Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы и ответы.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
437.25 Кб
Скачать

52 За результатами оцінки кредитоспроможності позичальнику присвоюється відповідна категорія надійності.

Клас «А» - фінансова діяльність добра, що свідчить про можливість своєчасного виконання зобов`язань за кредитними операціями; вище керівництво позичальника має відмінну ділову репутацію; кредитна історія позичальника бездоганна;

Клас «Б» - фінансова діяльність близька за характеристиками до класу «А»; але ймовірність підтримування фінансової діяльності на цьому рівні протягом тривалого часу є низькою.

Клас «В» - фінансова діяльність задовільна і вимагає більш детального контролю; Надходження коштів і платоспроможність позичальника свідчать про ймовірність несвоєчасного та повного погашення кредитної заборгованості у встановлені строки, якщо недоліки не будуть усунені.

«Г» - фінансова діяльність незадовільна і спостерігається її нестабільність протягом року; є високий ризик значних збитків; ймовірність повного погашення кредитної заборгованості та відсотків за нею є низькою.

Клас «Д» - До цього класу належить позичальник банку, визнаний банкрутом за встановленим чинним законодавством порядком.

Класифікація позич-фіз осіб за результ визначення їх кред-жності здійснюється з урахуванням рівня забезпечення за кредитними операціями.

Клас «А» сукупний чистий дохід значно перевищує внески на погашення кредиту й % за ним, високою є ймовірність збереження такого співвідношення протягом дії кредитної угоди; обсяг і ліквідність забезпечення достатні або позичальник має високу особисту кред-ність і заслуговує на безперечну довіру; немає жодних свідчень про можливість затримки щодо повернення кредиту й%.

Клас «Б» - основні близькі до показників класу «А», однак імовірність їх підтримування на такому самому рівні є низькою.

«В» - сукупні обсяги доходів і витрат позичальника вказують на досягнення граничної межі в забезпеченні погашення боргу, зростання обсягу зобов`язань позичальника, що свідчить про підвищення ймовірності несвоєчасного та в неповній сумі погашення кредиту й відсотків за ним.

«Г» - фінансовий стан позичальника нестабільний. Періодично виникають проблеми зі своєчасною сплатою боргу за кредитом та відсотками через нестабільність доходів позичальника або зростання витрат .

«Д» - фінансовий стан позичальника незадовільний. Доходи не забезпечують сплату боргу за кредитом та % за ним. Кредит не забезпеч ліквідною заставою. Практично немає можливості сплатити борг за кредитом та % за ним, у тому числі за рахунок забезпечення кредиту.

53 Оцінка якосты обслуговування кредитного боргу

За станом погашення позичальником - юр особою кредитної заборгованості за основним боргом та %/комісій за ним на підставі кредитної історії позичальників та їх взаємовідносин із банком обслуговування боргу є:

а) «добрим»: - якщо заборгованість за кредитом і відсотки/комісії за ним сплачуються в установлені строки або з максимальною затримкою до 7 календарних дн.;

- або кредит пролонговано без зниження класу позичальника, та відсотки/комісії за ним сплачуються в установлені строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів;

- або кредит пролонговано з пониженням класу позичальника до 90 днів, та відсотки/комісії за ним сплачуються в установлені строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів;

б) «слабким»: - якщо заборгованість за кредитом прострочена від 8 до 90 днів, та % за ним сплачуються з максимальною затримкою від 8 до 30 днів; - або кредит пролонговано з пониженням класу позичальника на строк від 91 до 180 дн., але відсотки сплачуються в строк або з максимальною затримкою до 30 дн.;

в) «незадовільним»: - якщо заборгованість за кредитом прострочена понад 90 дн; - або кредит пролонговано з пониженням класу позичальника понад 180 днів;

За станом погашення позичальником - фіз особою кредитної заборгованості та відсотків/комісії за ним обслуговування боргу є:

а) «добрим»: - якщо заборгованість за кредитом і відсотками/комісією за ним сплачуються в установлені строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів; - або кредит пролонговано без пониження класу позичальника, та % за ним сплачуються в установлені строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів. - або кредит пролонговано з пониженням класу позичальника на строк до 90 днів, та % за ним сплачуються в установлені строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів;

б) «слабким»: - якщо заборгованість за кредитом прострочена від 8 до 90 днів, та % за ним сплачуються із затримкою від 8 до 30 днів; - або кредит пролонговано з пониженням класу позичальника на строк від 91 дня до 180 днів, але % сплачуються своєчасно або з максимальною затримкою до 7 календарних днів;

в) «незадов»: - якщо заборгованість за кредитом прострочена понад 90 днів; - або кредит пролонговано з пониж класу поз-ка понад 180 днів.