Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Х метод УКР А4 14.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.65 Mб
Скачать

Контрольні питання

361. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень: Al → AI2(SO4)3 → Al(OH)3 → Na[Al(OH)4] → Al(NO3)3.

362. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: а) алюмінію з розчином лугу; б) бора з концентрованою нітратною кислотою.

363. Який процес називається алюмінотермією? Для відновлення яких металів може бути використаний алюміній? Відповідь обґрунтуйте термодинамічними розрахунками.

364. Складіть рівняння реакцій, які потрібно провести для здійснення наступних перетворень: В → Н3BO3 → Na2B4O7 → Н3BO3. Рівняння окислювально-відновної реакції складіть на основі електронних рівнянь.

365. Який ступінь окислювання найбільш характерний для стамуму і який для свінцю? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій олова і свінцю з концентрованою нітратною кислотою.

366. Чим можна пояснити відновні властивості сполук олова (II) і окислювальні свінцю (IV)? На основі електронних рівнянь складіть рівняння реакцій: a) SnCl2 з НgСl2; б) РbО2 з HCl.

367. Які оксиди і гідроксиди утворюють олово і свинець? Як змінюються їх кислотно-основні й окислювально-відновні властивості в залежності від ступеня окислювання елементів? Складіть молекулярні й іонно-молекулярні рівняння реакцій взаємодії гідроксиду натрію: а) з оловом; б) з гідроксидом свінцю (II).

368. Що таке амфотерність? Проілюструйте цю властивість на прикладі алюмінію і його сполук. Напишіть відповідні рівняння реакцій.

369. На основі електронних рівнянь складіть рівняння реакції фосфору з нітратною кислотою, з огляду на те, що фосфор здобуває вищу, а азот ступінь окислювання +4.

370. Чому атоми більшості р-елементів здатні до реакцій діспропорціанування (самоокислювання-самовідновлення)? На основі електронних рівнянь напишіть рівняння реакції розчинення сірки в концентрованому розчині лугу. Один із продуктів містить сірку в ступені окислювання +4.

371. Чому сульфітна кислота може виявляти як окислювальні, так і відновні властивості? На основі електронних рівнянь складіть рівняння реакцій H23: а) із сірководнем; б) із хлором.

372. Як поводить себе H2S в окислювально-відновних реакціях? Чому? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій взаємодії розчину H2S: а) із хлором; б) з киснем.

373. Чому нітрітна кислота може виявляти як окислювальні, так і відновні властивості? На основі електронних рівнянь складіть рівняння реакцій HNO2: а) із бромною водою; б) з HI.

374. Чому діоксид азоту здатний до реакцій самоокислювання-самовідновлення (діспропорціанування)? На основі електронних рівнянь напишіть рівняння реакції розчинення NО2, у гідроксиді натрію.

375. Які властивості в окислювально-відновних реакціях виявляє сульфатна кислота? Напишіть рівняння реакцій взаємодії розведеної сульфатної кислоти з магнієм і концентрованої – з міддю. Вкажіть окислювач і відновник.

376. В якій газоподібній сполуці азот виявляє свій нижчий ступінь окислювання? Напишіть рівняння реакцій одержання цієї сполуки: а) при взаємодії хлориду амонію з гідроксидом кальцію; б) розкладанням нітриду магнію водою.

377. Чому фосфітна кислота здатна до реакцій самоокислювання-самовідновлення (діспропорціанування)? На основі електронних рівнянь складіть рівняння процесу розкладання Н3РО3, з огляду на те, що при цьому фосфор здобуває нижчу і вищу ступені окислювання.

378. В якій газоподібній сполуці фосфор виявляє свій нижчий ступінь окислювання? Напишіть рівняння реакцій: а) одержання цієї сполуки при взаємодії фосфіду кальцію з хлоридною (соляною) кислотою; б) горіння його в кисні.

379. Який ступінь окислювання виявляють миш’як, сурма і вісмут? Який ступінь окислювання є більш характерним для кожного з них? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: а) миш’яку з концентрованою нітратною кислотою; б) вісмуту з концентрованою сульфатною кислотою.

380. Як змінюються окислювальні властивості галогенів при переході від фтору до йоду і відновні властивості їх негативно заряджених іонів? Чому? Складіть електронні і молекулярні рівняння реакцій: a) CI2 + I2 + Н2О →; б) KI + Вг2 →. Вкажіть окислювач і відновник.

381. Складіть електронні і молекулярні рівняння реакції, що відбуваються при пропущенні хлору через гарячий розчин гідроксиду калію. До якого типу окислювально-відновних процесів відноситься дана реакція?

382. Які реакції потрібно провести для здійснення наступних перетворень:

NaCl → HCl → Сl2 → KCl → KCl3 → KCl4.

Рівняння окислювально-відновних реакцій складіть на основі електронних рівнянь.

383. До розчину, що містить SbCl3, і BiCl3, додали надлишок розчину гідроксиду калію. Напишіть молекулярні й іонно-молекулярні рівняння реакцій, що відбуваються. Яка речовина знаходиться в осаді?

384. Чим істотно відрізняється дія розведеної нітратної кислоти на метали від дії хлоридної (соляної) і розведеної сульфатної кислот? Що є окислювачем у першому випадку, а що у двох інших? Наведіть приклади.

385. Які ступені окислювання характерні для елементів V-A групи? Як змінюються металеві і неметалеві властивості цих елементів з ростом порядкового номера? Відповідь підтвердите прикладами відповідних реакцій.

386. Напишіть відповідне рівняння реакції і розрахуйте, який об’єм вуглекислого газу (н.у.) можна одержати з 1т вапняку, що містить 10% (мас) некарбонатних домішок.

387. Який ступінь окислювання може виявляти кремній у своїх сполуках? Складіть рівняння реакцій, які треба провести для здійснення наступних перетворень: Mg2Si → SiН4 → SiО2 → K2SiО3 → H2SiО3.

При якому перетворенні відбувається окислювально-відновна реакція?

388. Які метали можна відновити з оксидів (Al2O3, CuО, Na2O) за допомогою СО? Відповідь підтвердите термодинамічними розрахунками.

389. Як одержують діоксид вуглецю в промисловості й у лабораторії? Напишіть рівняння відповідних реакцій і реакцій, за допомогою яких можна здійснити наступні перетворення: NaHCO3 → СО2 → СаСО3 → Са(НСО3)2.

390. Які із солей вугільної кислоти мають найбільше промислове застосування? Як одержати соду, виходячи з металевого натрію, хлоридної (соляної) кислоти, мармуру і води? Чому в розчині соди лакмус здобуває синій колір? Відповідь підтвердите складанням рівнянь відповідних реакцій.

d-елементи