Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект з математики 1 курс .doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
3.37 Mб
Скачать

6. Паралельні проекції деяких плоских фігур.

проекція – трикутн

ик будь – якої форми

проекція –паралелограм будь – якої форми

проекція – трапеція будь – якої форми

проекція кола - еліпс

7.Приклади для розв’язування

  1. Площини і паралельні. У площині вибрано точки M і N, а у площині точки M1 і N1 так, що прямі MM1 і NN1 паралельні. Знайти довжини відрізків NN1 і M1N1, якщо MN=5см, MM1=6см.

  2. Через точку С, що не належить двом паралельним площинам і , проведено два промені, які перетинають площину в точках А1 і А2, а площину в точках В1 і В2. Відомо, що СА1=4см, В1В2=9см, А1А2=СВ1. Знайти А1А2 і А1В1.

  3. Відрізки двох прямих, розміщені між двома паралельними площинами дорівнюють 51см і 53см, а їх проекції на одну з цих площин відносяться як 6 : 7. Визначити відстань між даними площинами.

  4. Відстань між двома паралельними площинами дорівнює 8 дм. Відрізок довжиною 10 дм своїми кінцями спирається в ці площини. Знайти проекції відрізка на кожну площину.

  5. Сторона АВ трикутника АВС лежить у площині . Площина паралельна площині і перетинає сторони АС і ВС в точках А1 і В1 відповідно. Знайти довжину відрізка А1В1, якщо АВ=12см, СВ1: В1В=2: 3.

8. . Відстань від точки М до всіх вершин квадрата дорівнює 5 см. Знайдіть відстань від точки М до площини квадрата, якщо діагональ квадрата дорівнює 6 см.

9. Точка О – центр квадрата ABCD. МО – пряма, що перпендикулярна до площини квадрата; МО= см. Знайдіть відстань від точки М до вершин квадрата.

10. Точка О – центр квадрата ABCD. ОМ – перпендикуляр до площини ABCD, АВ=8 см. Пряма МА нахилена до площини квадрата під кутом 60º. Знайдіть відстань між точками М і В.

11. Із точки М до площини проведено перпендикуляр і похилу, кут між якими 60º. Знайдіть довжину похилої, якщо довжина перпендикуляра 20 см.

12. Точка O – центр правильного трикутника АВС. ОМ – перпендикуляр до площини АВС і ОМ= см. АВ=см. Знайдіть кут нахилу МА до площини трикутника АВС.

13. ABCD – прямокутник, МА – перпендикуляр до площини прямокутника, МСА=60º, DC=3 см, СВ=4 см. Знайдіть площу трикутника МВС.

  1. Із даної точки до площини проведено дві похилі, різниця довжин яких дорівнює 6 см. Їх проекції на цю площину дорівнюють 27 та 15 см. Знайдіть відстань від даної точки до площини.

  2. Із точки А, взятої поза площиною , проведено до неї рівні похилі АВ і АС. Відстань ВС між основами похилих дорівнює 10 см. Кут між ВС і АВ дорівнює 60º, кут між ВС і проекцією похилої АВ на площину - 30º. Знайдіть відстань від точки А до площини .

  3. Із точки до площини проведено дві похилі. Довжина першої похилої дорівнює 13 см, а довжина її проекції – 5 см. Кут між проекціями похилих дорівнює 120º, а довжина відрізка, що сполучає основи похилих – 19 см. Знайдіть довжину другої похилої.

  4. Основа і висота рівнобедреного трикутника дорівнюють 4 см. Дана точка знаходиться на відстані 6 см від площини трикутника і на однаковій відстані від його вершин. Знайдіть цю відстань.

  5. Із точки М, взятої поза площиною , проведено дві похилі, що дорівнюють 37 і 13 см. Проекції цих похилих відносяться як 7:1. Знайдіть відстань від точки М до площини.

  6. Через вершину прямого кута С прямокутного трикутника АВС до його площини проведено перпендикуляр CD, що дорівнює 1 дм. Знайдіть площу трикутника ADB, якщо АС=3 дм, ВС=2 дм.

  7. У правильній чотирикутній призмі діагональ нахилена до бічної грані під кутом 60о. Обчислити кут її нахилу до основи.

  8. В основі піраміди прямокутний трикутник. Один з катетів якого 6 см, протилежний кут 60о, кожне бічне ребро 4 см. Обчислити об’єм піраміди.

  9. Висота циліндра 5 см. При збільшенні його висоти на 4 см, об’єм збільшиться на 36 см3. Обчислити площу бічної поверхні циліндра.

  10. . Основа піраміди – прямокутник зі сторонами 12 та 16 см. Кожне бічне ребро піраміди дорівнює 26 см. Знайти висоту піраміди.. Основою прямого паралелепіпеда є паралелограм, одна з діагоналей якого 17 см і сторонами 9 і 10 см. Площа повної поверхні паралелепіпеда 334 см2. Обчислити його об’єм.

  11. Навколо кулі описано циліндр. Знайдіть відношення їх площ поверхонь та об’ємів.

  12. Висота конуса 9 см. Кут між висотою та твірною 30о. Обчислити площу перерізу проведеного через 2 твірні, кут між якими 30о.

  13. Основою прямого паралелепіпеда є паралелограм зі сторонами 8 та 32 см і гострим кутом 30о. Більша діагональ паралелепіпеда дорівнює 40 см. Обчислити об’єм паралелепіпеда.

  14. Обчислити площу поверхні сфери, якщо площа повної поверхні описаного навколо неї циліндра 54 см2.

  15. В циліндрі проведено паралельну площину, яка відтинає від кола основи дугу в 45о. Висота циліндра 15 см. Відстань від січної площини до осі циліндра 3 см. Обчислити площу перерізу.

  16. Зрізаний конус висотою 12 см та радіусами основ 6 та 9 см перетнуто 2 площинами, які паралельні основі та ділять висоту на 3 рівні частини. Обчислити об’єм середньої частини конуса.

  17. Доведіть, що прямокутний паралелепіпед, у якого площа бічної поверхні складає 2/3 площі його повної поверхні, є куб.

7