Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriq.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
946.18 Кб
Скачать

63. Державні корпоративні права: механізм управління ними.

Держава може набувати корпоративних прав внаслідок:

корпоратизації (перетворення на акціонерні товариства) державних, орендних підприємств та інших підприємств з державною часткою власності в статутному фонді (майні);

придбання корпоративних прав вже існуючих господарських організацій;

заснування (співзаснування) нових господарських організацій.

На початок 2004 року державі належали корпоративні права в 1427 відкритих та закритих акціонерних товариствах, 101 товаристві з обмеженою відповідальністю та 34-х національних акціонерних і державних холдингових компаній (НАК і ДХК). Таким чином, держава володіє корпоративними правами переважно акціонерних товариств та товариств з обмеженою відповідальністю.

Залежно від ступеня корпоративного контролю держави за прийняттям рішень щодо діяльності господарських товариств корпоративні права держави поділяються відповідно до їх обсягу на такі, що забезпечують контроль держави над прийняттям рішень щодо дальності господарських товариств (більше ніж 50 відсотків акцій), і такі, що неповною мірою забезпечують здійснення зазначеного контролю. Із загальної кількості корпоративних прав держави в господарських товариствах (1562 об'єкта) на початок 2004 року 23% мали у своєму статутному фонді державну частку понад 50%, яка надає державі право контролю за їх діяльністю; 41% – мали державну частку розміром від 25% до 50%; 36% – мали державну частку в статутному фонді менше 25%.

Управління корпоративними правами держави. Для ефективного здійснення своїх корпоративних прав держава потребує створення спеціальної системи управління ними. Відповідно до ст. 172 ГК України, відносини, пов'язані з управлінням корпоративними правами держави, регулюються цим кодексом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Господарського кодексу України.

Система управління державними корпоративними правами перебуває в Україні все ще на стадії становлення. Її ефективній розбудові перешкоджає відсутність необхідного законодавства.

Відповідно до ст. 168 ГК України, корпоративні права держави здійснюються визначеними законом центральними органами виконавчої влади та уповноваженими особами в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. На сьогоднішній день з цих питань є чинними:

Порядок управління акціями (частками), які перебувають у державній власності, господарських товариств, створених за участю Фонду державного майна, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2001 р. № 518;

Основні концептуальні підходи до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави, затверджені постановою КМУ від 11 лютого 2004 року № 155.

До суб'єктів управління корпоративними правами держави належать: Кабінет Міністрів України; Фонд державного майна; органи виконавчої влади, уповноважені Кабінетом Міністрів України управляти об'єктами державної власності; уповноважені особи з управління корпоративними правами держави.

Для виконання функцій з управління корпоративними правами держави суб'єкти управління – державні органи призначають своїх представників - фізичних осіб в органах управління господарських товариств. Такі представники визначаються на конкурсних засадах.

Реєстр корпоративних прав держави. Відповідно до ст. 171 ГК Украъни, для обліку корпоративних прав держави Фонд державного майна за участю інших органів виконавчої влади формує та веде Реєстр корпоративних прав держави (п. 11 Порядку управління акціями (частками), які перебувають у державній власності, господарських товариств, створених за участю Фонду державного майна).

Держава, як і звичайний акціонер (учасник), товариства має право на отримання частини прибутку від його господарської діяльності у порядку, визначеному ГК України, ЦК України та Законом "Про господарські товариства".

Для захисту власних фінансових інтересів та контролю за використанням прибутку тих товариств, у яких держава бере суттєву участь, вона встановлює спеціальні правила визначення та виплати дивідендів на корпоративні права таких товариств.

Дивіденди на державні корпоративні права зараховуються до Державного бюджету України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]