Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗН_лаб.роб.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Контрольні запитання:

  1. Що таке гіперпосилання і Web-компоненти?

  2. Що таке абсолютні і відносні гіперпосилання?

  3. Як відбувається створення гіперпосилань?

  4. Як відбувається створення текстового гіперпосилання?

  5. Як надати колір шрифту гіперпосилання?

  6. Як створити гіперпосилання у вигляді малюнка?

  7. Як відбувається додавання ефектів для шрифту гіперпосилання?

  8. Як відбувається додавання інтерактивних кнопок?

  9. Що означає додати Web-компонент на Web-сторінку?

  10. Яким чином можна змінити властивості інтерактивних кнопок?

  11. Як додати рядок, що біжить?

Лабораторна робота 3

Тема роботи: Макетні комірки і таблиці. Використання шарів.

Мета роботи: навчитись створювати макетні таблиці, додавати до макетних таблиць макетні комірки, створювати Web-сторінки по зображенню-зразку, використовувати шари.

План роботи:

  1. Створення макетних таблиць.

  2. Додавання до таблиці макетних комірок.

  3. Розмітка Web-сторінки по зображенню-зразку.

  4. Використання шарів.

Обладнання та методичне забезпечення:

Комп’ютери IBM PC, програмне забезпечення, роздатковий матеріал.

Теоретичні відомості:

Програма MS FrontPage 2003 має в своєму арсеналі спеціальні засоби для розмітки і оформлення Web-сторінок – макетні таблиці, шари, готові шаблони, теми, таблиці стилів.

Створення макетних таблиць

Макетна таблиця є структурою, що складається з комірок і створюється користувачем при розробці Web-сторінки. Макетні комірки – це області структури, призначені для розміщення в них вмісту сторінки, включаючи текст, малюнки, Web-компоненти і інші елементи. Макетні таблиці і комірки дозволяють задати для вмісту сторінки візуальну структуру будь-якої складності. Сама макетна таблиця представляє основу або «полотно», для розробки макета.

З панелі Макетні таблиці і комірки в області задач можна викликати певні макетні таблиці, щоб прискорити створення Web-сторінки. А можна створити власну макетну таблицю, самостійно побудувавши таблицю і комірки. Також можна редагувати готову Web-сторінку, яка містить готові макетні таблиці і комірки. При роботі по створенню і редагуванню макетних таблиць доцільно показати лінійку і сітку в робочому вікні, а також задати нульовими ліве і верхнє поля сторінки, щоб розміри таблиці вимірювати по лінійці без поправки на поля. Установка полів проводиться в діалоговому вікні Властивості сторінки на вкладці Додатково, доступ до якої відкривається з панелі Макетні таблиці і комірки вибором посилання Задати поля сторінки.

Щоб створити макетну таблицю, потрібно:

1. Вибрати пункти меню ТаблицяМакетні таблиці і комірки. В області задач відкриється однойменна панель.

2. В розділі Нові таблиці і комірки вибрати посилання Вставити макетну таблицю. Макетна таблиця розміром 450*450 пікселів, що складається з одної комірки, з’явиться у вікні документа.

Нову макетну таблицю можна також просто намалювати, якщо замість вибору посилання Вставити макетну таблицю натиснути кнопку Намалювати макетну таблицю. При цьому курсор прийме вигляд олівця і можна буде просто накреслити межі таблиці в робочому вікні.

Вставлена (або намальована) макетна таблиця спочатку виділена, при цьому її межі забарвлені в зелений колір. Якщо натиснути за межами макетної таблиці, виділення буде відмінено і межі будуть зображені чорними пунктирними лініями. Такі кроки доцільні, якщо потрібно працювати не з самою таблицею, а виключно з її вмістом. Щоб виділити таблицю, потрібно натиснути по її (пунктирній) межі або спочатку натиснути в середині таблиці, а потім в рядку Швидкий вибір тегів натиснути кнопку <table>.

В центрі кожної сторони виділеної макетної таблиці є ярлички з інформацією про ширину (стовпця) і висоту (рядка) в пікселях. Натиснення трикутної стрілки на ярличку відкриває контекстне меню, що пропонує змінити висоту рядка або ширину стовпця.

При виборі Змінити висоту рядка (ширину стовпця) відкривається вікно Властивості рядка (стовпця), в якій можна задати нове значення висоти рядка або ширини стовпця. Контекстне меню пропонує також застосувати авторозтягування. Авторозтягування полягає в тому, що вибраному стовпцю або рядку в таблиці дозволяється автоматично займати максимальний доступний простір у вікні оглядача.

Найкоротший, але не найточніший спосіб змінити розміри таблиці полягає в перетягуванні її меж. Для цього слід навести курсор на ярличок (курсор змінить вигляд) і, натиснувши на клавішу мишки, перемістити межу макетної таблиці.

Ще один спосіб змінити розміри виділеної таблиці – використовувати клавіші (стрілки) переміщення курсору. Кожне натискання клавіші-стрілки зсовує межу макетної таблиці маленьким стрибком на один піксель. Точне значення розмірів сторін таблиці легко контролювати за показниками на ярличках.