Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriq.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
946.18 Кб
Скачать

9. Застосування майнового методу (акумулювання активів) для оцінки вартості компанії.

Майновий підхід застосовується для визначення ринкової вартості цілісного майнового комплексу у разі, коли саме зазначений підхід відбиває типову логіку потенційних покупців, яка ґрунтується на усталеній практиці, зокрема під час оцінки цілісного майнового комплексу, ринкова вартість якого визначається поточною вартістю ймовірного результату ліквідації зазначеного майнового комплексу.

Цілісні майнові комплекси (ЦМК) - об'єкти, сукупність активів яких дає змогу провадити певну господарську діяльність. Цілісними майновими комплексами є підприємства, а також їх структурні підрозділи (цехи, виробництва, дільниці тощо), які можуть бути виділені в установленому порядку в самостійні об'єкти з подальшим складанням відповідного балансу і можуть бути зареєстровані як самостійні суб'єкти господарської діяльності.

Об'єкти оцінки у формі ЦМК відрізняються: за формою власності, за метою оцінки. Форма власності може бути приватна, державна, комунальна. Для об'єктів державної і комунальної власності, метою оцінки, як правило, є оренда, приватизація (корпоратизація), продаж по конкурсу, внесення до статутного фонду. Оцінка підприємства у формі цілісного майнового комплексу з приватним капіталом, як правило, проводиться з метою продажу, отримання кредиту, внесення до статутного фонду, прийняття управлінських рішень.

Проведення оцінки здійснюється у відповідності з національними стандартами №1,2,3, а також, у разі наявності частки державної або комунальної власності, у відповідність з Методикою оцінки майна, затвердженої Постановою КМУ № 1891 від 10.12.2003 р.

Як база оцінки може виступати ринкова вартість або, за наявності обмежуючих умов, неринкові види вартості (ліквідаційна, спеціальна, інвестиційна, вартість у використанні).

Для визначення вартості ЦМК найчастіше використовуються дохідний та майновий підходи. По мірі формування ринку стає можливим застосування порівняльного підходу. Ринкова вартість ЦМК визначається з обов'язковим врахуванням найбільш ефективного використання активів підприємства.

При використанні майнового підходу ринкова вартість ЦМК визначається як різниця між переоціненою (ринковою) вартістю всіх активів підприємства за вирахуванням пасивів. Для об'єктивної оцінки активів і пасивів підприємства аналізуються дані інвентаризації, проведеної на дату оцінки. При цьому враховуються фізичні характеристики і споживчі властивості всіх активів підприємства, для оцінки яких можуть застосовуватися всі три підходи: порівняльний, дохідний, витратний.

Застосування дохідного підходу засноване на детальному аналізі фінансового стану підприємства, а також перспектив розвитку з урахуванням найбільш ефективного використання, наявності сировинної бази і ринку збуту, конкурентоспроможності продукції, що випускається (послуг, що надаються), структури грошових потоків. Порівняльний підхід використовується за наявності операцій з продажу підприємств, які можуть бути порівняні з об'єктом оцінки за основними показниками, що впливають на ринкову вартість, з подальшим коректуванням цін аналогів.

Оцінка акцій - це, по суті, визначення вартості даної компанії (бізнесу), а точніше, тієї частки вартості бізнесу, що доводиться на оцінюваний пакет акцій. Оціночна експертиза може бути проведена для визначення ринкової вартості звичайних і привілейованих акцій, емітованих відкритими або закритими акціонерними товариствами.

Основою для оцінки акцій є визначення їхньої вартості як фінансового інструмента, здатного приносити прибуток його власникові. Основними способами витягу прибутку є одержання дивідендів і ріст вартості акції, пов'язаний з поліпшенням фінансових показників компанії, розширенням її бізнесу й збільшенням вартості її активів. Тому основними методами оцінки акцій є метод ринку капіталу, метод чистих активів, метод дисконтування грошових потоків і капіталізації прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]