Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriq.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
946.18 Кб
Скачать

1. Функції, завдання фінансового менеджменту.

Фінансовий менеджмент являє собою систему принципів і методів розробки і реалізації управлінських рішень, зв'язаних з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів підприємства й організацією обороту його коштів.

Головною метою фінансового менеджменту є забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному і перспективному періоді. Ця мета одержує конкретне вираження в забезпеченні максимізації ринкової вартості підприємства, що реалізує кінцеві фінансові інтереси його власників.

У процесі реалізації своєї головної мети фінансовий менеджмент спрямований на рішення наступних основних задач

Система основних задач, спрямованих на реалізацію головної мети фінансового менеджменту

Основні задачі фінансового менеджменту, спрямовані на реалізацію його головної мети забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному і перспективному періоді

1. Забезпечення формування достатнього обсягу фінансових ресурсів відповідно до задач розвитку підприємства в майбутньому періоді.

2. Забезпечення найбільш ефективного використання сформованого обсягу фінансових ресурсів у розрізі основних напрямків діяльності підприємства.

3. Оптимізація грошового обігу.

4. Забезпечення максимізації прибутку підприємства при рівні фінансового ризику, що передбачається.

5. Забезпечення мінімізації рівня фінансового ризику при рівні прибутку, що передбачається.

6. Забезпечення постійної фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку.

Усі розглянуті задачі фінансового менеджменту найтіснішим образом взаємозалежні, хоча окремі з них і носять різноспрямованийхарактер (наприклад, забезпечення максимізації суми прибутку при мінімізації рівня фінансового ризику; забезпечення формування достатнього обсягу фінансових ресурсів і постійної фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку і т.п.). Тому в процесі фінансового менеджменту окремі задачі повинні бути оптимізовані між собою для найбільш ефективної реалізації його головної мети.

Фінансовий менеджмент реалізує свою головну мету й основні задачі шляхом здійснення визначених функцій. Ці функції підрозділяються на дві основні групи, обумовлені комплексним змістом фінансового менеджменту: 1) функції фінансового менеджменту як керуючої системи (склад цих функцій у цілому характерний для будь-якого виду менеджменту, хоча і повинний враховувати його специфіку); 2) функції фінансового менеджменту як спеціальної області управління підприємством (склад цих функцій визначається конкретним об\'єктом фінансового менеджменту).

Розглянемо зміст основних функцій фінансового менеджменту в розрізі окремих груп.

У групі функцій фінансового менеджменту як керуючої системи основними з них є:

1. Розробка фінансової стратегії підприємства.

2. формування ефективних інформаційних систем, що забезпечують обґрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень.

3. Здійснення аналізу різних аспектів фінансової діяльності підприємства.

4. Здійснення планування фінансової діяльності підприємства по основних її напрямках.

5. Розробка діючої системи стимулювання реалізації прийнятих управлінських рішень в області фінансової діяльності.

6. Здійснення ефективного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень в області фінансової діяльності.

У групі функцій фінансового менеджменту як спеціальної області управління підприємством основними з них є: 1. Управління активами 2. Управління капіталом 3. Управління інвестиціями 4. Управління грошовими потоками 5. Управління фінансовими ризиками 6. Антикризове фінансове управління при погрозі банкрутства

Ефективний механізм фінансового менеджменту дозволяє в повному обсязі реалізувати мети, що коштують перед ним, і задачі, сприяє результативному здійсненню функцій фінансового управління підприємством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]