Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент персоналу - опорний конспект 2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

1. Метод, що ґрунтується на використанні даних про час трудового процесу

Цей метод використовують для розрахунку кількості працівників-погодинників і працівників-здільників, яка залежить від працемісткості процесу. Для розрахунку треба використовувати таку типову залежність:

Ч = Час необхідний для виконання виробничої програми(Тн)/ Корисний фонд часу 1 робочого (Ткор) х Коефіціент перерахунку явочної чисельності в спискову

де Ч – чисельність робочих

Коефіцієнт перерахунку розраховується:

Кн. = 1 + % запланованих невиходів / 100

2. Метод розрахунку по нормах обслуговування.

Цей метод використовують для розрахунку кількості робочих-погодинників або службовців згідно з нормами обслуговування машин, агрегатів і інших об,єктів. Для розрахунку використовують таку формулу:

Ч = (Кількість агрегатів х Коефіціент загрузки/Норма обслуговування ) х Коефіцієнт перерахунку явочної чисельності в спискову.

3. Метод розрахунку по робочих місцях і нормативах чисельності

Даний метод розглядають як окремий випадок використання методу норм обслуговування і для розрахунку чисельності робочих користуються такою формулою:

Ч = Необхідна кількість працівників (кількість робочих місць) х Завантаження (норматив чисельності) х Коефіцієнт перерахунку явочної чисельності в спискову

Нормативи чисельності визначають таким чином :

Нч = Обсяг роботи / Норма обслуговування

Для визначення чисельності керівників використовують норми керованості:

  • для керівних посад в підрозділах зі значною питомою вагою робіт творчого нестанлартного характеру, високої кваліфікації або відхиленнями від технології процесу норма керованості повинна бути в межах 5-7 чоловік

  • для керівних посад в підрозділах з достатньо стійким характером робіт, в значній мірі визначеними стандартними організаційно-управлінськими процедурами, норма керованості бути в межах 10-12 чоловік

  • в будь-якому випадку норма керованості не повинна бути більшою за 15-17 чоловіу, інакше колектив стає неуправляємим

4. Статистичні методи

Їх умовно поділяють на дві групи: стохастичні і методи експертних оцінок.

Стохастичні методи – грунтуються на аналізі взаємозв,язку між потребами в персоналі і іншими змінними величинами (наприклад обсягом виробництва). Це регресійний, кореляційний аналіз і розрахунок числових характеристик.

Метод експертних оцінок здійснюється з використанням досвіду спеціалістів і керівників і поділяється на просту оцінку і розширенну оцінку, яка включає в себе однократну і багатократну експертну оцінку.

Проста оцінка – потреба в персоналі визначається керівником відповідної служби, розширена – проводиться групою компетентних працівників (експертів). При однократній оцінці потреба в персоналі оцінюється кожним членом експертної групи окреми і потім узгоджується всіма членами, метод багатократної оцінки має назву метод Дельфі і сутність його полягає в тому, що первинна експертна оцінка узагальнюється і доводиться до відома всіх членів експертної групи.

Розраховуючи потребу в персоналі необхідно враховувати, що вона формується по трьох основних напрямах:

  • потреба на плануємий обсяг виробництва або послуг, враховуючи кількість персоналу що є, тобто планова чисельність персоналу, яка розраховується за такою формулою: Чп=Чб х Іоп / Іпт (де Чп – планова чисельність персоналу у календарному періоді, чол.; Чб – фактична чисельність персоналу в базовому календарному періоді, чол.; Іоп – індекс змін обсягів виробництва; Іпт – індекс змін продуктивності праці). Цей метод використовується у тих випадках коли підприємство працює в умовах стабільного розвитку і стабільної економічної системи, і як правило для розрахунку чисельності робітників. Планова чисельність також розраховується і за допомогою вище охарактеризованих методів розрахунку

  • покриття вибуття персоналу, що передбачається

  • покриття вибуття персоналу, що не передбачається

Тому, для визначення покриття вибуття персоналу розраховуються ще додаткові показники, а саме:

  • додаткова потреба в персоналі: Дч= Ч – Фч (Ч – загальна потреба в персоналі, Фч – фактична кількість персоналу на початок року)

  • додаткова потреба на приріст посад: Дп = Чпл – Чб (Чпл - загальна потреба в персоналі на період, що планується, Чб – загальна потреба в персоналі в базовому періоді)

  • додаткова потреба на заміщення природнього вибуття персоналу: Дв = Чпл х Кв (Кв – середньорічний коефіціент вибуття персоналу)