Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х метод УКР А4 14.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.65 Mб
Скачать

Контрольні питання

321. Який ступінь окислювання може виявляти водень у своїх сполуках? Наведіть приклади реакцій, у яких газоподібний водень відіграє роль окислювача і реакцій, у яких він відіграє роль відновника.

322. Напишіть рівняння реакцій натрію з воднем, киснем, азотом і сіркою. Який ступінь окислювання здобувають атоми окислювача в кожній з цих реакцій?

323. Напишіть рівняння реакцій з водою наступних сполук натрію: Na2O2; Nа2S; Na; Na3N.

324. Як одержують металевий натрій? Складіть електронні рівняння процесів, що проходять на електродах при електролізі розплаву NaOH?

325. Які властивості може виявляти пероксид водню в окислювально-відновних реакціях? Чому? На основі електронних рівнянь напишіть рівняння реакції Н2О2: а) з Аg2О; б) з KI. На основі електронних рівнянь напишіть рівняння реакції Н2О2: а) з Аg2О; б) з KI.

326. Чому пероксид водню може діспропорціанувати (самоокислюватися-самовідновлюватися)? Складіть електронні і молекулярні рівняння процесу розкладання Н2О2.

327. Як можна одержати гідрид і нітрид кальцію? Напишіть рівняння реакцій цих сполук з водою. До окислювально-відновних реакцій складіть електронні рівняння.

328. Назвіть три ізотопи водню. Укажіть склад їхніх ядер. Що таке важка вода? Як вона утворюється і які її властивості?

329. Гідроксид якого з s-елементів виявляє амфотерні властивості? Складіть молекулярні й іонно-молекулярні рівняння реакцій цього гідроксиду а) з кислотою, б) з лугом.

330. При пропусканні діоксиду вуглецю через вапняну воду (розчин Са(ОН)2) утвориться осад, що при подальшому пропусканні СО2 розчиняється. Дайте пояснення цьому явищу. Складіть рівняння реакцій.

331. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій, а) берилію з розчином лугу; б) магнію з концентрованою сульфатною кислотою, зважаючи на те, що окисник отримує нижчу ступень окислення.

332. При сплавці оксид берилію взаємодіє з діоксидом кремнію і з оксидом натрію. Напишіть рівняння відповідних реакцій. Про які властивості ВеО говорять ці реакції?

333. Які сполуки магнію і кальцію застосовуються в якості в’яжучих будівельних матеріалів? Чим обумовлені їхні в’яжучі властивості?

334. Як можна одержати карбід кальцію? Що утворюється при його взаємодії з водою? Напишіть рівняння відповідних реакцій.

335. Як можна одержати гідроксиди лужних металів? Чому їдкі луги необхідно зберігати в добре закритому посуді? Складіть рівняння реакцій, що відбуваються при насиченні гідроксиду натрію а) хлором; б) оксидом сірки SО3; в) сірководнем.

336. Чим можна пояснити велику відновну здатність лужних металів. При сплавці гідроксиду натрію з металевим натрієм останній відновлює водень лугу в гідрид-іон. Складіть електронні і молекулярні рівняння цієї реакції?

337. Яка властивість кальцію дозволяє застосовувати його в металотермії для одержання деяких металів з їхніх сполук? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій кальцію: а) з V2O5; б) з CdSO4. В кожної з цих реакцій окислювач відновлюється максимально, здобуваючи нижчий ступінь окислювання.

338. Які сполуки називають негашеним і гашеним вапном? Складіть рівняння реакцій їхнього одержання. Яка сполука утвориться при прожарюванні негашеного вапна з вугіллям? Що є окислювачем і відновником в останній реакції? Складіть електронні і молекулярні рівняння.

339. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: а) кальцію з водою; б) магнію з нітратною кислотою, з огляду на те, що окислювач здобуває нижчий ступінь окислювання.

340. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень: Са → СаН2 → Са(ОН)2 СаС3 → Са (НСО3)2.