Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы и ответы.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
437.25 Кб
Скачать

54 Класифікація кред портф за рівнем ризику

Фінансовий стан позичальника (клас)

Обслуговування боргу позичальником (група) 

добре

слабке

незадовільне

А

стандартна

під контролем

субстандартна

Б

під контролем

субстандартна

субстандартна

В

субстандартна

субстандартна

сумнівна

Г

сумнівна

сумнівна

безнадійна

Д

сумнівна

безнадійна

безнадійна

«Стандартні» кредитні операції - це операції, за якими кредитний ризик є незначним і становить один відсоток чистого кредитного ризику.

Кредитні операції «під контролем» - це операції, за якими кредитний ризик є незначним, але може збільшитися внаслідок виникнення несприятливої для позичальника ситуації та становить п'ять відсотків чистого кредитного ризику.

«Субстандартні» кредитні операції - це операції, за якими кредитний ризик є значним, надалі може збільшуватись й становить 20 відсотків чистого кредитного ризику, а також є ймовірність несвоєчасного погашення заборгованості в повній сумі та в строки, що передбачені кредитним договором.

«Сумнівні» кредитні операції - це операції, за якими виконання зобов'язань із боку позичальника/контрагента банку в повній сумі (з урахуванням фінансового стану позичальника та рівня забезпечення) під загрозою, ймовірність повного погашення кредитної заборгованості низька та становить 50 відсотків чистого кредитного ризику.

«Безнадійні» кредитні операції - це операції, імовірність виконання зобов'язань за якими з боку позичальника/контрагента банку (з урахуванням фінансового стану позичальника та рівня забезпечення), практично відсутня, ризик за такими операціями дорівнює сумі заборгованості за ними. Кредитними операціями, класифіковані як «під контролем», «субстандартні», «сумнівні», «безнадійні», відносяться до нестандартної заборгованості, як «стандартні» – до стандартної заборгованості.

56 Класиф кред операці за факторингом, авалями

Під час класифікації кредитні операції за ступенями ризику й віднесенні їх до груп, за якими розраховується резерв за факторингом, наданими зобов'язаннями, виконаними гарантіями та поруками, враховується строк погашення заборгованості (табл. 10.3).

Таблиця 10.3 - Класифікація операцій за факторингом, наданими зобов`язаннями, виконаними гарантіями та поруками

Категорія заборгованості

Характеристика заборгованості

Стандартна

заборгованість, за якою строк погашення чи повернення, передбачений договірними умовами (за векселем), ще не настав, або зобов'язання (у тому числі аваль), строк виконання за якими ще не настав  

Сумнівна

заборгованість за факторинговими операціями (за основним боргом чи черговим платежем) та за виконаними (сплаченими) банком гарантіями й поруками (у тому числі авалем) становить до 90 днів із дня виконання зобов'язання (платежу), передбаченого договірними умовами (векселем);  

Безнадійна

заборгованість за факторинговими операціями (основним боргом чи черговим платежем) та за гарантіями й поруками (у тому числі авалем), виконаними (сплаченими) банком, за якими клієнт не виконав своїх зобов'язань із строком більше ніж 90 днів після настання строку платежу, передбаченого договірними умовами (векселем).