Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗН_лаб.роб.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Хід роботи:

Створіть багатошаровий колаж домашньої сторінки власного проекту.

  1. Створіть Web-вузол на основі шаблона «веб-вузол проекта».

  2. Створіть домашню сторінку даного веб-вузла, використовуючи макетну таблицю «повна сторінка» або власну за бажанням.

  3. За допомогою описаних в роботі способів створіть нові шари і вставте у них малюнки з файлу або картинки з колекції (відповідно до теми проекту), розмістіть їх за бажанням в створених макетних таблицях.

  4. Розміщуючи шари довільним чином в межах Web-сторінок і змінюючи їх взаємне положення по глибині, створіть багатошаровий колаж.

  5. Оцініть вигляд створеної Web-сторінки в представленні Перегляд.

  6. Дайте назву створеному веб-вузлу, запишіть результат роботи у файл, який збережіть в папці під своїм прізвищем.

Контрольні запитання:

        1. Які дії потрібно виконати, щоб створити макетну таблицю?

        2. Як додати до таблиці макетну комірку?

        3. Як зробити розмітку Web-сторінки по зображенню-зразку?

        4. Для чого використовуються шари?

        5. Для чого призначається меню Поведінка на панелі Шари?

Лабораторна робота 4

Тема роботи: Використання шаблонів Web-сторінок в програмі FrontPage.

Мета роботи: навчитись використовувати шаблони Web-сторінок, сторінки рамок, застосовувати і видаляти теми до веб-сторінок і до всього веб-вузла.

План роботи:

  1. Шаблони Web-сторінок в програмі FrontPage.

  2. Використання сторінок рамок.

  3. Застосування тем.

  4. Застосування теми до Web-сторінки.

  5. Застосування теми до декількох сторінок Web-вузла .

  6. Застосування теми до всього Web-вузла.

  7. Видалення теми.

Обладнання та методичне забезпечення:

Комп’ютери IBM PC, програмне забезпечення, роздатковий матеріал.

Теоретичні відомості:

Шаблон – це набір заздалегідь розроблених текстових і графічних форматів, на основі яких можуть створюватися нові Web-сторінки і Web-вузли. Сторінка або вузол, створений за допомогою шаблона, можуть бути настроєні і змінені.

Шаблон сторінки – це наперед створена Web-сторінка, що містить певну розмітку, але без інформаційного наповнення. Ви можете використовувати таку сторінку для розробки власних Web-сторінок, просто наповнюючи її інформаційним змістом. При цьому деякі параметри шаблона можна змінювати на свій розсуд. Шаблони сторінок можуть включати макетні таблиці, параметри форматування, стилі, графіку і інші елементи сторінки.

В цілях прискорення створення Web-вузлів програма FrontPage надає великий набір стандартних шаблонів сторінок. Також готові шаблони Web-сторінок можна знайти в Internet (наприклад, на Web-вузлі Microsoft Office OnLine). Крім того, реалізована можливість написання власних шаблонів для полегшення процесу створення Web-вузлів.

Шаблони корисні тим, що дозволяють уніфікувати сторінки, що входять до їх складу. Наприклад, можна створити або застосувати готовий шаблон, що забезпечує розміщення в даному місці сторінки єдиного для всього Web-вузла інформаційного або ілюстративного фрагмента. Це може бути логотип компанії, панель меню або панель гіперпосилань. Якщо користуватися цим шаблоном при створенні нової сторінки, на ній автоматично відображатимуться задані фрагменти.

Щоб відкрити наявний шаблон сторінки, слід виконати наступні дії:

1. В панелі Створення області задач вибрати посилання Інші шаблони сторінок.

2. В діалоговому вікні, що відкрилося, Шаблони сторінок вибрати вкладку Загальні або Сторінка рамок.

3. Вибрати відповідний шаблон, оцінюючи його вигляд в розділі Зразок.

4. Закрити вікно Шаблони сторінок, натиснувши ОК.

У вікні документа відкриється шаблон, що містить розмітку і деякі готові елементи для створення Web-сторінки.

Щоб знайти і завантажити готовий шаблон сторінки з Internet, потрібно в панелі Створення області задач вибрати посилання Шаблони на вузлі Office Online.

Шаблони, представлені на вкладці Загальні в діалоговому вікні Шаблони сторінок, дозволяють створювати нескладні Web-сторінки, що мають кілька послідовних розділів по вертикалі сторінки. Більшість з них містить готові форми для введення інформації. Так, шаблон Гостьова книга надає форму у вигляді великого поля для введення заміток відвідувача Web-вузла, а шаблон Реєстраційна форма містить чотири поля для введення імені, пароля і електронної адреси відвідувача.

За допомогою майстра сторінки форми можна створити шаблон сторінки для збору даних у майбутніх відвідувачів створюваного Web-вyзла.

Шаблон Колекція фотографій містить невеликі зразки графічних зображень, які можуть відкриватись на весь екран.

Колекцію з шаблона легко замінити фотографіями з власної колекції. Для цього достатньо подвійним натисканням миші викликати діалогове вікно Властивості колекції фотографій, яка містить дві вкладки. На вкладці Малюнки є три кнопки: Додати, Змінити і Видалити.

Для того, щоб вставити власні фотографії замість тих, що є в шаблоні, потрібно:

1. Натиснути кнопку Додати і вибрати джерело фотографій: файл, сканер або камера.

2. Якщо вибрати кнопку Малюнки з файлів, відкриється вікно Відкриття файлу, в якому слід вказати шлях до файлу і натиснути кнопку Відкрити, щоб повернутися у вікно Властивості колекції фотографій. Вибрана фотографія поміщається в колекцію, відображається в списку файлів і з’являється у вікні перегляду.

3. Якщо вибрана кнопка Малюнки з сканера або камери, відкриється вікно Вставка малюнка з сканера або камери, в якому слід вказати тип сканера або фотокамери, що використовується, встановити прапорець в полі Додати малюнок в колекцію картинок і натиснути кнопку Спеціальна вставка, закривши вікно. Далі потрібно провести дії по скануванню джерела фотозображення і повернутися у вікно Властивості колекції фотографій.

4. В розділі Розмір ескізу уточнити або змінити ширину і висоту зразка фотографії, яка буде показана на Web-сторінці в колекції. Ще можна вибрати опції Зберегти пропорції і Розмір за замовчуванням, поставивши прапорці у відповідних полях.

5.В розділі Параметри шрифту вибрати шрифт, який буде використаний для створення підпису під фотографією і вказати його параметри.

6. В розділах Підпис і Опис ввести пояснюючий текст.

7. Повторити описані дії для всіх фотографій, що додаються в колекцію.

8. Після закінчення роботи натиснути ОК.

Для того, щоб відредагувати повне фотозображення, яке відкриватиметься із сторінки фотоколекції, потрібно:

1. На вкладці Малюнки діалогового вікна Властивості колекції фотографій натиснути кнопку Змінити.

2. В діалоговому вікні (що відкрилось) Зміна малюнка перегорнути колекцію за допомогою кнопок Назад і Далі, щоб вибрати фотографію, властивості якої потрібно змінити.

3. В розділі Розмір малюнка встановити ширину і висоту зображення, при необхідності використовувати перемикачі в полях Зберегти пропорції і За замовчуванням.

4. Виконати, якщо вимагається, поворот і обрізання зображення, використовуючи відповідні кнопки.

5. Закрити діалогове вікно Зміна малюнка, натиснувши ОК.

Для того, щоб видалити непотрібні фотографії з колекції, потрібно:

1. На вкладці Малюнки діалогового вікна Властивості колекції фотографій перегорнути список фотографій колекції за допомогою кнопок Вгору і Вниз.

2. Вибрати і вказати фотографію, що підлягає видаленню.

3. Натиснути кнопку Видалити.

Розміщення на Web-сторінці зразків з колекції фотографій проводиться за допомогою вкладки Макет діалогового вікна Властивості колекції фотографій. В списку макетів слід вибрати відповідний варіант, проглянувши його у вікні Зразок, задати число фотографій в одному рядку Web-сторінки і зафіксувати макет натисненням ОК.