Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nelepa_Simakova_IZS.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Контрольні питання:

1. Як проаналізувати адекватність потреби в харчуванні різних контингентів населення фактичному стану їхнього харчування з урахуванням вимог раціонального харчування?

2. Як використовувати діючі фізіологічні норми харчування для жителів України при аналізі фактичного стану харчування різних вікових і професійних груп населення?

3. Як розробляти заходи щодо раціоналізації харчування різних контингентів населення з урахуванням вимог раціонального харчування.

4. Суттєвість методики оцінки адекватності розрахованої потреби в харчуванні випробуваного фактичному стану його харчування з позицій вимог раціонального харчування?

5. Засоби розробки рекомендацій з раціоналізації харчування різних вікових і професійних груп населення?

ІЗС №6, 7, 8

«Розробка збалансованих раціонів харчування для здорової й хворої людини» Мета й завдання заняття:

Мета заняття - навчити студентів:

а) на підставі діючих фізіологічних норм харчування для населення України визначати добові потреби в харчуванні різних вікових і професійних груп населення, розподіляти їх по окремих прийомах їжі з урахуванням вимог раціонального режиму харчування;

б) використовуючи діючі Збірники рецептур страв і кулінарних виробів, таблиці хімічного складу харчових продуктів, таблиці хімічного складу готових страв і кулінарних виробів розробляти раціони збалансованого харчування для різних категорій населення;

У результаті проведення занять студент повинен уміти:

а) визначати добові потреби в харчуванні різних вікових і професійних груп населення, використовуючи діючі фізіологічні норми харчування для населення України, розподіляти їх по окремих прийомах їжі з урахуванням вимог раціонального режиму харчування.

б) розробляти раціони збалансованого харчування для різних категорій населення.

Методика виконання:

1. Використовуючи діючі Збірники рецептур страв і кулінарних виробів, таблиці хімічного складу харчових продуктів, таблиці хімічного складу готових страв і кулінарних виробів розрахувати (визначити) енергетичну, харчову й біологічну цінність різних харчових продуктів, страв, кулінарних виробів, скомплектувати їх по окремих прийомах їжі й скласти збалансовані добові раціони харчування (за завданням викладача). Розроблені раціони харчування оформити у вигляді таблиці 11.

  1. Проаналізувати розроблені збалансовані раціони харчування з урахуванням вимог раціонального харчування, пропонованих до зазначеного контингенту населення. Для проведення аналізу дані звести в таблицю 12. Розроблені збалансовані раціони харчування повинні бути захищені у встановленому порядку.

Таблиця 11 - Енергетична, харчова й біологічна цінність розроблених збалансованих раціонів харчування (по окремих прийомах їжі й за добу в цілому)

на « ______» ___________________201 року

п/п

Найменування страв

Вихід,

г

Енергія,

ккал (кдж)

Білки,

г

Жири,

г

Вугле-води,

г

Вітаміни,

мг

Мінеральні речовини,

мг

С

В1

В2

усьо-го

у т.ч.

твар.

усьо-го

у т.ч.

росл.

Са

Мg

Р

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

1- й сніданок

1.

2.

3

4

Разом за 1-й сніданок

2- й сніданок

і т.д. по всіх прийомах їжі

Разом за добу

Таблиця 12 - Аналіз адекватності розробленого збалансованого добового раціону харчування фізіологічним потребам у харчуванні _________________________(указується контингент)

Наймену- вання прийомів їжі

Параметри

Енергія, ккал

(кдж)

Білки,

г

Жири,

г

Вугле-води,

г

Вітаміни,

мг

Мінеральні речовини,

мг

усьо-го

у т.ч.

твар.

усьо-го

у т.ч.

росл.

С

В1

В2

Са

Мg

P

Fe

1-й сніданок

потреба

фактичне

відхилення ±

%відхилення

2-й сніданок

потреба

фактичне

відхилення ±

%відхилення

і т.д. по всіх прийомах їжі

Разом за добу

потреба

фактичне

відхилення ±

%відхилення