Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х метод УКР А4 14.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.65 Mб
Скачать

Контрольні питання.

41. Виходячи з положення германія і технецію в періодичній системі, складіть формули оксиду технецію мета- та ортогерманіевої кислот, що відповідають їхній вищої ступені окислювання. Зобразите формули цих сполук графічно.

42. Що таке енергія іонізації? У яких одиницях вона виражається? Як змінюється відновлювальна активність s- і p-елементів у групах періодичної системи зі збільшенням порядкового номера? Чому?

43. Що таке електронегативність? Як змінюється електронегативність p-елементів у періоді, у групі періодичної системи зі збільшенням порядкового номера? Чому?

44. Виходячи з положення германія, молібдену і ренію в періодичній системі, складіть формули водневої сполуки германія, оксиду молібдену і реніевої кислоти, що відповідають їхній вищої ступені окислювання. Зобразите формули цих сполук графічно.

45.Що таке спорідненість до електрона? У яких одиницях воно виражається? Як змінюється окисна активність неметалів у періоді й у групі періодичної системи зі збільшенням порядкового номера? Відповідь мотивуйте будовою атома відповідного елемента.

46. Складіть формули оксидів і гідроксидів елементів третього періоду періодичної системи, що відповідають їхній вищої ступені окислювання. Як змінюється кислотно-основний характер цих сполук при переході від натрію до хлору? Напишіть рівняння реакцій, що доводять амфотерність гідроксиду алюмінію.

47. Який з елементів четвертого періоду – ванадій або миш’як – має більш виражені металеві властивості? Який з цих елементів утворює газоподібну сполуку з воднем? Відповідь мотивуйте, виходячи з будови атомів даних елементів.

48. Марганець утворює сполуки, у яких він виявляє ступінь окислювання +2, +3, +4, +6, +7. Складіть формули його оксидів і гідроксидів, що відповідають цим ступеням окислювання. Напишіть рівняння реакцій, що доводять амфотерність гідроксиду марганцю (IV).

49. У якого елемента четвертого періоду – хрому або селену – сильніше виражені металеві властивості? Який з цих елементів утворює газоподібну сполуку з воднем? Відповідь мотивуйте, виходячи з будови атомів даних елементів.

50. Який нижчий ступінь окислювання виявляє хлор, сірка, азот і вуглец? Чому? Складіть формули сполук алюмінію з даними елементами в цьому ступені окислювання. Як називаються відповідні сполуки?

51. У якого з p-елементів п’ятої групи періодичної системи, фосфору або сурми, сильніше виражені неметалічні властивості? Яка зі сполук даних елементів з воднем є сильнішим відновником? Відповідь мотивуйте будовою атома даних елементів.

52. Як змінюється окисна активність елементів у періоді зі збільшенням порядкового номера? Чому? Відповідь дайте, ґрунтуючись на будови атомів відповідних елементів.

53. Виходячи зі ступеня окислювання атомів відповідних елементів, дайте мотивовану відповідь на питання: який із двох гідроксидів є більш сильною основою: CuOH або Cu(OH)2; Fe(OH)2 або Fe(OH)3; Sn(OH)2 або Sn(OH)4? Напишіть рівняння реакцій, що доводять амфотерність гідроксидів олова (II).

54. Який нижчий ступінь окислювання виявляє водень, фтор, сірка й азот? Чому? Складіть формули сполук кальцію з даними елементами в цьому їхньому ступені окислювання. Як називаються відповідні сполуки?

55. Яку нижчу і вищу ступень окислювання виявляють кремній, миш’як, селен і хлор? Чому? Складіть формули сполук даних елементів, що відповідають цим ступеням окислювання.

56. Хром утворює сполуки, у яких він виявляє ступінь окислювання +2, +3, +6. Складіть формули його оксидів і гідроксидів, що відповідають цим ступеням окислювання. Напишіть рівняння реакцій, що доводять амфотерність гідроксиду хрому (III).

57. Атомні маси елементів у періодичній системі безперервно збільшуються, тоді як властивості простих тіл змінюються періодично. Чим це можна пояснити? Дайте мотивовану відповідь.

58. Яке сучасне формулювання періодичного закону? Пояснить, чому в періодичній системі елементів аргон, кобальт, телур і торій поміщені відповідно перед калієм, нікелем, йодом і протактініем, хоча і мають більшу атомну масу?

59. Яку нижчу і вищу ступені окислювання виявляють вуглец, фосфор, сірка і йод? Чому? Складіть формули сполук даних елементів, що відповідають цим ступеням окислювання.

60. Як змінюється відновна активність s- і p-елементів у групах періодичної системи зі збільшенням порядкового номера елемента? Чому? Дайте мотивовану відповідь.