Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗН_лаб.роб.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Лабораторна робота 1

Тема роботи: Призначення і основні можливості програми MS Office FrontPage 2003.

Мета роботи: навчитись запускати програму MS Office FrontPage, налагоджувати інтерфейс програми та користуватися Областю завдань, режимами відображення вікна документа, зберігати та закривати Web-вузол.

План роботи:

  1. Інтерфейс програми Front Page.

  2. Будова головного вікна програми.

  3. Представлення робочого вікна при роботі з Web-вузлом.

  4. Представлення робочого вікна при роботі з Web-сторінкою.

  5. Створення нового Web-вузла на основі готового шаблона.

Обладнання та методичне забезпечення:

Комп’ютери IBM PC, програмне забезпечення, роздатковий матеріал.

Теоретичні відомості:

MS Office FrontPage 2003 є могутнім редактором Web-документів, що дозволяє розміщувати на Web-сторінках текстову і графічну інформацію, а також ефекти мультимедіа (звук, відео, анімація). Крім того, він дозволяє створювати теги і файли, формувати структуру їх взаємодії усередині Web-вузла, а також організовувати процес управління розробкою Web-вузла (управління проектом), здійснювати публікацію Web-вузла в мережі Internet. Звіти FrontPage, наприклад звіт про непрацюючі гіперпосилання, можна використовувати для усунення неполадок.

Для використання MS FrontPage 2003 не потрібне знання мови HTML. В ході створення і редагування сторінок (при введенні і форматуванні тексту, додаванні малюнків, таблиць, посилань і інших елементів сторінок) програма автоматично формує і додає символи (теги) мови HTML в кодовий опис сторінки.

Слід зазначити, що MS FrontPage 2003 надає професійні засоби розробки і проектування, підготовки і публікації даних, які потрібні для створення динамічних Web-вузлів різного призначення.

Web-вузол FrontPage – це вузол, створений в програмі FrontPage. Він містить Web-сторінки, малюнки, документи, файли мультимедіа – практично всі можливі види файлів. Що ще більш важливо, Web-вузол FrontPage містить приховані теги і файли, підтримуючі особливі функціональні можливості FrontPage.

Інтерфейс програми

Інтерфейс програми FrontPage 2003 має традиційний для MS Office вигляд.

Центральна частина головного вікна програми складається з трьох областей. В центрі знаходиться робоча область, що називається вікном документа, в якій відображаються Web-сторінки і Web-вузли. Існують різні режими відображення у вікні документа, які в термінології програми FrontPage називаються представленнями. В самому верхньому рядку вікна документа розташовуються ярлички з назвами відкритого Web-вузла і його відкритих сторінок. Виділяючи мишею той або інший ярличок, можна відображати у вікні потрібний Web-документ.

В лівій області вікна розташовується панель Список папок. Вона відображає список папок і файлів відкритого Web-вузла. Можна вибрати вказані вкладки:

  • через меню ВиглядСписок папок;

  • натисканням миші по відповідних піктограмах на панелі інструментів.

Крім того, обидві вказані панелі можуть бути вимкнені (кнопка-хрестик в правому верхньому кутку), а панель Список папок можна викликати і закривати, використовуючи комбінацію клавіш Alt+Fl.

У верхній частині панелі Список папок є кнопки Створити сторінку і Створити папку, що дозволяють додавати нові складові в структуру створюваного Web-вузла.

Права область, що називається областю задач, є панеллю, що містить багатосторінкове гіпертекстове меню для вибору різних засобів і конкретних дій, необхідних при створенні Web-документів (вузлів і сторінок). Вибір необхідної сторінки вказаного меню можна зробити із списку, що відкривається при виборі трикутної стрілки в правому верхньому кутку області задач. Включення і виключення області задач відбувається або з меню ВиглядОбласть задач, або за допомогою клавіатури – Ctrl+Fl.

Вигляд головного вікна FrontPage, що відкривається при запуску програми, може бути заданий користувачем в діалоговому вікні Параметри (СервісПараметри).

Якщо у вказаному вікні при включеній вкладці Загальні в розділі При запуску зняти прапорці, відповідні командам Відкривати область задач і Відкривати останній Web-вузол, головне вікно програми міститиме лише одне вікно - вікно документа, в якому буде представлена нова порожня Web-сторінка.

Самий нижній рядок головного вікна програми - рядок стану. Залежно від вмісту вікна документа (Web-вузол або сторінка) в правому куті рядка розташовуються два або чотири поля. Два перші (зліва) поля з’являються при відображенні Web-сторінки у вікні документа. Перше поле показує час в секундах, необхідний для завантаження відображеної на екрані Web-сторінки при певній швидкості модемного з’єднання. При натисканні мишею в даному полі розгортається список для вибору значень вказаної швидкості (Кбіт/с).

Друге поле показує розмір вікна документа в пікселях при встановленому значенні роздільної здатності екрану. Натискання мишею по даному полю відкриває список, що дозволяє вибрати інше значення роздільної здатності екрану (для перегляду Web-сторінки у вікні документа) або змінити розміри сторінки за допомогою діалогового вікна Зміна розмірів сторінок. Ці ж операції можна провести з головного меню: ВиглядРозмір сторінки.

В третьому полі рядка стану відображається вибраний режим розробки сторінки за технологією FrontPage. Подвійне натискання мишею по даному полю відкриває діалогове вікно Параметри сторінки на вкладці Розробка, де можна вибрати із списку інший режим і встановити його.

Це ж вікно можна викликати з меню СервісПараметри сторінки.

Четверте поле показує настройку програми на Web-оглядач, що використовується. Значення поля IE означає MS Internet Explorer, Nav-Netscape Navigator і т.д. Подвійне натискання мишею по даному полю також відкриває діалогове вікно Параметри сторінки на вкладці Розробка, де надана можливість вибору і вказівки необхідного типу оглядача.