Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПП Координатор Миронюк.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

5. Облік виплат працівникам

Згідно із ст. 1 Закону України “Про оплату праці” від 24.03.95 р. №108/95-ВР, зі змінами та доповненнями, заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник чи уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану ним роботу. Структура заробітної плати на підприємстві така:

  • основна заробітна плата – винагорода за виконану роботу згідно з установленими нормами праці та відрядних розцінок для працівників і посадових окладів для службовців;

  • додаткова заробітна плата – винагорода, яка включає доплати , надбавки, гарантійні та компенсаційні витрати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань та функцій;

  • інші заохочувальні і компенсаційні витрати. До них належать витрати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами та положеннями, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, що не передбачені актами чинного законодавства або здійснюються понад установлену зазначеними актами норму.

До облікових документів належить табель використання робочого часу. ( Додаток №22). Згідно табеля ми бачимо, що директор , Дубина Ілля Олександрович, відпрацював 21 день, а це складає 168 годин і неявок на роботу не було. Заробітна плата нараховується на основі спостережного табелю з оплатою праці згідно штатного розкладу і фактично відпрацьованого часу. Складається розрахунковий листок по заробітній платі. За червень 2010 року директору, Дубині І.О. згідно розрахункового листа було нараховано 925 грн (згідно окладу), а утримано167,06 грн. (з них 2% від нарахованої заробітної плати у Пенсійний фонд, 0,6% у фонд страхування від безробіття, 1% у фонд страхування від тимчасової непрацездатності).На розрахунковому листі з оплати праці також зазначається табельний номер працівника, оклад, кількість відпрацьованих годин, посаду, статус.( Додаток №23)

Узагальнення інформації про розрахунки з персоналом з оплати праці ведеться на рахунку 66 “Розрахунки з оплати праці”.

У звязку з фінансовою кризою на ПП «Координатор» останні декілька років працівники отримували лише основну заробітну плату. Тому в оборотно-сальдовій відомості за 2010 рік ми спостерігаємо лише один субрахунок 661 “Розрахунки із заробітною платою”;

Аналітичний облік розрахунків з персоналом ведеться за кожним працівником, видами виплат та утримань.

Відповідно чинного законодавства зарплата включається до складу об’єкта обкладання соціальними внесками та податком з доходів фізичних осіб. До цих внесків належать:

  • внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

  • внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням;

  • внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття;

  • внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності.

Виконуючи норми чинного законодавства підприємством здійснюється нарахування на зарплату відповідних соціальних фондів і утримання з зарплати соціальних внесків.

Розміри внесків на пенсійне страхування для роботодавця в розмірі 32%, для в залежності від розміру загального оподаткованого доходу.

Розмір внесків на соціальне страхування з тимчасової непрацездатності 2% в залежності від розмірів оподаткованого доходу.

Внески на страхування на випадок безробіття нараховується підприємством в розмірі 2%

На сьогодні, з прийняттям нового Податкового Кодексу, ці види утримань замінені єдиним соціальним внеском, який складає 3,6% від місячної заробітної плати. Після вирахування єдиного соціального внеску, із заробітної плати утримується податок з доходів фізичних осіб, який складає 15%.

Терміни оплати утриманих внесків проводиться в день видачі зарплати, на 1 число кожного місяця але не пізніше кожного 20 числа, наступного за останнім днем базового місяця.

За іншими розрахунками за страхуванням ведеться на рахунку 65 “Розрахунки за страхуванням”. За кредитом рахунка 65 відображаються нараховані зобов’язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, за дебетом – погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві. На ПП «Координатор» заробітну плату з банку в касу забирає бухгалтер із каси видає працівникам у повному обсязі на протязі одного дня. Згідно аналізу рахунку 66 “Розрахунки з оплати праці”. за 2010 рік (додаток 66.) можна побачити господарські операції ПП «Координатор».

Таблиця 5.1

Зміст операції

Д

К

Сума

1.

Виплачено заробітну плату

661

301

12190,59

2.

Утримано прибутковий податок

661

64

1546,14

3.

Утримано внески до пенсійного фонду

661

651

213,79

4.

Утримано збір на обов’язкове соціальне страхування на випадок тимчасової втрати працездатності

661

652

104,37

5.

Утримано збір на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття

661

653

64,14

6.

Нарахована заробітна плата працівникам

81

661

10689,55

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]