Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zar.lit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
750.59 Кб
Скачать

10 Клас

До розділу 1. Соціально-психологічна проза Стендаль

Міжпредметні зв'язки. Історія. Історія Франції часів Наполеона та періоду Реста­врації. Відродження в Італії.

Наочність та ТЗН. Образотворче мистецтво. Портрет Стендаля роботи Содемарка.

Бальзак

Міжлітературні зв'язки. «Людська комедія» О. де Бальзака та «Божественна коме­дія» Данте. Драма пристрастей В.Шекспіра. Спільні риси у творах О. Бальзака та М.Кропивницького («Глитай, або ж Павук»), І.Карпенка-Карого («Сто тисяч»), Ч.Діккенс «Різдвяна пісня у прозі». Відображення долі письменника в романі Н.Рибака «Помилка Оноре де Бальзака».

Міжпредметні зв'язки. Історія. Історія Франції періоду Реставрації. Краєзнавст­во. Особисті зв'язки О.Бальзака з Україною.

Наочність та ТЗН. Образотворче мистецтво. Дагеротипний портрет О. Бальзака. О. Дом'є. Серія літографій «Паризькі типи», «Дядько і небіж». Рембрандт. «Портрет старого єврея». М.Шагал. «Червоний єврей». Театр і кіно. Х/ф «Помилка Оноре де Бальзака» (СРСР, 1969). Архітектура, скульптура та прикладне мистецтво. О.Роден. О.де Бальзак.

Ф.Достоєвський

Міжлітературні зв'язки. Використання Ф.Достоєвським детективної схеми роз­витку сюжету, зв'язок з творчістю Ч.Діккенса. Традиції Ф.Достоєвського у творчості І.Франка («Перехресні стежки»).

Наочність та ТЗН. Образотворче мистецтво. Портрет Ф.Достоєвського роботи В.Перова. В.Фаворський. Ф.Достоєвський. Гравюра на дереві. Д.Шмаринов, І.Глазунов. Ілюстрації до твору. В.Фаворський. «Ф.І.Достоєвський у Петербурзі». Музика. Г.Зутермейстер. «Раскольников» (опера). В.Соммер. Вокальна симфонія на тексти Ф.Достоєвського і Ф.Кафки. А.Онеггер. Музика до вистави «Злочин і кара». Театр і кіно. Х/ф «Злочин і кара» (СРСР, 1970 р., реж. Л.Куліджанов). «Двадцять днів із життя Достоєвського» (СРСР, 1981 р.). Архітектура, скульптура та прикладне мистецтво. Н.Баранов. Скульптура «Ф.Достоєвський».

Л.Толстой

Міжпредметні зв'язки. Історія. Вітчизняна війна в Росії 1812 р.

Наочність та ТЗН. Образотворче мистецтво. Портрет Л.Толстого роботи І.Крамського. І.Рєпін. «Л.Толстой за письмовим столом», «Толстой на відпочинку в лісі». М.Врубель, М.Піскарьов, В.Сєров, Л.Гіршман, Д.Кардовський, М.Тирса, М.Дерегус, О.Верейський. Ілюстрації до творів Л.Толстого. Музика. С.Прокоф'єв. «Війна і мир» (опера). Р.Щедрін. «Анна Кареніна» (балет), музика до кінофільму «Анна Кареніна». Театр і кіно. Х/ф «Війна і мир» (СРСР, 1967, реж. С.Бондарчук), «Анна Кареніна» (СРСР, реж. Г.Хейфіц).

А. Чехов

Міжлітературні зв'язки. Риси типологічної подібності із західноєвропейською літературою на рубежі XIX—XX ст.: новелістикою (Гі де Мопассан, С.Цвейг).

Наочність та ТЗН. Образотворче мистецтво. Портрет А.Чехова роботи І.Браза. Н.Горлов. «М.Горький, А.Чехов слухають Шаляпіна».

До розділу 2. Поезія середини XIX ст. В. Вітмен

Міжлітературні зв'язки. Вплив В.Вітмена на естетичні погляди і творчість П.Тичини, Б.-І.Антонича.

А. Фет, Ф.Тютчев

Міжлітературні зв'язки. Традиції А.Фета і Ф.Тютчева у поетичному доробку си­мволістів, у творчості С.Єсеніна, Б.Пастернака та ін.

Наочність та ТЗН. Музика. Романси на вірші Ф.Тютчева: «Я встретил вас...» (автор музики невідомий); «Фонтан», «Сей день я помню» (С.Рахманінов); дует «Сльози» (П.Чайковський). Романси на вірші А.Фета «Я тебе ничего не скажу» (П.Чайковський); «В молчанье ночи тайной», «Какое счастье» (С.Рахманінов).

До розділу 3. Література на межі XIX—XX ст.

Поезія

Міжпредметні зв'язки. Історія: історія Франції другої половини XIX ст. (франко-прусська війна, Паризька комуна).

Міжлітературні зв'язки. М.Рильський «Є така поезія Верлена», вплив П.Верлена на творчість М.Вороного.

Наочність та ТЗН. Репродукції картин французьких художників-імпресіоністів.

Оновлення драматургії Г.Ібсен

Наочність та ТЗН. Образотворче мистецтво. О.Богаєвська. «Ляльковий дім». М.Реріх. Ілюстрації до твору. Музика. Е.Гріг. Музика до драми Г.Ібсена. «Пер Гюнт».

Дж.Б.Шоу

Міжлітературні зв'язки. Антична міфологія.

Наочність та ТЗН. Образотворче мистецтво. А.Васін, М.Піков, В.Власов. Ілюс­трації до твору. Ф.Буше. «Пігмаліон і Галатея». Музика. Ч.Лоу. Музика до мюзиклу «Моя чарівна леді». А. Онеггер. Музика до кінофільму «Пігмаліон». Архітектура, скульптура та прикладне мистецтво. О.Роден. Бюст Б.Шоу. Ж.Кишфалуді-Штробль. Скульптура «Бернард Шоу».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]