Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПП Координатор Миронюк.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

3. Облік основних засобів і нематеріальних активів 3.1. Облік основних засобів

Необоротні активи – це матеріальні та нематеріальні ресурси, які належать установі та забезпечують її функціонування і строк корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року. Для обліку необоротних активів на підприємстві застосовуються такі рахунки:

  • 10 «Основні засоби»;

  • 11 «Інші необоротні матеріальні активи»;

  • 12 «Нематеріальні активи»;

  • 13 «Знос необоротних активів»;

  • 15 «Капітальні інвестиції».

Основні засоби – один із головних компонентів виробничої діяльності кожного підприємства. Відповідно до П(С)БО 7 під основними засобами розуміють матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва чи поставки товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або здійснення адміністративних чи соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання яких більше одного року. [4] Одиницею обліку основних засобів є об’єкт основних засобів. Всі придбані основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю, а безоплатно отримані - за справедливою вартістю на дату отримання. Ліквідаційна вартість об’єкта основних засобів дорівнює нулю. Об’єктом амортизації основних засобів є первісна вартість і здійснюється прямолінійним методом із застосуванням строків, встановлених для кожного об’єкта і проводиться щомісячно.

На субрахунку 104 „Машини та обладнання" ведеться облік обладнання (див. додаток 42).

Субрахунок 105 „Транспорті засоби " застосовувався для ведення обліку автомобіля OPEL ASTRA, але на початку 2011 року він був проданий, засновником підприємства. (Див. додаток 43)

На підприємстві не ведеться ремонт, модернізація чи реконструкція основних засобів.

У ПП «Координатор» відсутні орендовані основні засоби, а має лише власні.

Підставою для зарахування на баланс основних засобів є договір купівлі-продажу майна. До електронних документів з обліку операцій системи по основних засобах «1С: Бухгалтерія» відносять: акт введення в експлуатацію основних засобів , ліквідація необоротних активів, відомість нарахування амортизації.

Введення в експлуатацію об'єктів виконується в програмі за допомогою документа "Введення в експлуатацію", куди вносяться дані про місце його експлуатації, матеріально відповідальну особу тощо. На підставі такого документа є можливість створити типовий документ 03-1 "Акт приймання-передачі основних засобів". . У програмі документ «Ліквідація необоротних активів » дозволяє оформити і вивести на паперовий носій типовий документ 03-3 "Акт на списання основних засобів", накладну на реалізацію і податкову накладну. Нарахування амортизації в програмі здійснюється за допомогою електронного документа "Нарахування зносу", який має два варіанти заповнення:

• "Розрахувати амортизацію в податковому обліку";

• "Розрахувати амортизацію в бухгалтерському обліку".

В роздрукованому варіанті створені документи можна отримати як "Відомість нарахування амортизації" — бухгалтерський або податковий облік відповідно. Підставою для зарахування на баланс основних засобів є договір купівлі-продажу майна. Згідно аналізу рахунку 10 “Основні засоби” за 2010 рік (додаток 42.) можна побачити господарські операції ПП «Координатор».

Таблиця 3.1.1.

Зміст операції

Д

К

Сума

1.

Введено об’єкт основних засобів в експлуатацію

104

152

6200,00

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]