Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗН_лаб.роб.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Додавання до таблиці макетних комірок

Щоб додати до створеної таблиці макетну комірку, її можна просто намалювати усередині таблиці:

1. Натисніть кнопкою миші усередині макетної таблиці.

2. В панелі Макетні таблиці і комірки натисніть кнопку Намалювати макетну комірку.

3. Виберіть курсором місце для одного з кутів комірки, натисніть кнопку миші і накресліть межі комірки усередині макетної таблиці.

В робочому вікні з’явиться макетна комірка усередині таблиці. Спочатку вона виділена, її межі пофарбовані синім кольором, а фон комірки – білий. Цифри на ярличку вказують розміри - ширину і висоту в пікселях.

В створені макетні комірки можна вставляти інформаційне наповнення – текст, малюнки і інші елементи Web-сторінки Для цього існує цілий ряд способів. Можна, наприклад, ввести текст безпосередньо з клавіатури, додати графічні зображення за допомогою різних параметрів меню Вставка.

Крім того, ці операції можна проводити простим перетягуванням відповідних файлів із списку папок Web-вузла (для цього необхідно, щоб дана панель була присутня на екрані: вибрати ВиглядСписок папок).

Варто звернути увагу, що простір макетної таблиці між комірками залишається забарвленим бежевим кольором. Це – комірки-заповнювачі. Вони не містять даних і існують для того, щоб доповнювати сумарну ширину стовпців таблиці до загальної ширини таблиці. Бежевий колір комірок-заповнювачів проявляється тільки в режимі конструктора і його не видно в оглядачі. При зміні положення і розмірів макетних комірок в межах макетної таблиці параметри комірок-заповнювачів автоматично підстроюються.

Прямо в робочому вікні можна змінювати розміри виділеної макетної комірки, якщо за допомогою курсору «зачепити» маркер (в середині межі комірки) і перемістити його. Можна просто навести курсор точно на межу комірки, і він перетвориться в двонаправлену стрілку для перетягування меж при натисканні миші. Якщо підвести курсор до будь-якого кута макетної комірки, він приймає форму кута і дозволить при натисканні миші змінити розмір комірки відразу по двох координатах.

Якщо наблизити курсор до лінії межі комірки, він перетворюється на хрестоподібну стрілку і дозволить переміщати виділену комірку в середині таблиці. Так само поводиться курсор при наведенні на центр ярличка. Крім того, клавіші-стрілки теж переміщають всю комірку.

Щоб зняти виділення комірки, потрібно натиснути в будь-якому місці сторінки. Якщо підвести курсор до межі невиділеної комірки, межа забарвлюється синім кольором, і натисканням миші можна знову виділити комірку. Можна також натиснути мишкою в середині макетної комірки і в рядку Швидкий вибір тегів натиснути кнопку <td>.

Якщо в панелі Макетні таблиці і комірки вибрати посилання Формат комірки, то в області задач відкриється однойменна панель, в якій проводяться настройки виділеної макетної комірки. В розділі Властивості макетної комірки задаються точні розміри, поля і вирівнювання для вмісту комірки, а також фоновий колір комірки. В розділі Межі задаються ширина (товщина) межі і її колір, причому вказані параметри можна задати різними для всіх чотирьох меж комірки. В розділі Поля задаються значення для чотирьох полів комірки.

В макетній комірці можна виділити місце для верхнього і нижнього колонтитулу, для чого в панелі Формат комірки потрібно вибрати посилання Колонтитули комірки. При цьому в згаданій панелі з’являться розділи Верхній колонтитул і Нижній колонтитул, в яких задаються необхідні параметри: висота, поля, вирівнювання, колір і ширина межі, колір фону.

Коли основна структура Web-сторінки створена за допомогою макетної таблиці і комірок, можна додати такі деталі, як колір, межі з малюнків, тіні і інші декоративні елементи. Наприклад, стилізовані кути, які роблять межі комірки схожими на межі кнопки. Так, прямокутну форму макетної комірки можна змінити, використовуючи округлення кутів.

Для здійснення операцій по «декоруванню» макетних комірок, слід вибрати посилання Кути і заливка комірки в панелі Формат комірки. При цьому відкриються розділи Кути і Тіні.

Задавши параметри кутів, кольору і тіней у відповідних полях, можна добитися бажаного вигляду макетної комірки. Слід контролювати процес створення макетних комірок і таблиць, переходячи в представлення Перегляд.

Повторивши дії по створенню макетної комірки стільки раз, скільки комірок вимагається розмістити в макетній таблиці, можна створити необхідний шаблон Web-сторінки.