Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriq.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
946.18 Кб
Скачать

19. Використання показників "цикл життя проекту" та "термін окупності капіталовкладень" при прийнятті інвестиційних рішень.

Ефективність інвестиційних проектів оцінюється на основі таких методичних підходів: оцінки повернення інвестованого капіталу на основі показника грошового потоку, який формується за рахунок сум чистого прибутку та амортизаційних відрахувань у процесі експлуатації інвестиційних проектів; обов’язкового приведення до теперішньої вартості як інвестованого капіталу, так і сум грошового потоку; вибору диференційованої ставки процента (дисконтної ставки) у процесі дисконтування грошового потоку для різних інвестиційних проектів.

Проекти виконуються протягом кінцевого періоду часу. Вони тимчасові. У нього є більш-менш чітко виражені початок і поклала край. Проект закінчується, коли досягнуто його основні мети. Значна частина коштів зусиль під час роботи на проект спрямована забезпечення здобуття права проект було у намічене час. І тому готуються графіки, що дають час початку будівництва і закінчення завдань, які входять у проект. Відмінність проекту виробничої системи у тому, що проект є однократної, не циклічною діяльністю. Серійний ж випуск продукції немає заздалегідь певного кінця в часі та залежить лише від наявності і величини попиту. Коли зникає попит, виробничий цикл закінчується. Виробничі цикли в чистому вигляді є проектами. Проте, останнім часом проектний підхід дедалі більше застосовується й до процесам, орієнтованим на безупинне виробництво. Наприклад, проекти збільшення виробництва до зазначеного рівня перебігу певного періоду, з заданого бюджету, чи виконання визначених замовлень, мають договірні терміни поставки. Проект як система діяльності існує стільки ж часу, скільки його потрібно отримання кінцевого результату. Концепція проекту, проте, який суперечить концепції фірми чи підприємства міста і цілком сумісна із нею. Навпаки, проект часто стає основний формою діяльності фірми.

Будь-який проект проходить через певні фази свого розвитку. Стадії життєвого циклу проекту можуть різнитися залежно від сфери роботи і прийнятої системи організації робіт. Проте, в кожного проекту можна назвати початкову (предінвестиційну) стадію, стадію реалізації проекту й стадію завершення за проектом робіт. Це може видатися очевидним, але поняття життєвого циклу проекту одна із найважливіших для менеджера, оскільки поточна стадія визначає завдання і різноманітні види діяльності менеджера, використовувані методи і інструментальні засоби.

Керівники проектів розбивають цикл життя проекту на етапи різними способами. Наприклад, в проектах для розробки програмного забезпечення часто виділяються такі етапи як усвідомлення потреби у інформаційної системі, формулювання вимог, проектування системи, кодування, тестування, експлуатаційна підтримка. Проте, найбільш традиційним є розбивка проекту чотирма великих етапу: формулювання проекту, планування, здійснення і завершення.

Показник періоду окупності інвестицій характеризує обсяг часу, необхідного для повного повернення інвестиційних витрат, пов’язаних із реалізацією проекту. Таке повернення відбувається у формі чистого грошового потоку, який складається із суми як чистого прибутку, так і амортизаційних відрахувань за основними фондами і нематеріальними активами, що використовуються.

Період окупності інвестицій розраховують за такою формулою:

ПОІ=ІВ/ЧГПо

де ПОІ –  період окупності інвестицій за проектом;

ІВ –  загальна теперішня вартість інвестиційних витрат за проектом;

ЧГПр – середньорічна сума дисконтованого чистого грошового потоку за інвестиційним проектом.

Показник період окупності інвестицій має суттєву ваду, яку слід враховувати в процесі проведення оцінки ефективності інвестиційних проектів. Вона полягає в тому, що на його основі не можна врахувати ті чисті грошові потоки, які буде отримано після повної окупності інвестиційних витрат. Але перевагою цього показника є те, що він чітко визначає, коли підприємство поверне інвестований капітал, що в сучасних умовах жорсткого обмеження вільних грошових коштів має велике значення в процесі оцінки інвестиційної привабливості проекту. Кожне підприємство самостійно визначає критеріальне значення показника періоду окупності для різних типів інвестиційних проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]