Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nelepa_Simakova_IZS.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Поняття мегакалорії, збалансованої по основних харчових і біологічно активних речовинах?

  2. Як використовувати мегакалорію, збалансовану по основним харчовим і біологічно активним речовинам при розрахунках потреби в харчуванні організму людини по заданій його середній добовій потребі в енергії?

  1. Як розрахувати добові потреби в харчуванні випробуваного по певним для нього середнім добовим потребам в енергії на підставі мегакалорії, збалансованої по основним харчовим і біологічно активним речовинам?

  2. Як розподіляти добову потребу в енергії, основних харчових і біологічних речовинах по окремим прийомам їжі з урахуванням вимог до режиму харчування?

ІЗС №3

«Визначення енергетичної, харчової й біологічної цінності фактичних раціонів харчування» Мета й завдання заняття:

Мета заняття - навчити студентів:

а) працювати зі Збірниками рецептур страв і кулінарних виробів;

б) використовуючи таблиці хімічного складу харчових продуктів розраховувати енергетичну цінність і хімічний склад страв і кулінарних виробів;

в) використовуючи таблиці хімічного складу готових страв і кулінарних виробів розраховувати енергетичну цінність і хімічний склад фактичних раціонів харчування.

У результаті проведення занять студент повинен уміти:

а) використовуючи Збірники рецептур і таблиці хімічного складу харчових продуктів розрахувати енергетичну цінність і хімічний склад страв і кулінарних виробів;

б) використовуючи фактичні раціони харчування, таблиці хімічного складу харчових продуктів і таблиці хімічного складу готових страв і кулінарних виробів розрахувати енергетичну цінність і хімічний склад фактичних раціонів харчування.

Методика виконання:

1. Ознайомитися з діючим у цей час Збірниками рецептур страв і кулінарних виробів, таблицями хімічного складу харчових продуктів, таблицями хімічного складу готових страв і кулінарних виробів і методикою розрахунку енергетичної, харчової й біологічної цінності раціонів харчування.

2. Використовуючи таблиці обліку фактично спожитої їжі випробуваним за час проведення дослідження (таблиця 5), Збірники рецептур страв і кулінарних виробів, таблиці хімічного складу харчових продуктів, таблиці хімічного складу готових страв і кулінарних виробів розрахувати енергетичну, харчову й біологічну цінність спожитих фактичних раціонів харчування за кожний прийом їжі й за добу в цілому за кожний день дослідження. Отримані дані звести в таблицю 8.

3. Використовуючи дані енергетичної, харчової й біологічної цінності спожитих фактичних раціонів харчування (таблиця 8) за кожний день дослідження визначити середні величини енергетичної, харчової й біологічної цінності спожитих фактичних раціонів харчування за час дослідження. Отримані дані звести в таблицю 9.

Таблиця 8 - Розрахунок енергетичної, харчової й біологічної цінності спожитих фактичних раціонів харчування (по окремих прийомах їжі й за добу в цілому)

за « ______» ___________________201 року٭

п/п

Найменування страв

Вихід, г

Енер- гія,

ккал (кдж)

Білки, г

Жири, г

Вугле- води,

г

Вітаміни,

мг

Мінеральні речовини,

мг

С

В1

В2

усьо-го

у т.ч.

твар.

усьо-го

у т.ч.

росл.

Са

Мg

Р

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

1- й сніданок ( з _______ до __________година, хв.)

1.

2.

3

4

Разом за 1-й сніданок

2- й сніданок ( з _______ до __________година, хв.)

і т.д. по всіх прийомах їжі

Разом за добу

Таблиця 9 - Розрахунок середньої величини енергетичної, харчової й біологічної цінності спожитих фактичних раціонів харчування (по окремих прийомах їжі й за добу в цілому)

за час досліджень

Найменування прийомів

їжі

Дні

дослідження

Енер- гія,

ккал (кдж)

Білки,

г

Жири, г

Вугле-води,

г

Вітаміни,

мг

Мінеральні речовини, мг

С

В1

В2

усьо-го

у т.ч.

твар.

усьо-го

у т.ч.

росл.

Са

Мg

Р

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1-й сніданок

1-й день

2-й день

3-й день

У середньому за 1-й сніданок

2-й сніданок

1-й день

2-й день

3-й день

У середньому за 2-й сніданок

і т.д. по всіх прийомах їжі протягом 3-х днів спостереження

Середнє за добу*

*Примітка: «Середнє за добу» розраховується як сума середніх величин енергетичної, харчової й біологічної цінності кожного прийому їжі за дні спостережень (1-й сніданок, 2-й сніданок, обід, вечеря й ін.).