Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х метод УКР А4 14.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.65 Mб
Скачать

3. Тверді розчини

Утворення твердих розчинів. Види твердих розчинів. Властивості різних твердих розчинів.

4. Гетерогенні дисперсні системи

Агрегативна і кінетична стійкість гетерогенних дисперсних систем. Утворення гетерогенних дисперсних систем. Грубодисперсні системи – суспензії, емульсії, піни. Поверхнево-активні речовини і їхній вплив на властивості дисперсних систем.

Структура й електричний заряд колоїдних часток. Властивості ліофобних і ліофільних колоїдних систем. Утворення і властивості гелів.

5. Електрохімічні процеси

Окислювально-відновні реакції, складання рівнянь. Метод електронного балансу. Гетерогенні окислювально-відновні й електрохімічні процеси.

Поняття про електродні потенціали. Гальванічні елементи. Електрорушійна сила і її вимір. Стандартний водневий електрод і воднева шкала потенціалів. Потенціали металевих, газових і окислювально-відновних електродів.

Кінетика електродних процесів. Поляризація і перенапруга. Концентраційна й електрохімічна поляризація.

Первинні гальванічні елементи, електрорушійна сила, напруга і ємність елементів. Паливні елементи.

Електроліз. Послідовність електродних процесів. Закони Фарадея. Вихід по струму. Електроліз з нерозчинними і розчинними анодами. Практичне застосування електролізу: одержання і рафінування металів, нанесення гальванічних покрить. Одержання водню, кисню й інших продуктів. Акумулятори.

6. Корозія і захист металів

Основні види корозії. Шкода, яку завдає корозія. Класифікація корозійних процесів. Хімічна корозія металів. Електрохімічна корозія металів.

Боротьба з корозією металів. Вишукування корозійностійких матеріалів. Методи захисту металів від корозії. Ізоляція металів від агресивного середовища, захисні покриття.

Електрохімічні методи захисту (протекторний, катодний і анодний захист). Зміна властивостей корозійного середовища; інгібітори корозії. Економічне значення захисту металів від корозії.

V. СПЕЦІАЛЬНІ ПИТАННЯ ХІМІЇ

А. Для інженерів-механіків

1.Загальні властивості металів і сплавів

Фізичні властивості металів. Хімічні властивості металів. Взаємодія різних металів. Фізико-хімічний аналіз металевих сплавів. Інтерметалеві з’єднання і тверді розчини металів.

2. Одержання металів

Поширення і форми перебування металів у природі. Добування металів з руд. Основні методи відновлення металів. Одержання чистих і надчистих металів. Питання економіки, пов’язані з одержанням металів.

3. Легкі конструкційні метали

Проблема легких конструкційних матеріалів. Магній і берилій. Алюміній. Титан. Фізичні і хімічні властивості. З’єднання. Поширення і видобуток. Використання в техніці. Питання економіки, пов’язані з виділенням і застосуванням легких металів.

4. Метали груп ванадію, хрому і марганцю

Ванадій, ніобій, тантал. Хром, молібден, вольфрам. Марганець і реній. Фізичні і хімічні властивості. З’єднання. Поширення і видобуток. Використання в техніці.

5. Метали сімейства заліза і міді

Загальна характеристика металів сімейства і їхніх з’єднань. Залізо. Кобальт. Нікель. Мідь. Фізичні і хімічні властивості. З’єднання. Поширення і видобуток. Використання в техніці. Питання економіки, пов’язані з виділенням і застосуванням. Благородні метали.

6. Метали груп цинку, галію і германія

Цинк, кадмій, ртуть. Галій, індій, талій. Олово і свинець. Фізичні і хімічні властивості. З’єднання. Поширення і видобуток. Використання в техніці.

7. Бор, вуглец, інструментальні й абразивні матеріали

Бор, боріди. Вуглец і його алотропні форми – графить, алмаз. Карбіди; використання карбідів у техніці.

8. Кремній, германій, сурма, напівпровідникові матеріали

Кремній, силіди, силікати. Германій, германіди. Сурма і вісмут, стибіди.

9. Органічні полімерні матеріали

Поняття про органічні полімери. Методи синтезу органічних полімерів. Особливості внутрішньої будови і фізико-хімічні властивості полімерів. Конструкційні полімерні матеріали.

Б. Для інженерів-енергетиків

1. Хімія конструкційних і електротехнічних матеріалів

Метали і сплави; фізико-хімічний аналіз. Магній, берилій; властивості, з’єднання, застосування в техніці. Алюміній, властивості, з’єднання, застосування в техніці. Перехідні метали, їхні властивості, з’єднання, застосування в енергетиці, електротехніці і радіотехніці.

Кремній, германій, олово, свинець, їхні властивості і застосування. Хімія напівпровідникових матеріалів. Методи одержання матеріалів високої чистоти.

2. Полімерні матеріали в енергетиці й електротехніці

Методи одержання полімерних матеріалів. Залежність властивостей полімерів від складу і структури. Полімерні конструкційні матеріали. Полімерні діелектрики. Органічні напівпровідники.

3. Електрохімічні процеси в енергетиці й електроніці

Хімічні джерела струму. Електрохімічні генератори. Електрохімічні перетворювачі (хемітрони). Електрохімічна анодна обробка металів і сплавів. Одержання і властивості гальванопокриттів. Гальванопластика.

4. Хімія води і палива

Будова молекул і властивості води. Природні води. Основні методи очищення води.

Склад і властивості органічного палива. Теплота згоряння і теплотворна здатність палива. Тверде паливо і продукти його переробки. Рідке і газоподібне паливо. Області застосування палива.

5. Хімія й охорона навколишнього середовища

Технічний прогрес і екологічні проблеми. Роль хімії в рішенні екологічних проблем. Продукти горіння палива і захист повітряного басейну від забруднень. Методи маловідхідної технології. Воднева енергетика. Одержання і використання водню.

Охорона водного басейну. Характеристика стічних вод. Методи очищення стічних вод. Методи замкнутого водооберту.

6. Ядерна хімія. Радіохімія

Склад атомних ядер; ізотопи. Радіоактивність. Радіоактивні ряди. Використання радіоактивних ізотопів. Штучна радіоактивність. Ядерні реакції. Ядерна енергетика. Торій, уран, плутоній і інші радіоактивні елементи і матеріали.

ЛІТЕРАТУРА

Основна

Глинка Н.Л. Общая химия. Л.: Химия. 1977–1983.

Лучинский Г.П. Курс химии. М.: Высшая школа. 1985.

Курс общей химии. Под ред. Н.В. Коровина. М.: Высшая школа. 1981.

Додаткова

Введение в общую химию. Под ред. Г.П. Лучинского. М.: Высшая школа, 1980.

Фролов В.В. Химия. М.: Высшая школа. 1979.

Харин А.Н., Катаева Н.А., Харина Л.Т. Курс химии. М.: Высшая школа. 1983.

Левант Г.Е. и Райцын Г.А. Практикум по общей химии. М.: Высшая школа. 1978.

Павлов Н.Н. Теоретические основы общей химии. М.: Высшая школа. 1978.

Васильева З.Г., Грановская А.А., Таперова А.А. Лабораторные работы по общей и неорганической химии. М.: Химия. 1979

Глинка Н.Л. Задачи и упражнения по общей химии. Л.: Химия. 1985

Гольбрайх З.Е. Сборник задач и упражнений по химии М.: Высшая школа. 1984.