Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
3.97 Mб
Скачать

2.4.5.4.2. Використання Мастера функций

Мастер функций в Excel дає змогу ввести функцію та її аргументи в напівавтоматичному режимі. Використання Мастера функций забезпечує правильне синтаксичне написання функції і перелік усіх її аргументів в правильному порядку.

2.4.5.4.2.1. Виклик Мастера функцийя

Мастер функций в Excel має два діалогових вікна, які допомагають користувачеві крок за кроком правильно вводити потрібну функцію. Користувач може звернутися до Мастера функций одним із зазначених методів:

Виконати команду Вставка та її опцію Функция (Insert  Function).

Клацнути мишкою на кнопці виклику Мастера функций (Function Wizard), розміщеній на стандартній панелі інструментів.

Натиснути клавіші <Shift+F3>.

Під час ручного введення або редагування формули клацнути мишкою на кнопці виклику Мастера функций (Function Wizard), розміщеній в рядку формул.

У будь-якому випадку на екрані з'явиться перше з двох діалогових вікон Мастера функций (Function Wizard) (рис. 2.39).

Рис. 2.39. Перше з двох діалогових вікон Мастера Функций

У секції Категория (Function Category) цього діалогового вікна подано список 11 категорій функцій (категорій може бути і більше, якщо використовуються спеціальні функції користувача). При виборі однієї з категорій у вікні списку Функция (Function Name) з'являється перелік її функцій.

В категорії 10 недавно использовавшихся (Most Recently Used) перелічені функції, які використовувались зовсім недавно. В категорії Полный алфавитный перечень (All) включені всі функції з усіх категорій. Цей список доцільно використовувати, якщо відома назва функції, але невідомо, до якої категорії вона належить.

Зверніть увагу на те, що при виборі функції у вікні списку Функция (Function Name) внизу діалогового вікна з'являється список її аргументів разом з коротким описом.

2.4.5.4.2.2. Приклад використання Мастера функций

Припустимо, що користувачеві необхідно обчислити середнє значення діапазону клітинок з допомогою функції СРЗНАЧ (AVERAGE). Для цього виконайте такі дії:

Введіть числа (можна вводити будь-які значення) в діапазон клітинок А1:А6.

Встановіть табличний курсор у клітинку А7 (ця клітинка буде вміщати функцію).

Клацніть мишкою на кнопці виклику Мастера функций (Function Wizard), розміщеній на стандартній панелі інструментів. На екрані з'явиться перше з двох діалогових вікон (рис. 2.39). Користувач побачить, що в рядку функцій з'явиться якась формула.

Оскільки функція СРЗНАЧ (AVERAGE) належить до категорії Статистические (Statistical), виберіть цю категорію зі списку Категория (Function Category). У вікні Функция (Function Name) буде подано перелік статистичних функцій.

З цього переліку виберіть функцію СРЗНАЧ (AVERAGE). Внизу діалогового вікна буде подано перелік її аргументів з коротким описом.

Клацніть мишкою на кнопці Далее (Next). Excel відтворить на екрані друге діалогове вікно Мастера функций (Function Wizard) (рис. 2.40).

Рис. 2.40. Друге з двох діалогових вікон Мастера Функций

 

Активізуйте вікно редагування, позначене як Число1 (Number1).

У робочій таблиці виберіть діапазон клітинок А1:А6. Цей діапазон з'явиться у вікні редагування. В діалоговому вікні у полі Значение (Value) буде подано результат обчислення за цією функцією.

Оскільки користувач збирався обчислювати середнє значення тільки одного діапазону значень, немає потреби вводити будь-які додаткові аргументи. Клацніть мишкою на кнопці Готово (Finish).

Після цього в клітинці А7 з'явиться формула, за якою обчислюється середнє значення чисел, розміщених у клітинках з А1 до А6:

=СРЗНАЧ(А1:А6) або =AVERAGE(А1:А6)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]