Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
3.97 Mб
Скачать

2.4.4. Абсолютна, відносна та змішана адресація клітинок у формулах

Дуже важливо вміти відрізняти абсолютні адреси клітинок від відносних. Excel за замовчуванням створює у формулах відносні адреси клітинок. Але при копіюванні формули в іншу клітинку відмінність між цими типами адрес стає очевидною.

2.4.4.1. Відносна адресація клітинок у формулах

На рис. 2.36 відтворена робоча таблиця з формулою, яка введена в клітинку D2. Ця формула, в якій за замовчуванням використовуються відносні адреси клітинок, має такий вигляд:

=В2*С2

Якщо скопіювати цю формулу в дві клітинки, розміщені нижче від клітинки D2, то Excel розмістить у них не зовсім точні копії наведеної формули. Excel змінить їх так:

Клітинка D3 =В3*С3

Клітинка D4 =В4*С4

 

 

 

 

 

Рис. 2.36. Приклад робочої таблиці Excel перед копіюванням формули у графі D

 

Інакше кажучи, Excel змінить адреси клітинок у формулі відносно нового її положення. Така зміна адрес клітинок при копіюванні майже завжди влаштовує користувача.

Якщо вирізати і вставити формулу (тобто перемістити її в інше місце), то адреси клітинок, що входять у цю формулу, змінені не будуть. Це теж майже завжди влаштовує користувача. І справді, при переміщенні формули в іншу клітинку потрібно, щоб у ній збереглися первісні адреси клітинок.

2.4.4.2. Абсолютна адресація клітинок у формулах

 У деяких випадках необхідно, щоб адреси клітинок копіювалися без змін. На рис. 2.37 наведено приклад, коли в клітинці В6 міститься значення ставки податку на продаж. Формула у клітинці Е2 має такий вигляд:

=(В2*С2)*$В$6 або = D2*$В$6

Зверніть увагу на те, як у цій формулі подано адресу клітинки В6 (попереду адрес графи В і рядка 6 стоїть знак $ (долар)). Це означає, що адреса цієї клітинки є абсолютною. При копіюванні цієї формули в дві клітинки, розміщені нижче від клітинки Е2, будуть відтворені такі формули:

Клітинка Е3 =(В3*С3)*$В$6 або = D3*$В$6

Клітинка Е4 =(В4*С4)*$В$6 або = D4*$В$6

Відносні адреси клітинок змінились, але адреса клітинки В6 залишилась без змін, оскільки у формулі вона була подана як абсолютна.

 

А

В

С

D

Е

1

Товари

Кількість

Ціна

Сума

Сума податку з продажу

2

Стільці

16

125,00

2000,00

150,00

3

Ліжка

4

695,00

 

 

4

Лампи

3

39,95

 

 

5

 

 

 

 

 

6

Ставка податку

7,50%

 

 

 

7

 

 

 

 

 

Рис. 2.37. Приклад робочої таблиці Excel перед копіюванням формули у графі Е

2.4.4.3. Змішана адресація клітинок у формулах

 

В абсолютній адресі клітинки використовуються два знаки $ (долар). Один - попереду імені графи, а інший - попереду номера рядка. Однак в Excel є ще і змішана адресація клітинок. В табл. 2.3 подані всі можливі типи адрес клітинок.

Таблиця 2.3

Типи адресації клітинок

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]