Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗН_лаб.роб.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Представлення робочого вікна при роботі з Web-вузлом

При роботі з Web-вузлом у вікні документа можна використовувати 6 різних представлень, що перемикаються за допомогою вкладок в нижній частині вікна: Папки, Віддалений Web-вузол, Звіти, Переходи, Гіперпосилання, Задачі.

При створенні Web-вузла (ФайлСтворити вузол) в області задач відкривається панель Створення, яка пропонує меню для вибору типу готового шаблона.

Остаточний вибір шаблона відбувається в діалоговому вікні Шаблони Web-вузлів. Крім того, в цьому вікні слід вказати ім’я і місце розташування (тобто збереження) створюваного Web-вузла. За замовчуванням FrontPage 2003 пропонує розмістити Web-вузол в папці Мої документиМу Webs під ім’ям myweb.

Щоб змінити ім’я і задати інше місце для збереження Web-вузла, слід просто ввести потрібну адресу в полі Вкажіть розташування нового Web-вузла. Можна також вибрати Огляд в діалоговому вікні Місце для нового Web-вузла, створити нову папку, натиснувши відповідну кнопку, ввести її ім’я (тобто ім’я Web-узла) у вікні Створення папки і натиснути ОК. У вікні Місце для нового Web-вузла виберіть кнопку Відкрити, у вікні Шаблони Web-вузлів натисніть ОК.

Далі створіть новий Web-вузол на основі готового шаблона:

1. Виберіть ФайлСтворити. Відкриється панель Створення в області задач.

2. В розділі Створити Web-вузол знайдіть посилання Інші шаблони Web-вузлів.

3. У вікні, що відкрилося, Шаблони Web-вузлів виберіть варіант Особистий Web-вузол.

4. Натисніть кнопку Огляд. Відведіть місце у файловій системі комп’ютера для збереження Web-вузла.

5. Потім натисніть кнопку Створити папку, введіть ім’я Web-вузла і натисніть кнопку ОК.

6. Натисніть кнопку Відкрити, а потім ОК, щоб завантажити шаблон, на основі якого буде створений Web-вузол.

Після завантаження шаблона у вікні документа відображається представлення Папки, що містить список папок і файлів, що становлять відкритий Web-вузол.

В представленні Папки можна створювати нові (порожні) сторінки і додавати нові папки, використовуючи відповідні кнопки в правому верхньому кутку вікна. Подвійне натискання мишею по вибраній папці виводить її вміст у вікні документа. Для повернення до початкового виду вікна використовується кнопка На рівень вгору.

Натисніть кнопку Створити папку, для того, щоб в списку наявних папок і файлів у вікні документа з’явилася нова папка з умовним ім’ям (Нова папка), яке потрібно змінити на реальне ім’я. Одночасно нова папка відображається і в панелі Список папок лівої області головного вікна, якщо ця панель відкрита.

Аналогічним чином діють і кнопки Створити сторінку як у вікні документа, так і в панелі Список папок.

Натискання правою кнопкою миші по вибраній папці або файлу відкритого Web-вузла виводить контекстне меню для вибору необхідних команд: Відкрити, Вирізати, Копіювати, Вставити, Опублікувати, Переглянути, Перейменувати, Видалити і т.д.

Переміщати папки і сторінки можна шляхом перетягування мишею (у тому числі з вікна документа в панель Список папок і назад). А видаляти виділені папки і файли можна також за допомогою клавіатури (клавіша Delete).

Вкладка представлення Віддалений Web-вузол використовується для настройки віддаленого Web-серверу при публікації на ньому створеного Web-вузла, а також при копіюванні існуючого віддаленого Web-вузла для створення його локальної версії. Локальний і віддалений Web-вузол можна також обновляти за допомогою синхронізації, для чого використовується відповідна кнопка. Представлення Звіти показує докладну інформацію, що стосується стану файлової системи відкритого Web-вузла. В ньому містяться різні діагностичні звіти, а також підсумкові відомості про вузол. Звіти застосовуються для усунення неполадок вузла.

Представлення Переходи зображає у вікні документа схему взаємозв’язків сторінок, що становлять даний Web-вузол, тобто структурну схему Web-вузла.

В даному представленні є можливість змінювати структуру Web-вузла, додаючи нові сторінки (у тому числі порожні), а також переміщаючи або видаляючи ті, що є. Переміщення усередині структури Web-вузла проводиться шляхом перетягування мишею виділених сторінок. При цьому в процесі перетягування у вікні відображається пунктирна лінія, що переміщається і означає зв’язок між сторінками. При наближенні сторінки, що перетягується до місця призначення, зв’язок автоматично перемикається.

Для включення в структуру Web-вузла нової або існуючої сторінки використовуються відповідні кнопки в правому верхньому кутку вікна документа. Тут же знаходяться кнопки для створення призначеної для користувача панелі посилань, перегляду структури Web-вузла по частинах, зміни орієнтації представленої структури (книжкова або альбомна), а також масштаб її зображення у вікні документа.

Представлення Гіперпосилання дозволяє переглядати і аналізувати наявність гіперпосилань на кожній сторінці Web-вузла, причому вибрана сторінка поміщається в центр схеми. Натискання мишею по маленькому знаку «плюс» поряд з назвою Web-сторінки дозволяє побачити інші посилання, що є на сторінці.

Вибирати необхідну сторінку можна різними способами. По-перше, якщо перехід до представлення Гіперпосилання здійснюється з представлення Переходи, необхідна Web-сторінка вибирається (тобто виділяється) на структурній схемі Web-вузла. По-друге, можна вибрати сторінку в панелі Список папок, де слід виділити ім’я відповідного файлу. В третіх, можна вибрати потрібну сторінку в представленні Гіперпосилання і натисненням правої кнопки миші викликати контекстне меню, в якому вибрати Перемістити в центр. Таким же чином можна змінити вибрану для перегляду гіперпосилань Web-сторінку.

За допомогою контекстного меню можна також відкрити існуючу Web-сторінку, проглянути її в оглядачі, перевірити гіперпосилання, змінити при необхідності властивості сторінки і видалити.

Робота в представленні Задачі дозволяє призначити певні задачі конкретним виконавцям і контролювати хід їх виконання. Призначення задач, їх зміна, завершення і створення журналу задач проводиться в діалоговому вікні Створення задач, яке викликається з меню ПравкаЗадачі.

Слід відмітити, що FrontPage 20O3 в процесі роботи автоматично зберігає всі створювані папки і файли порожніх сторінок. При створенні не порожньої сторінки її потрібно зберегти будь-яким доступним способом – через меню Файл або за допомогою кнопки на панелі інструментів. Закриття створеного Web-вузла (у тому числі порожнього) відбувається з меню ФайлЗакрити вузол.

Представлення робочого вікна при роботі з Web-сторінкою

Для перемикання робочого вікна (вікна документа) в режим роботи по створенню і редагуванню Web-сторінки слід вибрати Вигляд Сторінка. При цьому використовуються 4 можливі представлення вікна.

Представлення Конструктор є основним, оскільки тут проводиться розмітка сторінки, введення і редагування тексту, створення таблиць, вставка графічних об’єктів, гіперпосилань і Web-компонентів. При роботі в представленні Конструктор використання коду НТМL здійснюється програмою автоматично.

Представлення Код виводить в робочому вікні для перегляду і редагування НТМL-код Web-сторінки.

В представленні З розділенням вікно документа ділиться на дві частини – в нижній частині представлений звичайний вигляд Web-сторінки (як в представленні Конструктор), а у верхній частині вікна представлений її НТМL-код. При роботі в одній з частин друга обновляється автоматично, тому редагування Web-сторінки можна проводити в будь-якій частині вікна.

Представлення Перегляд дозволяє побачити, як створена сторінка виглядатиме у вікні Web-оглядача.