список папок і в ньому потрібну папку;

  • вибрати потрібний файл і натиснути кнопку Вставка. Вибраний малюнок відобразиться у вікні діалогу Способи заливки;

  • підтвердити вибір кнопкою ОК.

Малюнок повинен мати співвідношення сторін, яке співпадає з розмірами слайда, інакше під час зміни масштабу він буде спотвореним.

Після вибору фону у вікні Фон необхідно натиснути кнопку Застосувати, щоб фон був використаний для поточного слайда, або Застосувати до всіх – для всіх слайдів презентації. Вибір текстури із файлу здійснюється тим же шляхом, що й вибір малюнка.

Додавання та форматування тексту до слайда (Рамки, Автофігури, Написи, Текст WordArt)

До слайда можна додавати тексти чотирьох типів (рис. 10):

  • текст у рамці;

  • текст в автофігурах;

  • текст у написах;

  • текст WordArt.

Рис.10. Створення фону для слайдів презентації

Текст, що вводиться в рамки (заголовки та марковані списки), можна змінити на слайді або в області Структура. Його можна експортувати з області Структура до Microsoft Word. Текст у об’єктах, таких як написи або Автофігури, а також текст WordArt, не відображається в області Структура, його потрібно редагувати безпосередньо на слайді.

Рамки

Для тексту та об’єктів макет слайда містить рамки у різноманітних комбінаціях. У відповідних рамках вводиться текст заголовків, підзаголовків і основний текст слайдів. Рамки можна переміщувати, вилучати, змінювати розмір та формат.

За замовчуванням у Microsoft Power Point під час введення тексту виконується автодобір його параметрів таким чином, щоб цей текст умістився в рамці. Наприклад, у разі введення маркованого списку або введення тексту, який виходить за рамку, розмір шрифту та відстань між рядками буде зменшено до значень, за яких увесь текст буде вміщено в рамці (мінімальний розмір шрифту обмежено значенням 8 пунктів). У заголовку в разі переходу кількох слів на наступний рядок розмір шрифту зменшується так, щоб усі слова вмістилися на одному рядку.

Засіб автодобору також зменшує розмір шрифту в разі зменшення розмірів рамки та збільшує його в разі збільшення розмірі користувачем.

Засіб автодобору можна увімкнути та вимкнути. Якщо автодобір увімкнено, можна налаштовувати параметри його роботи в рамці, скориставшись кнопкою Параметри автодобору ширини, яка з’являється поруч із текстом після першої зміни його розмірів. При натисканні кнопки відображається меню з параметрами для зміни тексту для цієї рамки, не вимикаючи авто добір ширини. Також можна відобразити діалогове вікно автозаміни та вимкнути всі настройки автодобору ширини, щоб не виконувати автоматичну зміну розмірів тексту. Настройки автодобору для основного тексту також застосовуються для тексту, який вводиться до області нотаток.