Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriq.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
946.18 Кб
Скачать

81. Корпоративні облігації: різновиди, порядок розміщення.

Корпоративні облігації – це ефективне джерело фінансування підприємства, що характеризується такими особливостями:

– різноманітні терміни випуску – від кількох місяців до трьох-п’яти років у перспективі;

– вартість залучення коштів з використанням облігацій є, як правило, нижчою, ніж ставки за кредитами банків;

– підприємство, розміщуючи облігації, формує позитивний імідж позичальника серед широкого кола потенційних інвесторів;

– випуск облігацій може не вимагати забезпечення.

Корпоративні облігації дозволяють підприємству оперативно керувати своєю заборгованістю:

– під час випуску облігацій відбувається диверсифікованість заборгованості серед багатьох кредиторів;

– підприємство має можливість достроково викуповувати свої облігації.

Метою випуску облігацій є необхідність фінансування поточних або перспективних проектів. Процедура випуску облігацій передбачає таку послідовність. Після рішення про випуск облігацій підприємство має обрати фінансового консультанта, андерайтера та платіжного агента. За їх безпосередньої участі відбувається підготовка інформації про емісію для її реєєстрації у ДКЦПФР. Потім відбувається реє-страція випуску облігацій і він проходить лістинг у ПФТС та на біржах, а також відкривається рахунок емітента у МФС. Обов’язковими є отримання коду цінних паперів у Національному депозитарії та публікація інформації про емісію. Після підготовки інвестиційного меморандуму проводиться road-show. Цікаво, що в Україну такий механізм, як road-show (гастролі), прийшов з досвіду США. У його рамках відбуваються особисті зустрічі керівництва підприємства-емітента з інвесторами і презентація емісії. У результаті інвестори отримують достовірну інформацію стосовно планів діяльності підприємства після продажу цінних паперів і відомості про реальні причини емісії.

Для підприємств, які зацікавлені у випуску власних облігацій, вітчизняні банки пропонують значний спектр послуг з випуску корпоративних облігацій, насамперед послуги фінансового консультанта, які включають:

– підготовку проспекту емісії облігацій – визначення обсягу емісії облігацій, структури емісії, планованої прибутковості облігацій;

– підготовку інвестиційного меморандуму для інвесторів;

– реєстрацію інформації про емісію у ДКЦПФР;

– підготовку звіту про наслідки погашення облігацій і подання його до ДКЦПФР.

Банківські послуги андерайтингу включають проведення рекламної кампанії, road-show для потенційних інвесторів, проходження лістингу облігацій на фондових біржах і в ПФТС, первинне розміщення облігацій серед інвесторів (резидентів і нерезидентів України, юридичних і фізичних осіб). Банк також може організовувати і підтримувати вторинний ринок через підтримку ліквідності облігацій на біржовому і поза-біржовому ринках шляхом виставлення котирувань на їх купівлю та продаж. Виступаючи як менеджер випуску, банк також відповідає за правильне структурування позики (ви-значення дохідності, строків обігу цінних паперів тощо)

Послуги банку як платіжного агента передбачають ви-плату купонного доходу і погашення облігацій. Облік облігацій, випущених у бездокументарній формі, на рахунках у цінних паперах, а також знерухомлення та матеріалізацію облігацій, випущених у документарній формі, також здійснює банк. Якщо емітент цього потребує, банк допомагає у підготовці макета облігацій, випущених у документарній формі (іменні та на пред’явника) і проведенні переговорів від імені емітента з підприємством-виготовлювачем .

Первинне розміщення корпоративних облігацій проходить шляхом укладання угод про купівлю-продаж облігацій з ведучим менеджером випуску.

Перед початком первинного розміщення облігацій банк відповідно до інформації про випуск облігацій приймає конкурентні заявки від потенційних інвесторів. На підставі отриманих заявок емітент визначає єдину прибутковість первинного розміщення і ціну продажу облігацій, єдину для всіх інвесторів на дату їх випуску. Банк від імені та за дорученням емітента оголошує розмір єдиної прибутковості первинного розміщення і фактичну ціну продажу на дату випуску облігацій. Оголошення про розмір єдиної прибутковості розміщується, як правило, в системі RX press Reuters, на Інтернет-сайті банку.

Інвестори, умови конкурентних заявок яких задовольняють оголошену єдину прибутковість, зобов’язані здійснити купівлю облігацій в обсязі, який зазначено в такій заявці. Якщо обсяг конкурентних пропозицій перевищує обсяг емісії, то конкурентні заявки з прибутковістю нижче оголошеної єдиної прибутковості задовольняються в повному обсязі. Конкурентні заявки з прибутковістю, яка дорівнює оголошеній, задовольняються пропорційно серед обсягу облігацій, що залишився. Ціна продажу облігацій у наступні дні первинного розміщення розраховується на умовах забезпечення єдиної прибутковості первинного розміщення облігацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]