Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х метод УКР А4 14.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.65 Mб
Скачать

Хімічний зв’язок і будова молекул. Конденсований стан речовини.

Приклад 1. Яку валентність, обумовлену неспарованими електронами (спінвалентність), може виявляти фосфор у нормальному і збудженому станах?

Р

s p d

15P ↑↓ ↑↓

↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓

ішення. Розподіл електронів зовнішнього енергетичного рівня фосфору ...3 s2 3p3 (з огляду на правило Хунда, 3s2 3px 3py 3pz) по квантових комірках має вид:

Атоми фосфору мають вільні d-орбіталі, тому може відбуватися перехід одного 3s-електрона в 3d-стан:

s p d

15P ↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓ ↑↓

Відповідно валентність (спінвалентність) фосфору в нормальному стані дорівнює трьом, а в збудженому – п’яти.

Приклад 2. Що таке гібридизація валентних орбіталей? Яку будову мають молекули типу ABn, якщо зв’язок в них утвориться за рахунок sp-, sp2-, sp3- гібридизації орбіталей атома А?

Рішення. Теорія валентних зв’язків (ВЗ) припускає участь в утворенні ковалентних зв’язків не тільки „чистих” АО, але і „змішаних”, так званих гібридних, АО. При гібридизації первісна форма й енергія орбіталей (електронних хмар) взаємно змінюються й утворюються орбіталі (хмари) нової однакової форми й однакової енергії. Число гібридних орбіталей дорівнює числу вихідних. Відповідь на поставлене питання відображена у табл.

Тип молекул

Вихідні орбіталі атома А

Тип гібридизації

Число гібридних орбіталей атома А

Просторова конфігурація молекули

AB2

AB3

AB4

s + p

s + p + p

s + p + p + p

sp

sp2

sp3

2

3

4

Лінійна

Трикутна

Тетраедрична

Приклад 3. Визначте, у чому полягають суть і причини гібридизації атомних орбіталей. Наведіть приклад сполуки з sp3- гібридизацією, покажіть геометрію молекули.

Рішення. В утворенні хімічних зв’язків можуть брати участь електрони різних енергетичних станів і, таким чином різні за формою і енергією атомні орбіталі. Проте експериментально доведено, що у молекулі всі зв’язки завжди ідентичні за енергією і розташовані симетрично навколо центрального атома. Метод валентних зв’язків (ВЗ) передбачає гібридизацію (змішування) вихідних атомних орбіталей і утворення гібридних орбіталей, однакових за формою і енергією. Повнота перекривання гібридних орбіталей з орбіталями сусіднього атома вище, що компенсує витрати енергії на гібридизацію.

У сполуці ССl4 в результаті sp3 гібридизації атома вуглецю 4 гібридні орбіталі симетрично розміщуються в просторі навколо нього і зумовлюють тетраедричну форму молекули.