Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriq.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
946.18 Кб
Скачать

66. Депозитарні розписки. Чому виникає необхідність їх випуску.

Існує достатньо широкий інструментарій залучення інвестиційних засобів, але тут розглядається, на наш погляд, найпривабливіший в довгостроковій перспективі підхід. Йдеться про залучення капіталу через випуск акцій на зарубіжних фінансових ринках. Якщо конкретніше, то про випуск Глобальних Депозитарних Розписок (GDR) і, як один з можливих їх варіантів, Американських Депозитарних Розписок (ADR).

В цілому, це не що інше як акції корпорації, випущені за межами країни її реєстрації. Тобто, якщо який-небудь європейський концерн, наприклад, Сименс, ухвалить рішення про випуск акцій на Нью-йоркській фондовій біржі, то найбільш ефективний варіант такого випуску - це депозитарні розписки. Депозитарна розписка (далі ДР) є цінним папером, забезпеченням якого є акції зарубіжної компанії. ДР, як правило, номіновані в доларах США або в Євро, хоча існують приклади випуску акцій в деяких інших країнах, включаючи Гонконг і Японію.

Для української корпорації ДР випускаються таким чином. Український брокер набуває акцій української компанії на місцевому ринку і передає їх в місцевий кастодіальний банк. Потім дані банки передають придбані акції в депозитарний банк країни передбачуваного випуску. Якщо йдеться про випуск розписок в США, то такою операцією, як правило, займається Bank of New York. Нарешті, замість отриманих акцій української компанії Bank of New York випускає депозитарні розписки, які випускаються у вільний обіг на американському фондовому ринку. Він також зобов'язується обслуговувати випущені розписки через збір дивідендів, що виплачуються українською корпорацією в гривнях, обмін їх на долари США і подальше розповсюдження даних дивідендів американським акціонерам-утримувачам. Американські ж акціонери мають можливість вільно торгувати купленими розписками, а також залишають за собою право вимоги обміну ДР на лежачих в їх основі акцій українських компанії.

Депозитарні розписки бувають наступних чотирьох видів:

  1. Приватне володіння (Правило 144). В даному випадку акції зарубіжних компаній не поступають на відкритий ринок, а отримуються безпосередньо інвесторами країни розповсюдження розписок. Такими інвесторами, як правило, є крупні приватні інвестиційні фонди. Відповідно до Правила 144 випуск даних розписок не вимагає реєстрації в Комісії з цінних паперів США, і тим самим компанії, акції яких випускаються у вигляді ДР, мають право не декларувати свою фінансову інформацію за американськими стандартами.

У зв'язку з тим, що розписки не поступають у вільний продаж, вони отримуються із значним дисконтом із-за своєї низької ліквідності. Більш того, вони несуть в собі значний інформаційний ризик зважаючи на відсутність підтвердженої фінансової документації за стандартами країни распростаненія.

  1. Рівень I Ін. Це найпростіший спосіб виведення акцій на зарубіжні фінансові ринки. ДР першого рівня, як і у випадку з приватним розповсюдженням, не проходять реєстрації в Коммісиі по цінних паперах і біржах США, і компанії не зобов'язані публікувати свою фінансову інформацію за американськими стандартами. Після конвертації акцій в розписки ДР поступають у вільне звернення на американський ринок. Вони торгуються виключно «за прилавком» і не потрапляють на основні біржі.

В цілому перший рівень ДР дозволяє компаніям користуватися всіма перевагами публічної компанії без яких-небудь серйозних витрат на реєстрацію випуску ДР і без зміни своїх стандартів бухгалтерського обліку. Цим і можна пояснити популярність рівня, що росте, I у багатьох компаній по всьому світу.

  1. Рівень II Ін. Даний рівень, при виконанні всіх вимог по реєстрації і перекладу бухгалтерського обліку на американські стандарти, дозволяє компаніям потрапляти в лістинг крупних бірж, таких, як NASDAQ або Нью-йоркської фондової біржі.

  2. Рівень III Ін. На додаток до переваг другого рівня ДР рівня III дають компаніям право публічного розміщення розписок з можливістю залучення капіталу.

При розгляді питання про можливості випуску розписок на зарубіжних фінансових ринках, необхідно чітко визначити ті переваги, якими можуть скористатися корпорації-емітенти. До таких переваг відносяться наступні чинники.

Доступ до широкого ринку капіталу. Об'єми локального ринку далеко не завжди дозволяють компаніям отримувати повну вигоду від розміщення і торгівлі акціями. Російські інвестори, наприклад, все ще обмежені засобами для широкомасштабного інвестування в корпоративні цінні папери, що додає багатьом акціям вітчизняних компаній певний рівень неліквідності. За рахунок же перекладу торгів на ринки Європи і США компанії можуть частково вирішити дану проблему, оскільки капітал на даних ринках знаходиться в менш обмеженій кількості і є мобільнішим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]