Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nelepa_Simakova_IZS.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Передмова

Одним з найважливіших факторів навколишнього середовища, що впливає на організм людини, є його харчування. Максимальне використання їжі, як найбільш потужного фактора навколишнього середовища, сприяє поліпшенню показників його здоров'я. При організації харчування людини необхідно керуватися науково обґрунтованою теорією. Таке харчування називають раціональним або збалансованим. Відповідно до теорії збалансованого харчування забезпечення нормальної життєдіяльності людини можливо не тільки за умови постачання організму необхідною кількістю енергії, але при дотриманні досить строгих взаємин між численними факторами харчування. Концепція збалансованого (раціонального) харчування є стрижнем науки про харчування. Вона покладена в основу державної політики в області харчування населення України, розробку норм фізіологічних потреб в енергії й основних харчових речовинах.

Порушення принципів раціонального харчування може викликати хворобливий стан організму, що виникає в основному від недоліку або надлишку енергії, що надходить разом з їжею, або харчових речовин. Залежно від ступеня й тривалості цих порушень розлади організму можуть виражатися по-різному.

При організації раціонального харчування різних вікових і професійних груп населення основою для нормування їхнього харчування є визначення (уточнення) добових енергетичних витрат організму людини залежно від ряду факторів, які повинні бути компенсовані надходженням з їжею певних живильних речовин.

У дійсних методичних вказівках розглядаються питання визначення потреби в харчуванні людини найбільш доступним і простим хронометражно-табличним методом з використанням мегакалорії, збалансованої по основним харчовим і біологічно активним речовинам; оцінки адекватності певної потреби в харчуванні фактичному стану харчування людини й діючих фізіологічних норм харчування для жителів України. Основною метою проведення ІЗС за курсом «Основи фізіології та гігієни харчування» є вивчення й закріплення знань студентів, основних вимог, пропонованих до організації раціонального харчування людини, а також розробка практичних заходів щодо раціоналізації харчування різних вікових і професійних груп населення.

Методика проведення роботи (загальні принципи)

Алгоритм проведення лабораторного заняття включає наступні етапи:

  1. Вступне слово викладача.

  2. Перевірка вихідного рівня знань.

  3. Розбір і обговорення вузлових варіантів теми (корекція вихідного рівня знань).

  4. Самостійна робота студентів.

  5. Обговорення результатів виконаної роботи й висновків, зроблених студентами.

  6. Підведення підсумків і захист висновку по роботі.

На початку першого заняття у водному слові викладач акцентує увагу на тім, що організація раціонального харчування населення є найважливішим державним завданням в Україні й всі фахівці в області харчування, у тому числі інженери-технологи ресторанного господарства, зобов'язані брати участь у її рішенні.

При організації раціонального харчування різних вікових і професійних груп населення необхідно вирішити безліч різноманітних взаємозалежних комплексних питань. Тому що в процесі проведення лабораторних робіт передбачене рішення цих питань - вивчення потреби в харчуванні певного контингенту населення, аналіз його адекватності фактичному стану харчування й діючим в Україні фізіологічним нормам харчування, розробка заходів щодо раціоналізації харчування різних вікових і професійних груп населення й те, що студентам варто звернути особливу увагу на обов'язкове й систематичне виконання домашніх завдань. При проведенні інших лабораторних робіт у вступному слові викладач акцентує увагу на особливостях вивчення певної теми в плані рішення загального поставленого завдання.

При перевірці вихідного рівня знань викладач використає різні варіанти оцінки знань студентів: усне опитування, тестовий контроль, виконання контрольних робіт, перевірку виконання домашніх завдань і ін.

У процесі виконання роботи викладач роз'ясняє основні вузлові питання виконання конкретної роботи, звертаючи увагу на найбільш важливі питання.

Значна частина роботи проводиться студентами самостійно, тому на заняттях і на консультаціях викладач консультує студентів по всіх неясних питаннях. Кожне заняття закінчується обговоренням отриманих результатів з підгрупою або з кожним студентом і видачею завдання на наступне заняття.

Підсумком проведення ІЗС є підготовка письмового висновку по проробленій роботі у відповідність із зазначеними вимогами.